Hirdetés
Hirdetés

Sorsdöntő nap a mai – te még hány évet jósolsz Merkelnek?

2018. január 11., 12:55

A nagykoalíciós tárgyalásokon sorsdöntő nap lehet a mai, kérdés, Merkel megfizeti-e a magas árat, amit a szocialisták a megállapodásért kérnek. A németek 56 százaléka mindenesetre úgy véli, a kancellár nem fogja kitölteni a következő ciklusát. Kiderült, kit látnának szívesen helyette.

Thomas de Maiziere, német belügyminiszter - Wikimedia Commons/Sandro Halank
Thomas de Maiziere, német belügyminiszter - Wikimedia Commons/Sandro Halank

A Bild.de, a legnagyobb példányszámú német bulvárlap egyenesen sorsdöntőnek nevezi a mai napot, amikor a nagykoalícióról végleges döntés születhet. A nemzetközi sajtó, például a The Guardian úgy fogalmaz, az a nagy kérdés, Angela Merkel hajlandó-e megfizetni azt a magas árat, amit a szocialisták a koalícióért kérnek.

Korábban, még a választások előtt kijelentette a szocialista SPD, hogy nem kívánja folytatni a nagykoalíciós (CDU/CSU+SPD) kormányzást Merkellel. A másik reális alternatíva, a Jamaika-koalíció (CDU/CSU+Zöldek+FPD) tárgyalásai viszont tavaly év végén kudarccal értek véget. Nincsen igazán más, jól működő alternatíva, a német politikát a káosz fenyegeti. (Erről itt írtunk.)

Hirdetés

A lét a tét

A nagy pártok szeptemberi, rekord alacsony támogatottságuk miatt nemcsak a koalícióért, a kormányalakításért, de politikai túlélésükért is küzdenek – írják német lapok. Angela Merkel kancellárt az év elején ugyan még mindig a választók 47 százaléka látta volna szívesen kancellárként, de korábban jobb volt az eredménye.

Most egy másik felmérés is napvilágot látott, amely szerint a megkérdezettek 56 százaléka szerint Angela Merkel nem marad végig, azaz új hivatali mandátumának 2021-es lejártáig kancellár. Az is kiderült, kit látnának szívesen helyette. (Martin Schulz SPD-s jelölt támogatottsága, aki pedig második a népszerűségi sorban, mindössze 18 százalék.)

A belügyi tárca a nyerő

A megkérdezettek 37 százaléka szerint Thomas de Maizière belügyminiszter lenne legalkalmasabb Merkel utódjának a CDU élén. Peter Altmaier kancellária-miniszter 31, Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony 28 százalék szerint lenne alkalmas.

Két kevésbé ismert politikus 24, illetve 16 százalékkal követi őket (Annegret Kramp-Karrenbauer és Jens Spahn), úgy látszik, többre is lehetett szavazni a felmérés során. (A CDU vezetéséről szólt a kérdés, tehát mind CDU-n belüli politikusok.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)