3p
A brit gazdaság bizonyosan megsínyli az elmúlt hónapok nagy erejű viharait, amelyek épp a legnagyobb teljesítményű térségeket sújtották a leginkább - jósolták hétvégi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Nagy-Britannia az utóbbi hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli és középső térségeire a tél eleje óta két-három naponta törtek rá özönvízszerű esőzésekkel kísért, rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok. A legutóbbi, szombat hajnalban érkezett 130-140 kilométeres óránkénti sebességű orkán, amely London felett is átvonult, a harmadik volt a héten. A brit meteorológia adatai szerint 250 éve nem volt olyan csapadékos a brit január, mint az idei, és hat évtizede nem alakult ki a jelenlegihez mérhető súlyos árvízhelyzet a déli és a nyugati országrészekben.

Látszani fog a gazdasági teljesítményen

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői hétvégi helyzetértékelésükben kimutatták, hogy a viharoktól leginkább sújtott térség az éves brit hazai össztermék (GDP) 13 százalékát állítja elő. Ez azt jelenti, hogy jóllehet a számszerű gazdasági kárt egyelőre nehéz felbecsülni, az biztosra vehető, hogy a sorozatos ítéletidő meglátszik majd a brit gazdaság idei teljesítményén, különös tekintettel arra, hogy a növekedés még meglehetősen bizonytalan - áll a cég elemzésében.

A Capital Economics szerint a legutóbbi, 2012-es sorozatos nagy-britanniai árvizek által a biztosított értékben okozott károkat annak idején 0,5-1,4 milliárd font (185-520 milliárd forint) közöttire becsülték, az érintett üzleti vállalkozásokat pedig egyenként átlagosan 60 ezer font (22 millió forint) anyagi kár érte. Ez is elsősorban az ingatlanokban keletkezett károkat tükrözte, nem a kiesett termelés okozta veszteségeket. Az akkori árvízkárok azonban meg sem közelítették a mostani viharok pusztításait.

Az sem mindegy, hogy hol vannak a károk

A fő különbség mindazonáltal a földrajzi eloszlásban mutatkozik. A jelenlegi súlyos árvízkárok olyan országrészekben keletkeztek, ahol a brit feldolgozóipar és a szolgáltatások legmagasabban fejlett vállalatainak telephelyei vannak. E térségek közé tartozik mások mellett a Temze völgye, az M4-es autópálya Londontól Wales felé vezető - a közúti forgalomba a Heathrow repülőteret is bekapcsoló - közlekedési folyosója és a délnyugat felé vezető M3-as autópálya gazdasági vonzáskörzete.

Ezek a térségek a nominális GDP-értéken belüli 13 százalékos részesedésüknél is nagyobb arányban járulnak hozzá a brit gazdaság növekedéséhez - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

Az sem mindegy, hogy mikor történik

A cég becslése szerint azonban csak a nominális GDP-n belüli 13 százalékos súlyt figyelembe véve, és feltételezve, hogy a természeti csapás egy hónapnyi termeléskiesést okoz az érintett vidékeken, ez az éves brit GDP-érték 1 százalékánál valamivel nagyobb kárt jelentene nemzetgazdasági szinten. A Capital Economics elemzői szerint ez nem lenne vészes, ha a növekedés már szilárdan megalapozott lenne, de nem szerencsés, amikor a gazdaság éppen lábra állni igyekszik az elmúlt évek recessziója után.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG