4p
Zimbabwe nemrég lemondatott elnöke, Robert Mugabe sírt, amikor a hadsereg és pártja nyomására rábólintott a távozásra, és azt mondta, elárulták emberei - írta vasárnap a Standard című újság. A nagy kérdés most az, hogy az utódja mennyivel lesz különb - szavakban már bejelentette a leszámolást a korrupcióval, most a tetteket várják tőle. Kína mindenesetre dörzsölheti a markát, nekik nagyjából mindegy.
Emmerson Mnangagwa volt zimbabwei alelnök (k) felesége, Auxillia társaságában érkezik elnöki beiktatására Hararéban 2017. november 24-én. (MTI/EPA)

Sírva jelentette be: elárulták

A lap forrásai szerint a hívő katolikus elnök egy rózsafüzérrel a kezében jelentette be legközelebbi szövetségeseinek hararei rezidenciájában, hogy lemond. A parlament ekkor már azt tárgyalta, hogy indítsanak-e felelősségrevonási eljárást vele szemben. Állítólag arról beszélt, hogy az emberek olyanok, mint a kaméleonok - ezzel is az árulásra utalva. Fidelis Mukonori atya, jezsuita pap - aki Mugabe közeli barátja, a puccs során ő közvetített a hadsereg és a diktátor között - mindenesetre úgy nyilatkozott az állami tulajdonban álló Sunday Mailnek: Mugabében nincs keserűség; a pap úgy véli, örülhet annak, hogy az országot valaki átveszi és működteti.

Egy új Mugabét kap az ország vagy tényleg új világ jön?

A korábban Mugabéhoz hű Emmerson Mnangagwa pénteken tette le az elnöki esküt, a nagy kérdés, hogy a kormányalakításkor a teljes politikai palettáról válogat majd, vagy a Mugabe-éra emberei közül választja majd ki embereit. Pénteki beiktatásán azt mondta: nagyra tartja a demokráciát, a toleranciát, a jog erejét, és harcolni fog a korrupció ellen. A polgárokat arra szólította fel, hogy eszükbe se jusson bosszúhadjáratot indítani.

A magánkézben lévő Standard, amely korábban is kritikus volt a Mugabe-kormánnyal szemben, mindenesetre most arra szólította fel az új elnököt: tettekkel is támasza alá ígéretét a korrupcióval való leszámolás ügyében.

A 71 éves új vezető jövő szeptemberig lesz hatalmon, amíg Mugabe ciklusa tartott volna, akkor jönnek a parlamenti választások - az új, átmeneti elnöktől is sokan tartanak - neki is van már múltja >>

Olcsón megúszta

Az országukat tönkretevő, hatalmukból nehezen eltávolítható diktátorok sorsa rendszerint zord, jobb esetben külföldre távozhatnak, és ott meghúzódhatnak. A frissen megbuktatott Robert Mugabét azonban úgy tűnik, tejben-vajban fogja füröszteni országa, noha a legtöbb polgár épp a volt elnök intézkedései miatt nyomorog. Itt írtunk a háttérről >>

Hogyan lett a virágzó, Afrika éléskamrájaként emlegetett országból egy csőd szélén tántorgó gazdaság? Részletek >>

Kína lesz a legjobb barát - őket nem izgatja a demokrácia

Kína roppant aktív Afrikában, így Zimbabwéban is. A Mugabe vezette Zimbabwe a 2008-as választás után lényegében elszigetelődött a nemzetközi pénzügyi világtól, és igazából az egyetlen pénzügyi forrása és finanszírozója Kína volt.  Gyurácz Andrea Afrika-szakértő az M1-en korábban arról beszélt: Kína elég sok pénzt fektetett be az infrastruktúrába, vállalkozásokat nyitottak, ugyanakkor a kapcsolat nem volt problémamentes, Mugabe ugyanis 2009-ben hozott egy törvényt, amelyben kötelezett minden zimbabwei befektetőt, hogy a vállalkozása 51 százalékát fekete zimbabweieknek adja át. A törvény nyomán több kínai cég is kivonult az afrikai ország piacáról.

Az sem véletlen, hogy a hatalomátvételt először Kínával egyeztették le: a katonai főnök éppen Kínából tért vissza a katonai puccs végrehajtására. A szakértő szerint valószínűleg megmaradnak a jó kapcsolatok Kínával a jövőben is: Kína az egyetlen olyan finanszírozó, amely nem támaszt demokráciával, emberi jogokkal, környezetvédelemmel kapcsolatos igényeket.

Ahogy korábban írtuk: az óriási nyersanyag-kincsek ellenállhatatlan erővel bírnak a nagy- és középhatalmak számára. A stratégiai pontokon sorra jönnek létre a katonai bázisok is. India és Japán 40 milliárd eurós közös befektetési tervvel próbálja meg Kína befolyását kiegyensúlyozni - gyilkos hajsza indult Afrika kincseiért, ne higgyük, hogy tétlenül fogják nézni a politikai folyamatokat >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG