3p
Közel egy év után a szír kormányerők visszafoglalták az Iszlám Államtól Palmyrát, az ókori szíriai műemlékvárost. Oroszország légitámogatást nyújtott a művelethez, így a nemrég bejelentett haderőkivonás mellett is hatékonyan tud működni, és ennél látványosabb eredményt nem is érhetett volna el: az egész világ a műemlékváros képeivel van tele.
Palmyra, Szíria

Zseniális taktika

A teljesen összeomlani látszó szír diktátort, Aszadot tavaly ősszel segítették meg az oroszok nagyerejű légitámadásokkal és katonai szakértőkkel. Aszad serege libanoni és iraki segítséggel indult harcba, és először nehezen haladtak, de egy idő után a levegőből érkező áldás szétszórta ellenségeiket (majdnem minden ellenzéki erővel harcoltak), így komoly sikereket kezdtek elérni.

Közben sikerült összehozni egy tűzszünetet, amely az Iszlám Államra nem vonatkozik, és Genfben béketárgyalásokat kezdeni. Eközben jelentették be az oroszok a haderő-csökkentést. Zseniális taktika, a békésebb, de kellőképpen meggyengített csoportok a tárgyalóasztalnál ülnek, a harc csak az Iszlám Állam ellen folyik, és kis orosz segítséggel immár látványos eredményeket lehet elérni. Zseniális taktika: a Szovjetunió utáni Oroszország első érdemi külföldi beavatkozása egy olyan ellenség ellen, akit mindenki szeretne legyőzni, így Putyin valamilyen mértékben mindenkinek szívességet tesz. Úgy állítja vissza szuperhatalmiságát, hogy ezért nemigen érheti szó a ház elejét.

Mindenki másra hagyná

Persze ehhez kellett a többi nagyhatalom 4-5 éves távolmaradása. A helyzet adódott, valakinek lépni kellett, remek alkalom volt. Azóta Amerika is bekapcsolódott a légi műveletekbe az iraki hadsereg és a kurdok oldalán, így az északi és a keleti oldalon is megindult az Iszlám Állam zsugorodása. A stratégia jól láthatóan mindkét részről az, hogy saját katonák bevetése nélkül a valamennyire is használható helyi erőket támogassa.

Szíriában az oroszok erre Aszadot találták alkalmasnak, aki olyan fanatikusan ragaszkodik a hatalomhoz, hogy a legkisebb segítséggel is talpra áll, és küzd elveszett hatalmáért, mégpedig úgy tűnik, újra egész Szíriát akarná, szunnita arabokkal, kurdokkal, tokkal-vonóval. Ezt vélhetőleg nem fogja megkapni, ez már sok lenne a világ gyomrának, de harci kedve most jól jön, hisz ha ő nem harcol Szíria középső és nyugati területein, nem teszi senki.

Mi lesz a vége?

Az amerikaiak a síita iraki kormányhadsereget támogatják keleten, amely 2104-ben olyan csúnyán megfutamodott az IÁ elől, még az amerikaiaktól kapott teljes hadi felszerelést is hátrahagyták. Támogatják a kurdokat is, ha nem is eléggé, pedig ők sokkal jobban rászolgálnak erre: kevés támogatással, nagy elszántsággal szabadították fel területeik nagy részét úgy Irakban, mint Szíriában. Össze sem lehet hasonlítani őket az iraki erőkkel.

Keleten a következő nagy célpont Moszul városa, az iraki kurd sereg, a pesmergák is készülnek a bevételére, és a megnövelt amerikai támogatást élvező iraki hadsereg is gyűjti az erőt. Nyugaton Aszad már Rakkát, az Iszlám Állam eddigi fővárosát szemelte ki magának. A terrorista államot így majd szép lassan legyőzik, bár semmit nem tudni arról, mi lesz az ott élő szunnita arabokkal, hogy alakul ki a fenntartható béke, és ki szavatolja azt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG