5p
A Standard & Poor's leminősítette a Mol-t, az INA-val kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Más hitelminősítőt is foglalkoztat a kérdés. A megkérdezett elemző szerint nulla a valószínűsége annak, hogy a Mol ne tudná visszafizetni az adósságát, ezért nem érti a hitelminősítő lépését.

Leminősítette pénteken a Mol adósosztályzatát a Standard & Poor's, elsősorban az INA-részesedéssel kapcsolatos bizonytalanságokkal indokolva a lépést. Az S&P a Mol hosszú lejáratú vállalati hiteleinek minősítését a korábbi negatív kilátású BB+ besorolásról BB besorolásra módosította stabil kilátással, illetve a Mol kötvényeinek hitelbesorolását egy fokozattal rontotta. Az S&P döntését követően a vállalat hosszú lejáratú hiteleinek besorolása megegyezik Magyarország szuverén adósságának hitelkockázati besorolásával.

A Mol reakciója

A Mol a döntésre reagálva közölte, hogy az INA jövőjére vonatkozó, folyamatban levő tárgyalások nem befolyásolják az INA és a Mol-csoport napi működését.

A Mol célja továbbra is az, hogy eredményesen végződjenek a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások, amely így további értékteremtés alapja lehet. Ugyanakkor ha a horvát kormány nem támogatja a piaci alapú működést, a Mol felelős tőzsdei vállalatként felkészült az INA részesedés eladására. 

Az elemzői reakció

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a hitelminősítő lépése értelmezhetetlen, hiszen a Mol pénzügyi pozíciója remek, és az INA-részesedés esetleges eladásával az még tovább javulna, annak tehát, hogy az olajvállalat ne tudná visszafizetni az adósságait, zéró a valószínűsége. Szerinte egy hitelminősítőnek elsősorban erre kellene fókuszálnia.

Hozzátette: a vállalat pénzügyi pozíciója most is erős, és ha úgy alakul, hogy el kell adnia az INA-t, akkor még több pénz lesz a zsebében, sőt ebben az esetben a nettó adóssága nettó készpénzbe fordulna át. Az elemző véleménye szerint az sem feltétlenül negatív ebben az esetben, ha a Mol "földrajzi sokszínűsége" halványulni fog, ugyanis Horvátországgal egy olyan országot hagyna maga mögött, ahol évről évre csak gondjai vannak. Vágó Attila megjegyezte: ő nagyobb esélyt ad annak, hogy a felek végül megegyeznek.

Az S&P is hasonlóan látja, mégis leminősítették

Jóllehet a Mol új "BB" osztályzata immár azonos a magyar államadós-besorolással, az S&P véleménye azonban az, hogy a Mol képes lenne kötelezettségvállalásai teljesítéséhez elégséges likviditást biztosítani abban az esetben is, ha Magyarországot mint szuverén adóst "szélsőséges stresszhatások" érnék. A Mol nemzetközi tevékenysége védelmet nyújt a csoportnak a hazai működés potenciális gyengeségeivel szemben is - fogalmaz pénteki londoni elemzésében a hitelminősítő.

A Standard & Poor's közölte ugyanakkor, hogy a magyar szuverén besorolásnál több mint két fokozattal jobb osztályzatot semmiképpen nem tartana érvényben a Molra, mivel magasnak tartja a magyar vállalat országkockázati érzékenységét, különös tekintettel a Molban meglévő közvetlen állami tulajdonra, a Mol kitettségére a hazai gazdasági ciklusoknak, és tekintettel arra is, hogy az S&P klasszifikációja szerint a Mol állami kötődésű entitásnak minősül.

Magyarország és a Mol minősítése

Mindezek alapján ha a Standard & Poor's egy vagy két fokozattal visszaminősítené Magyarország államadós-osztályzatát, az még nem gyakorolna feltétlenül hatást a Mol besorolására, éppen azért, mert az S&P osztályzási kritériumai két fokozatnyi különbséget még megengednek. 

Ha azonban a Standard & Poor's két fokozatnál nagyobb mértékben leminősítené a magyar szuverén adósosztályzatot, vagy ha Magyarország tőkeátutalási és konvertibilitási kockázati osztályzatát a jelenlegi "BBB mínusz"-ról "BB" alá rontaná, az valószínűleg a Mol leminősítését is eredményezné - áll a hitelminősítő péntek esti londoni elemzésében.

Mikor lehetne visszaminősíteni

A Standard & Poor's véleménye szerint ugyanakkor vannak olyan forgatókönyvek, amelyek megvalósulása esetén javulhatna a Mol osztályzata. Felminősítést eredményezhetne például, ha a Mol eladja ugyan INA-részesedését, de a bevételt új kitermelő kapacitásokba fekteti, "potenciálisan olyan térségekben, amelyek országkockázata alacsonyabb Magyarországénál".

Ugyanígy felminősítést indokolhatna középtávon, ha a Mol megtartja INA-részesedését, de eszközállományának bővítésével javítja versenyképességi pozícióját - közölte pénteki elemzésében a Standard & Poor's.

A S&P nincs egyedül véleményével    

A hét elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott a Mol INA-részesedésének kérdésével. A cég közölte, hogy negatív adósmegítélési következményekkel járó eseménykockázatként kezelné, ha a horvát kormány és a Mol konfliktusa miatt a Mol elveszítené ellenőrző befolyását az INA vállalatvezetésében. Az ezzel kapcsolatos, erősödő bizonytalanságot tükrözi a Mol besorolására érvényes negatív kilátás - hangsúlyozta a hitelminősítő.

A Fitch Ratings véleménye szerint azonban a Mol alapeseti forgatókönyve nem az INA-részesedés és a horvát érdekeltség vállalatvezetésében meglévő ellenőrző befolyás feladásával, hanem megtartásával számol. A Fitch által a Molra érvényben tartott "BBB mínusz" osztályzat két fokozattal jobb a Standard & Poor's Mol-besorolásánál, viszont negatív kilátás terheli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény Túlélés a pénzügyi bizalmatlanság viharaiban
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 5. 12:00
Újabb és újabb válságba kerül Európa, mely a kis-és középvállalatokat sem kíméli.
Részvény Újraéled a legendás márka: ez lesz a következő telefonod?
Privátbankár.hu | 2016. május 18. 16:00
A Microsoft megszabadult a Nokiától, amely önálló androidos telefonokkal és tabletekkel rukkol majd elő a Foxconn segítségével.
Részvény Téged is átvert a Fortress? Irány a rendőrség!
Privátbankár.hu | 2016. február 17. 16:12
A befektetési csalással vádolt Fortress Holdings LLC minden magyarországi károsultja, aki a hatóság felé feljelentést tett, megtekintheti a nyomozás őt érintő iratait.
Részvény Álmos, de jó kedélyű tavaszi nap volt a mai a BUX történetében
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 102,42 pontos, 0,47 százalékos emelkedéssel, 22 077,64 ponton zárt szerdán.
Részvény Macedón leányvállalat után kap osztalékot a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 16:43
A MakTel a mai napon közgyűlést tartott, amelyen 2,26 milliárd macedón dénár osztalék kifizetéséről határozott.
Részvény A görögök meglökhetik a magyar papírokat
Privátbankár.hu | 2015. február 23. 09:29
A kedvező nemzetközi hangulat miatt emelkedést várnak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI által megkérdezett szakértők.
Részvény A görög tárgyalások irányítják az utolsó kereskedési napot
Privátbankár.hu | 2015. február 20. 09:06
Görögország továbbra sem veszíti el a piaci megfigyelők fókuszát a hét utolsó kereskedési napján. A kiéleződő ellentétek befolyásolhatják a tőzsdét.
Részvény 5 millió dollárt ad a Richter a nőgyógyászatra
Privátbankár.hu | 2015. február 19. 08:46
Az Evestra Inc. nőgyógyászati készítményeken dolgozik Texasban. A Richter Gedeon Nyrt. most ötmillió dollárt adott a fejlesztésekre.
Részvény Nyugodt reggelre számítanak az elemzők az európai piacokon
Privátbankár.hu | 2015. január 27. 09:30
Megszűnt a görög parlamenti választás eredményének hatása a piacokon, az indexek emelkedésre számítanak legtöbben a reggeli órákban.
Részvény Egy bankcsőd is borzolta a kedélyeket a magyar tőzsdén
Privátbankár.hu | 2014. december 9. 17:56
Pocsék nemzetközi hangulatban estek a vezető részvények Budapesten. A CIG megszenvedi a Széchenyi Bank bedőlését: szép pénzt bukhatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG