5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NATO júliusi csúcstalálkozója előtt nagy a helyezkedés, Bukarest fekete-tengeri szövetségi flottáért kezdett lobbizni. A washingtoni román nagykövet szerint a Fekete-tenger hamarosan demarkációs vonal lehet Oroszország és a Nyugat között. A Romániába tavaly telepített amerikai rakétakomplexumot Moszkva egy esetleges konfliktus során elsődleges célpontnak tekinti.

Románia kezdeményezésére és Törökország támogatásával a Fekete-tengeren egy közös NATO hadihajó-csoport felállítását szorgalmazza a két ország. A szövetségi flotta létrehozásáról a varsói, július 8–9-én sorra kerülő NATO-csúcson fognak tárgyalni. Bukarest és Ankara nem titkolt célja lenne ezzel, hogy ellensúlyozzák Moszkva tengeri dominanciáját. A csúcstalálkozó közeledtével Románia következetesen hangoztatja, hogy a NATO-nak erősítenie kell önvédelmi képességét a keleti szárnyon, beleértve egy többnemzetiségű tengerészeti erő megszervezését a Fekete-tengeren.

Miért táncolt ki Bulgária?

Itt megjegyzendő, hogy a NATO-országok közül Romániának, Bulgáriának és Törökországnak van kijárata a Fekete-tengerre. Egy ideig úgy tűnt, hogy Bulgária is részese lesz ennek a projektnek, de az elmúlt héten Szófia kifarolt. A bolgár illetékesek azt szeretnék elkerülni, hogy a Fekete-tenger katonai konfliktusok színtere legyen.

Káncz Csaba

Bojko Boriszov kormányfő szerint a NATO-hadihajók csak különösen nagy migránsáradat esetén járőrözhetnek a bolgár partok közelében, de állandó vízi haderő (Bulgária, Románia, Törökország és akár Ukrajna részvételével) jelenlétét országa nem támogatja. „Bulgária nem fog semmi olyan fekete-tengeri NATO-flottához csatlakozni, amelynek az orosz fegyveres erők elrettentése lenne a célja. Közös bolgár–román tengeri gyakorlatokról lehet szó, de csak az eddig is alkalmazott keretek között” – fogalmazott a kormányfő.

Szófia álláspontjának megváltozását a bolgár és román lapok Oroszország nyomásának tulajdonítják. Ezt megerősíteni látszik, hogy Andrej Kelin, az orosz belügyminisztérium illetékese már múlt szerdán arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Észak-Atlanti Szövetség a fekete-tengeri tengerészeti kapacitások növeléséről dönt, ez „destabilizáló” tényező lenne, megjegyezve, hogy a Fekete-tenger „nem tartozik”, sőt „semmi köze sincs” a NATO-hoz. Az ukrán Krím régiót 2014-ben annektáló Oroszország saját fekete-tengeri hadiflottával rendelkezik, mely Szevasztopolban állomásozik.

Közös gyakorlatozás az amerikai rombolóval

A Montreux-i megállapodás szerint a Fekete-tengeri kijárattal nem rendelkező országok nem állomásozhatnak 21 napnál hosszabb ideig hadihajókat a térségben. Oroszország számtalanszor bírálta hevesen azt, hogy NATO-hadihajók jelennek meg a Fekete-tengeren. Az orosz kedélyeket nem nyugtatta meg az sem, hogy június 6-18 között a USS Porter romboló a Fekete-tengeren hajtott végre közös műveleteket román és török hajókkal. Egyes ukrán titkosszolgálati források közben azt állítják, hogy az orosz légierő nemrég hadgyakorlatot tartott a Fekete-tenger közepén, amelyen a konstancai kikötőben lehorgonyzott amerikai hadihajók megsemmisítését gyakorolták.

Románia egyesült államokbeli nagykövete, George Maior múlt szerdán egy konferencián úgy értékelt, hogy a Fekete-tengert történelmileg hol az Oszmán Birodalom, hol Oroszország uralta katonailag, de a 90-es években megváltozott ez a helyzet.

„A Fekete-tenger ahhoz közeledik, hogy demarkációs vonallá váljon a Nyugat és Oroszország között”, vélte Maior. Rámutatott, hogy az orosz katonai képességek növekedése tapasztalható a Fekete-tenger tágabban vett térségében: a grúziai szeparatista régiókban és a moldovai Transzdnyeszter régióban, ami bizonytalanságot és instabilitást okozhat. Maior hangsúlyozta, hogy „Románia egy első vonalban lévő ország és hazánk korábban is volt már ebben a nem irigylésre méltó szerepben. Ezúttal amiatt, hogy a NATO és az EU tagja vagyunk, a Fekete-tenger térsége stratégiai szinten nagyobb figyelmet kapott, következésképpen a szövetségesek számításba veszik a NATO rendszeres, többnemzetű jelenlétét a Fekete-tengeren, a nemzetközi jognak megfelelően.”

Stratégiai út Szíria felé

Moszkva a Krím-félsziget két évvel ezelőtti bekebelezése óta folyamatosan erősíti Szevasztopolban a fekete-tengeri flottájának a bázisát. Onnan futnak ki azok a hadihajók, amelyek Asszad szír elnök csapatait támogatják. A Földközi-tengerhez azonban török felségvizeken keresztül vezet az út. A Montreuxi Szerződés értelmében Ankarának engedélyeznie kell a hadihajók áthaladását, ha azokat előzetesen bejelentették. Egy ideje azonban szóbeszéd tárgya, hogy az engedély kiadása az orosz fregattok esetében jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint más nemzetek hajóinál.

A Fekete-tengeri eszkalálódás csupán folyománya a szárazföldön már kialakult feszültségnek. Tavaly decemberben technikailag üzemképessé nyilvánították Romániában a Duna és az Olt találkozásához közel fekvő Deveseluban felépített amerikai rakétavédelmi bázist. A deveselui és a lengyelországi Redzikowóban 2018-ra elkészülő AEGIS Ashore többfeladatú rendszer, melynek függőleges indítókonténereiből a rakétavédelmi célú elfogórakéták mellett légvédelmi célú rakéták, de Tomahawk csapásmérő robotrepülőgépek is indíthatók.

Az új hidegháború fejleményei és aktuális céljai függvényében a deklarált rakétavédelmi funkciót nem nehéz kibővíteni akár nukleáris csapásmérő feladatkörrel sem. 2015 június 18-án Putyin elnök az Armija-2015 nemzetközi haditechnikai fórumon bejelentette, hogy Oroszország fokozottan aggódik a NATO Lengyelországba és Romániába telepített rakétakomplexumai miatt, és azokat a NATO esetlegesen Oroszország ellen indított háborúja során elsődleges célpontoknak tekinti.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG