5p
Minden előrejelzés, előzetes várakozás, biztató külső körülmény ellenére ismét csalódást keltő adat érkezett a magyar iparból. Jobb híján ismét egyszeri hatásokkal magyarázzák a szakértők, hogy az autóipar ismét alulmúlta magát - a tavalyi stagnáláshoz képest azért így is fel tud mutatni némi növekedést az ipari szektor, de a 4 százalékos éves GDP-növekedés már kérdésessé vált.

Hogy lehet, hogy már megint csalódtunk?

Nem könnyű az utóbbi időben előrejelezni a magyar ipar teljesítményét. A tavalyi, minden szempontból csalódást keltő év önmagában is viszonylag alacsony bázist jelentene a növekedéshez, a feldolgozóipari kilátásokat tükröző beszerzőimenedzser-index sorra hozza a rekordokat, egyre szebb jövőt és optimista várakozásokat előrevetítve - az ipari termelésről szóló KSH-adatok viszont mégis sokszor okoznak csalódást. Ez különösen a második félévre igaz - az első félévben még a várakozásoknak megfelelő felívelést produkálta a szektor.

Mivel a kilátások, a BMI-mutatók, a gazdasági környezet fellendülése a fontos exportpartnereinknél és itthon egyáltalán nem indokolják a gyenge adatokat, az elemzők ilyenkor rendszerint "ideiglenes megtorpanásról" és összességében még így is pozitív összképről beszélnek. Igaz persze az is, hogy az ipari vállalatokat (is) jelentősen hátráltatja a szakképzett munkaerő hiánya és az egyre magasabb bérigények; a cégek így kapacitásaik felső határán mozognak, nincs igazi tér a termelés bővítésére.

Ennél fényesebb kilátások már nem is lehetnének

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított decemberi értéke 60 pont lett. Mivel már az 50 pont feletti érték is a feldolgozóipar bővülését jelenti, ez a kiugró adat rendkívüli optimizmusról árulkodik a hazai ipari kilátásokat illetően. Nem csoda: egész Európában rekordszinten állnak a mutatók.

Az előzetes adatok alapján már tudjuk, hogy 2017 novemberében az ipari termelés volumene 3,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - most a KSH által kiadott második becslésből újabb részleteket tudhatunk meg a háttérről.

Az adat most azért kelt csalódást, mert az előző hónaphoz képest 2,1 százalékos csökkenésről számolt be a statisztikai hivatal, pedig novemberben nincsenek nagyleállások vagy rendkívüli ünnepi időszak (amit egyébként a naptárhatás kiszűrésével egyébként is ki tudnak zárni a statisztikából).

Megint az autóiparban van a baj

A részletesebb adatokból kitűnik: a teljes ipari termelés 95 százalékát adó feldolgozóiparban éves összehasonlításban csak 3,1 százalékkal nőtt a termelés. A feldolgozóipar - és így a teljes magyar ipar - legfontosabb ágazatának, a járműgyártásnak a kibocsátása pedig 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül a járműalkatrész-gyártás termelése ugyan 7,4 százalékkal bővült, de maga a járművek gyártása 12,4 százalékos visszaesést produkált tavalyhoz képest. Eközben a második legnagyobb jelentőségű ágazat, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása éves szinten 4,9%-kal nőtt.

Termelés változása az előző év azonos időszakához képest (%) Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron (%)
Járműgyártás -2,8 28,4
Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 12,4
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása -0,5 10,6
Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 11 8,2
Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9 8,1
Gép, gépi berendezés gyártása 7,4 6,3

Az ipari termelés éves összehasonlításban egyetlen régióban, Nyugat-Dunántúlon csökkent (3,7%-kal)  -itt található egyébként az Audi hazai fellegvára. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Dunántúlon (7,9%) volt, a többi régióban 3,6 és 7,3% közötti növekedést mért a KSH.

A másig alág, ahol csökkenést mért a KSH, az élelmiszer-gyártás - itt a szakértők a magas tavalyi bázist és a madárinfluenza hatását jelölték meg a kiváltó okok között.

11 hónap alatt  5,2 százalékos emelkedés jött össze - mire lesz ez elég?

Ha a - statisztikai szempontból - eddig eltelt 11 hónap adatát együtt vizsgáljuk, akkor összességében 5,2 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest a hazai ipari termelés. Az egész évre nagyjából 5,3 - 5,6 százalékos bővülést valószínűsítenek a szakértők a novemberi adat ismeretében - ez a 2016-os stagnáláshoz képest mindenképp előrelépés, de a megelőző évek erőteljesebb növekedéséhez képest nem túl acélos.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ezzel kapcsolatban egy nem elhanyagolható részletre is felhívta a figyelmet: a gyenge ipari adat mérsékli annak lehetőségét, hogy az utolsó negyedévben 4,3 százalékos legyen a GDP-növekedés, ami ahhoz kellene, hogy 2017 egészében Magyarország elérje vagy meghaladja a 4 százalékos gazdasági növekedést.

Kapacitásbővítés és robotok - jövőre vagy azután már tényleg jobb lesz a helyzet?

Amellett, hogy a minden pozitív körülmény ellenére a vártnál gyengébb ipari adatok érkezésekor az "egyszeri hatás" fordulat kerül elő a szakértőknél, a pozitív jövőbeli várakozásokról is beszámolnak. Hamarosan ugyanis jelentős autóipari kapacitásbővítések (főként az Audi és a Mercedes) lépnek üzembe és jelennek meg a statisztikában. Az is biztosra vehető, hogy a szakképzett munkaerő hiányához alkalmazkodnak az ipari cégek - nem csak béremeléssel, hanem technológiai fejlesztésekkel, robotok és kobotok nagyobb mértékű bevonásával a termelésbe. Ez 2018-ra és főleg 2019-re hozhat akár szignifikáns fellendülést is a magyar iparban - hacsak nem történik valami újabb kellemetlen meglepetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG