Hirdetés
Hirdetés

Putyin: lehet, hogy örökre elnök leszek

2017. július 22., 18:43

A fenti mondatot tréfás válasznak szánta az orosz elnök egy kérdésre, melyet gyerekek tettek fel neki egy iskolában Szocsiban. Ezúttal ott tartott közönségtalálkozót, immáron olyan közönségnek, akik már az ő első elnöksége alatt születtek, számukra Jelcin vagy pláne Gorbacsov már a történelem.

Putyin mindig is nyitott volt népe felé: nemzeti konzultáció helyett kérdés-feleleket, az angol szavakból rövidített elterjedt nevén Q&A-t szokott tartani hol interneten, hol személyesen egy adott helyszínen. A helyszín most egy iskola volt, talán azért, hogy az ifjúság felé nyisson, miután egy hónapja a The Guardian szerint fiatalok tüntettek az orosz vezető elit ellen, korrupciót emlegetve.

Kampánykezdet

A kampány amúgy is közeleg, hisz jövő márciusban lesz az elnökválasztás, ahol immár 6 évre lehet megszerezni, Putyin esetében meghosszabbítani a posztot. Putyin az orosz történelemben a második (Borisz Jelcin után), akit népe választásokon tart a hatalomban: évszázadokon át dinasztikus cári abszolutizmus volt az akkor még Orosz Birodalomnak nevezett országban, majd a Szovjetunióban a kommunista pártfőtitkárok ugyancsak halálukig kormányoztak, hacsak meg nem puccsolták valamelyiket (Hruscsovot).

Hirdetés

Nehéz kérdés

Az iskolásokkal 3 órán át beszélgetett az elnök, az orosz állami tévé élőben közvetítette az eseményt. Azt nem tudni, előtte végeztek-e valamilyen szűrést, hogy lejárató vagy kínos kérdéseket ne tegyenek fel az elnöknek. Korábban az internetes változatban előfordult ilyesmi, ott az elnök általában valamilyen poénnal elütötte a dolgot, de ez élő adásban mégiscsak nehezebb.

A címben szereplő válasz akkor hangzott el, amikor valaki megkérdezte, meddig szeretne elnök maradni. Nem válaszolt rögtön, majd mosolygott, és akkor mondta, hogy azt nem döntötte még el, mikor akarja az elnökséget abbahagyni, jól láthatóan poénnak szánva választ.

Szabadidő

A kérdések egyébként nem politikáról folytak, hisz mégiscsak gyerekek voltak a túloldalon, hanem szabadidős tevékenység, sport, zene. Neki is válaszolni kellett, hogy mit csinál szabadidejében. Azt válaszolta, hogy beszélget a barátaival, történelmi könyveket olvas, zenét hallgat és sportol. Megkérdezték tőle, használja-e az internetet, azt mondta, hogy alig, viszont nagyon érdekesnek találja, hogy álneveken és hamis identitással lépnek be az emberek sokszor, mivel neki pont ugyanezt kellett csinálja KGB-ügynök korában.

Az egyetlen amerikai

Külpolitikáról nem esett szó, az egyetlen amerikai, akinek elhangzott a neve, Oliver Stone volt, a filmrendező, aki négyórás filmet csinált az orosz elnökről. A nyugati kritikák túl lágyszívűnek, mondhatni emberarcúnak találták az elnök filmbeli ábrázolását, Putyin maga azt mondta, hogy ő elaludt, miközben nézte.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?