6p
Az ingyen bordélyjegytől a meg nem erőszakolt lány esetéig, a meg nem halt migránstól a több éves videofelvétel felmelegítéséig – továbbra is rengeteg olyan hírt osztanak a közösségi oldalakon az emberek, amely egyszerűen nem igaz. A oroszok különösen élen járnak ebben. A Kreml még hozzá is járul ahhoz, hogy az európai menekültválság problémáját minél nagyobbnak tüntessék fel.

 

Moszkva (Fotó: Wikimedia Commons)

Egy sárga jegy képe, amelyen egy hivatalosnak látszó címer van, és azt írják rajta: „A Bajor Szabadállam Szociális Hivatalának szabadjegye, Bajorország és környéke polgárai számára. Egy darab ingyenes bordélylátogatásra jogosít. Nem ruházható át. Hétfőtől péntekig és evangélikus ünnepnapokon, 9-től 16 óráig érvényes.”

Ezt a nyilvánvaló hülyeséget olyan megjegyzéssel osztogatták a Facebook-on, hogy „nézzétek csak, mit kapnak azok a menekültek, akik az ösztöneiken nem tudnak uralkodni”. Lássanak csodát, még ezt is sokan megosztották, pedig – amint a Mimikama.at netes átverésekre szakosodott oldal írja – a jegyről ordít, hogy vicc az egész. (A címer nem Bajorországé, ilyen hivatal tartományi szinten nem létezik, a leválasztható szelvényen pedig kontroll-letépés /Kontrollabriß/ helyett kontroll-leharapás /Kontrollabbiß/ szerepel.)

A Pegida-tagok nagyon osztották

A jegyet, amely korábban sok más variációban is terjedt és nyomtatott formában vicces tárgyakat áruló boltok kínálatában is rendszeres árucikk, azóta úgy látszik, eltávolították a Facebook-ról, az N24 televízió oldala szerint ilyen formában főleg a bevándorlásellenes Pegida és hasonló szélsőséges szervezetek tagjai terjesztették.

(Fotó: Lachschon.de)

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, de kisebb-nagyobb hazugságokkal rendszeresen tömegével lehet behülyíteni az embereket a közösségi fórumokon, vagy e-mail-körlevelekben. Sokan bármit elhisznek, ha az ismerőseiktől, vagy általuk megbízhatónak tartott helyről érkezik. Nemrég még diplomáciai csata is lett egy hasonló esetből.

Rossz a jegyed? Találj ki egy megerőszakolást!

Január közepén egy oroszországi német származású 13 éves lány tűnt el Berlinből, majd amikor 30 óra múltán előkerült, azt mesélte, hogy „déli férfiak” elrabolták és megerőszakolták. Óriási felháborodás a jobboldali és más bevándorlás-ellenes oldalakon, megosztások tízezrei a közösségi oldalakon. Nemsokára kiderült, hogy a lány csak el akart kerülni egy kellemetlen beszélgetést a szüleivel a rossz iskolai eredményeiről, ezért kitalálta a történetet. (Amit a rendőrség szerint négyféle variációban is mesélt.) Valójában egy barátjánál húzta meg magát, szexről pedig szó sem volt.

Hülyének lenni alapjog

Nem sokkal később egy menekülteket segítő berlini önkéntes állította, hogy miután több napot állt sorba egy menekült fiatalember a Lageso (egészségügyi és szociális hivatal) előtt, összeesett, és kórházba szállítás közben szívelégtelenségben meghalt. Ez is puszta kitalációnak bizonyult, amivel  az illető a hivatal előtti áldatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet, a rendőrség pedig bűncselekmény hiányában hamar le is zárta a nyomozást. Úgy látszik, hülyeségeket beszélni, kitalált sztorikat terjeszteni mindenkinek alkotmányos joga.

Az oroszországi német származású lány esete azonban még diplomáciai vihart is kavart. Frank-Walter Steinmeier (SPD) német külügyminiszter január végén tiltakozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszternél, amiért a Kreml beavatkozik a német belügyekbe a „Lisa-ügyben”.

Az az iszonyatos német demokrácia

Az internetet ellepték az összeesküvés-elméletek és a külföldiek elleni kirohanások, főleg az orosz médiában és közösségi oldalakon, Oroszország a lányt oroszként kezelte, pedig német állampolgársággal is rendelkezik. Az orosz média tényként tálalta, hogy a gyermeket migránsok rabolták el és erőszakolták meg.

Lavrov azzal vádolta meg a német hatóságokat, hogy 30 órán keresztül eltussolták a fiatal lány elrablását és megerőszakolását, és igen lesújtóan beszélt a német demokráciáról. Több ezer oroszországi származású német tüntetett német városokban. Steinmeier tiltakozott, hogy az esetet az oroszok politikai célokra használják fel és élezik vele az amúgy is kényes migránskérdést.

Az oroszok szerint Európa a végét járja

De az eset nem egyedi: Németországot az orosz média rendszeresen úgy ábrázolja, mint ahol káosz uralkodik és amely az összeomlás szélén áll. Emögött a jelek szerint tudatos stratégia húzódik meg. „Oroszországi németek megtámadtak egy menekültotthont Németországban” – írta például az orosz bulvársajtó január közepén. A cikk szerint 400, orosz származású németországi lakos Karlsruhe közelében „önvédelemhez folyamodott”, és baseball-ütőkkel vert szét egy menekültotthont.

A valóság: nem négyszázan, hanem négyen, nem baseball-ütőkkel, hanem kővel, és nem szétverték, csak bedobták az ablakát, amiből 300 eurónyi kár keletkezett. (Mint a régi viccben: nem New Yorkban, hanem Moszkvában, nem osztogattak, hanem fosztogattak…) Az orosz média azt a látszatot kelti, mintha a németországi oroszok pogromhangulatban lennének a migránsok miatt.

Ezek valójában szex-migránsok?

A Kreml által irányított média üzenete, hogy Európa gyenge, labilis, kaotikus hely, az összeomlás szélén, amelyet lerohantak az idegenek. A kölni tömeges molesztálások után szex-migránsokról beszélnek, nemrég egy erről bemutatott tömegfelvételről pedig kiderült, hogy hamis, valójában Kairóban készült 2011-ben. Németországban 2,3 millió ember él, aki a volt Szovjetunió területéről származik, közülük is sokan néznek orosz tévéadásokat.

Eközben Vlagyimir Putyin az orosz médiában tündököl, akkor is, ha a rubel vészesen leértékelődik, az életszínvonal csökken, és országa két fronton is háborút vív, Ukrajnában és Szíriában. „Úgy látszik, az orosz propagandagépezetnek sürgősen új sztorira van szüksége a figyelem eltereléséhez” – írta egy internetes hazugságok felderítésére szakosodott orosz weboldal, a Noodleremover.

Negyven hírből kettő igaz – írtuk nemrég az interneten terjedő egyéb rémhírekről. Olvassa el további két hasonló cikkünket is a témában itt>>>>, valamint itt>>>>.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG