Hirdetés
Hirdetés

Putyin: lehet, hogy örökre elnök leszek

2017. július 22., 18:43

A fenti mondatot tréfás válasznak szánta az orosz elnök egy kérdésre, melyet gyerekek tettek fel neki egy iskolában Szocsiban. Ezúttal ott tartott közönségtalálkozót, immáron olyan közönségnek, akik már az ő első elnöksége alatt születtek, számukra Jelcin vagy pláne Gorbacsov már a történelem.

Putyin mindig is nyitott volt népe felé: nemzeti konzultáció helyett kérdés-feleleket, az angol szavakból rövidített elterjedt nevén Q&A-t szokott tartani hol interneten, hol személyesen egy adott helyszínen. A helyszín most egy iskola volt, talán azért, hogy az ifjúság felé nyisson, miután egy hónapja a The Guardian szerint fiatalok tüntettek az orosz vezető elit ellen, korrupciót emlegetve.

Kampánykezdet

A kampány amúgy is közeleg, hisz jövő márciusban lesz az elnökválasztás, ahol immár 6 évre lehet megszerezni, Putyin esetében meghosszabbítani a posztot. Putyin az orosz történelemben a második (Borisz Jelcin után), akit népe választásokon tart a hatalomban: évszázadokon át dinasztikus cári abszolutizmus volt az akkor még Orosz Birodalomnak nevezett országban, majd a Szovjetunióban a kommunista pártfőtitkárok ugyancsak halálukig kormányoztak, hacsak meg nem puccsolták valamelyiket (Hruscsovot).

Hirdetés

Nehéz kérdés

Az iskolásokkal 3 órán át beszélgetett az elnök, az orosz állami tévé élőben közvetítette az eseményt. Azt nem tudni, előtte végeztek-e valamilyen szűrést, hogy lejárató vagy kínos kérdéseket ne tegyenek fel az elnöknek. Korábban az internetes változatban előfordult ilyesmi, ott az elnök általában valamilyen poénnal elütötte a dolgot, de ez élő adásban mégiscsak nehezebb.

A címben szereplő válasz akkor hangzott el, amikor valaki megkérdezte, meddig szeretne elnök maradni. Nem válaszolt rögtön, majd mosolygott, és akkor mondta, hogy azt nem döntötte még el, mikor akarja az elnökséget abbahagyni, jól láthatóan poénnak szánva választ.

Szabadidő

A kérdések egyébként nem politikáról folytak, hisz mégiscsak gyerekek voltak a túloldalon, hanem szabadidős tevékenység, sport, zene. Neki is válaszolni kellett, hogy mit csinál szabadidejében. Azt válaszolta, hogy beszélget a barátaival, történelmi könyveket olvas, zenét hallgat és sportol. Megkérdezték tőle, használja-e az internetet, azt mondta, hogy alig, viszont nagyon érdekesnek találja, hogy álneveken és hamis identitással lépnek be az emberek sokszor, mivel neki pont ugyanezt kellett csinálja KGB-ügynök korában.

Az egyetlen amerikai

Külpolitikáról nem esett szó, az egyetlen amerikai, akinek elhangzott a neve, Oliver Stone volt, a filmrendező, aki négyórás filmet csinált az orosz elnökről. A nyugati kritikák túl lágyszívűnek, mondhatni emberarcúnak találták az elnök filmbeli ábrázolását, Putyin maga azt mondta, hogy ő elaludt, miközben nézte.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?