4p
Miután a címben említett két nép épp most tartott népszavazást (vagy kísérelte meg) arról, hogy függetlenek legyenek-e, úgy véltük, az aradi vértanúk napján, mely az elbukott magyar szabadságharcot szimbolizálja, érdemes átgondolni, mennyiben hasonló vagy eltérő egy nemzet önállósági törekvése ma, mint 168 éve, és megnézni, mik a legújabb fejlemények.

A mai nap lehetetlen nem gondolni azokra, akik most küzdenek azért, amiért a vértanúk életüket adták. Akkor Magyarország akarta lerázni a Habsburg, avagy osztrák igát, de a helyzet nem volt egyszerű, mert Horvátország a magyar igát is le akarta egyúttal rázni, és nemzetiségeink is igényelni kezdték az önálló hazát. Egyszerre voltunk elnyomottak és elnyomók, ami mutatja, hogy már akkor is bonyolult dolog volt a népek önrendelkezésének kérdése.

Akkor és most

Akkor alig volt szabad nép Közép-, és Kelet-Európában: mindenki orosz, porosz, oszmán-török vagy Habsburg-osztrák uralom alatt sínylődött, csak Görögország egy része és Montenegró volt szabad. Azóta a térség minden népe felszabadult, bár közben rettenetes háborúk zajlottak, és a határok meghúzása sem éppen sikertörténet. A kontinens másik felén most a katalánok szerettek volna dönteni jövőjükről, de nem tehették, pedig nem is biztos, hogy kiváltak volna, ha szabadon dönthetnek. Így csak az elszántak mentek el szavazni, a megfélemlítés ellenére, és ők persze hogy igent mondtak.

A Közel-Keleten egy másik nép, pontosabban a nép egy része, az iraki kurdok kérnék a függetlenséget, de az anyaország és a szomszédok, sőt a legtöbb ország hallani sem akar róla. A kurdok ráadásul még ki is vívták a szabadságot, hisz legyőzték az Iszlám Államot, amikor Irak majdnem összeroskadt csapásai alatt, sőt, segítettek is az iraki arab területek felszabadításában. Ezek után joggal számíthattak a függetlenségre, ahogy Indiának is megígérte a Brit Birodalom, hogy ha segít harcolni a második világháborúban, utána szabad lesz, és így is történt.

A kurdok esete annyiban hasonlít a magyar szabadságharcra, hogy nem csak az elnyomó ország akarja meggátolni a függetlenségét (sőt talán nekik számít a legkevésbé), hanem két szomszédos, nagyobb hatalom. Nálunk az oroszok jöttek elintézni azt, amit az osztrákok egyedül nem tudtak, a kurdok esetében pedig Törökország és Irán fogja satuba a szerencsétlen népet, akik ráadásul még kis sem kiáltották függetlenségüket, csak megkérdezték róla a népet.

Kurd fejlemények

A török elnök Iránba utazott, hogy megtárgyalja, hogy is történjék mindez, és azon gondolkoznak, hogy elvágják a kurd olaj útját, hogy a régió ne tudjon exportálni és így gazdaságuk összeomoljon. Törökország egy kicsit bizonytalankodik a dologban, mert emelkedhetnek ettől az olajárak, de jobban fél attól, hogy Oroszország, akivel egyszer már összeveszett, majd kibékült, rossz szemmel nézné a dolgot, két okból. Egyrészt komoly érdekeltsége van a kurd olajüzletben, másrészt Oroszország tiszteletben tartja a kurdok népszavazási jogát, hisz ő maga is népszavazást szervezett a korábban Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten nem is a függetlenségről, hanem egyenesen az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Katalán zsákutca

A katalánoknál is zajlanak az események: a regionális kormány kinyilvánította, hogy ahogy összeül a parlament, kérik a függetlenség kikiáltását. Ezt nem volt túl okos gondolat előre tudatni, mivel erre a spanyol kormány feloszlatja a katalán parlamentet, ami két szempontból is problémás: egyrészt ezzel megszűnnek Katalónia eddigi jogai, másrészt kikiálthatják parlament nélkül is, és így is, úgy is olyan drámaian leromlik a viszony, hogy abból már nagyon nehéz lesz kiutat találni.

Nemzetközi bénázás

Egyelőre egyik esetben sem látszik a megoldás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi közösség ugyanúgy képtelen ezekre a kérdésekre választ találni, ahogy 168 éve. Akkor háborúkkal döntötték el, kivel mi legyen. Aki elég ügyes volt, vagy sikeres szabadságharcot vívott, vagy szerzett egy baráti hatalmat, aki támogatta ebben, és így érte el a célját. Ma a háború kevéssé vonzó opció, viszont ma az is számít, hogy a többiek elismernek-e egy országot. Az országok többsége pedig legszívesebben a homokba dugná a fejét, a határok megváltoztathatatlanságáról szónokol kínjában, aztán ha azt érzi könnyebbnek, mégis rábólint, mint Szlovénia, Horvátország vagy Koszovó esetében.

Nemzetközi megoldáskeresés, békéltetés, ENSZ-közvetítés segíthetne ilyen helyzetben, mégpedig elég gyorsan, mielőtt eldurvulnak a konfliktusok. Ez lenne egy 21. századi megoldás, erre találták ki az ENSZ-t, de sajnos a gyakorlatban sokszor túl későn, vagy egyáltalán nem történik lépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG