4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A hétvégén tető alá hozott orosz-amerikai szervezésű tűzszünet első napja érdemi harcok nélkül telt Szíriában, vagyis eddig működik a dolog. Egy nap persze nem sok, de eddig korábban ilyesmire sem volt példa, így a helyzet most biztató lehet. A világ két legnagyobb katonai hatalma azért csak képes egy ilyet összehozni, ha rászánják magukat.

A tűzszünet hétfőn este lépett életbe, és azt követően jórészt elültek a harcok, legfeljebb szórványos lövöldözés fordult elő, de nem történt haláleset. A két szíriai fél, Aszad erői, illetve az ellenzék közben azért csörteti a kardot, hogy ha rátámad a másik, akkor ő hevesen védekezik, de pont az a mögöttük álló két nagyhatalom egyik feladata, hogy csitítsák őket.

Aleppó

A legtöbb helyen elég, ha csak abbahagyják a harcot és megáll mindenki ott ahol van, de Aleppó városában ennél többre van szükség. Az ellenséges feleknek ki kell üríteni azt az útvonalat, melyen át be lehet vinni a városba a segélyszállítmányokat. A BBC egy ENSZ-szóvivőt idéz, aki szerint a segélyszállítmányok Törökországban várják, hogy útnak indulhassanak, de még nagyon feszültnek érzik a helyzetet, azt szeretnék, ha a fegyveresek visszavonulnának az útvonaluk közeléből.

A Tassz hírügynökség szerint az oroszok már maguk biztosítják az Aleppóba vezető utat, tehát orosz katonák is részt vesznek a tűzszünet betartatásnak ebben a szakaszában, az amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az útvonal demilitarizálás a cél, és utána az amerikai és orosz erők együtt fogják fenntartani az útvonal biztonságát. A városban sok család máris visszatért otthonába, már ahol nem sérült meg súlyosan vagy pusztult el teljesen a ház.

Rászánták magukat

A megállapodás Kerry szerint az utolsó esély az egységes Szíria megtartására, bár nemigen látszik, hogy köthetne tartós békét a két anakronisztikus ellenség, az Aszad vezette síiták és a szunnita ellenzék. Akármit is hoznának össze, az egy Jugoszlávia lenne, ami csak idő kérdése, hogy szétesik, jó eséllyel újabb háborúval. Kérdés, hogy Kerry valóban az első világháború után mesterségesen összetákolt ország egységére törekedne-e (ami már Irakban sem vált be), vagy ez most csak egy szóbeli fordulat, a lényeg az átmeneti időszak nyugalma, amíg egyrészt felszámolják az Iszlám Államot, másrészt tárgyalások során jutnak el valamilyen fenntartható felosztásig.

A tűzszünet most komoly próba a két nagyhatalom között. A korábbi próbálkozások kudarcot vallottak: mindjárt a polgárháború első évében voltak kísérletek, de akkor Amerika Aszad távozását követelte, amit az oroszok nem támogattak. Jó darabig nem is történt változás, de tavaly Oroszország belépett a konfliktusba Aszad erőinek támogatójaként, és így ő lett a legerősebb külső hatalom Szíriában. Innentől kezdve értelmetlen lett Aszad távozását követelni, ugyanakkor az oroszok vállalják, hogy korlátok közt tartják a szír elnököt, és olyan megoldások elfogadására ösztökélik, amelyek véget vethetnek a háborúnak.

Következmények

Ha a tűzszünet tartós lesz, néhány kedvező következmény hamar jelentkezhet. Az Iszlám Állam és a korábbi Nuszra Front terroristának minősülő részei összehangolt orosz-amerikai katonai akcióval szembesülnek, melyet vélhetően nem sokáig bírnak. A mérsékelt ellenzék és a lakosság végre fellélegezhet, mert nem kell tartaniuk Aszad légierejének hordóbombázásaitól, miközben végre az élelmiszer és egyéb segélyek is eljuthatnak a szükséges helyekre.

Aszad elnök közben biztonságban érzi majd magát, hisz két legveszélyesebb ellenségével, a Nuszra Fronttal és az Iszlám Állammal nem neki kell majd harcolnia, ugyanakkor az ellene 5 éve fellázadt ellenzék további támadásaitól sem kell tartania. Egész országát ugyan nem kapja vissza a mohó diktátor, de egy része most már stabilan megmarad neki, és ez egész szép eredmény ahhoz képest, hogy az oroszok tavalyi belépése előtt már teljesen bukásra állt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG