Hirdetés
Hirdetés

Sokat nőtt a magyarok fizetése, de hogy halad a bérfelzárkózás?

Fellegi Tamás, 2017. február 20., 16:15

A KSH megjelentette a tavalyi évre vonatkozó jövedelmi adatokat, melyekből önmagában viszonylag kevés látszik, de a decemberi adatok már izgalmasabbak. Vajon ezek alapján hogyan alakulhatnak a jövedelmek idén, és mennyit csökkenhet a fejlett EU-tagállamokhoz képesti lemaradásunk?

Az adatok között első helyen a 2016-os teljes éves bruttó átlagkereset, szerepel, ami 263 200 forint lett. Ez ugyan 6 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, de szerencsére a jelenlegi tényleges helyzethez képest ez már elavult adat. A decemberi adat már 288 800 forint lett, aminek egy részét ugyan év végi, szezonális hatások adják, de ugyanakkor a növekedési ütem fel is gyorsult a tavalyi második félévben, köszönhetően a munkaerő-hiánynak, az idei januári adatban pedig már a magas idei minimálbér-emelés is érződni fog.

Forrás: KSH

Hirdetés

Közmunka nélkül

Ami még megemlítendő az adattal kapcsoltban: az a közmunkásokat is tartalmazza, a reálisabb számot (a tényleges munkaerőpiacon elérhető jövedelmet) nélkülük, és ezt közzé is tette a KSH: az év egészére bruttó 278 100 forint. A decemberi adatot ugyan nem közölték, de ha arányosan számoljuk, az nagyjából 305 000 forint lehet. Ez azt jelenti, hogy a tényleges munkaerőpiacon elérhető átlagos bruttó jövedelem végre gyakorlatilag elérte az 1000 eurót. A várható januári adat vélhetően már meg is fogja haladni azt.

Mi kerül a zsebbe?

Nézzük, hogy néz ki mindez a tényleges jövedelmek, vagyis a nettó bérek tekintetében. Az egész éves adat 175 ezer forint, a közmunka nélkül 185 ezer, a családi kedvezményt is figyelembe véve becsült adatok vannak: 182, illetve 193 ezer forint. A decemberi adatok: 191 ezer forint, családi kedvezménnyel 198 ezer, közmunka nélkül 203 ezer, közmunka nélkül és a családi kedvezményt figyelembe véve 210 ezer forint.

Tekintsük ezt az utóbbi számot mérvadónak, és nézzük meg, hogy állunk euróban, hogy összehasonlítást végezhessünk. A 210 ezer forintot tekintsük 700 eurónak (ha a várható januári adattal számolunk, már biztosan fölötte lesz). Ez az utolsó 1-2 évben már euróban is komoly növekedés, hisz ezzel elértük az átlagos német szint harmadát.

Felzárkózás

Ez persze még mindig kevésnek tűnik és sok szakmában külföldi munkára ösztönöz, de az adat nemrég még négyszeres volt, ráadásul a magyar keresetek növekedési üteme idén és jövőre szinte biztosan magas marad, és jó esetben az azt követő években is folytatódik a bérfelzárkózás, ha lassabb ütemben is.

Az erős munkaerő-elszívó hatás valószínűleg akkor csökkenne le, ha a hazai nettó keresetek elérnék a célországok hasonló adatának felét. Ha maradunk a német adatoknál, akkor ez 1000 eurót jelentene, vagyis 310 ezer forintot mai árfolyamon. Ez a vélelmezhető januári adatokhoz képest már valamivel kevesebb, mint 50 százalék növekedés lenne, ami elsőre soknak tűnik, de a béremelkedések jelenlegi üteme mellett nem irreális 5-6 éves távon.

Régiók, szakmák

Természetesen szakmák és földrajzi régiók szerint jelentős eltérések vannak: a nyugati országrészben Ausztria közelsége miatt jóval magasabbak a bérek, mint a keleti országrészben, és a fővárosban is sokkal jobb a helyzet, mint az ország legtöbb részén. Az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozó szakmákban nagyobb a növekedés, részben a minimálbér jelentős emelése miatt, részben azért, mert ezek iránt óriási kereslet van a fejlett országokban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Évi 72 ezer forintos ajándék az államtól: így kaphatod meg a maximumot

Évi 72 ezer forintos ajándék az államtól: így kaphatod meg a maximumot

Jelentős növekedésről számoltak be a magyarországi lakástakarékpénztárak, tavaly az új szerződéses összeg és a hitelkihelyezés is bővült, és idén is növekedést terveznek mindkét területen. Egyre több ügyfél igyekszik teljes mértékben kihasználni az állami támogatást: a lehető legnagyobb összeget takarítják meg a lehető leghosszabb időn át.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?