4p
A vasárnapi népszavazás arról dönthet, hogy Törökország végleg elkötelezi-e magát az autokrácia mellett - az egyébként is az egyeduralom határán álló Erdogan elnök teljhatalmat kaphat, és akár a halálbüntetést is visszaállíthatja az országban. A közvéleménykutatásokban nehéz megbízni, így nem nagyon lehet megtippelni a végeredményt - az viszont biztos, hogy akárhogy is alakul, nehéz időszak elé néz az ország.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kampányzáró nagygyűlésén Isztambulban 2017. április 15-én. Erdogan kezedeményezte a másnapi népszavazást, amelyen arról döntenek, bevezessék-e az elnöki rendszert Törökországban. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Ma sorsdöntő népszavazást tartanak Törökországban. A nép egy alkotmánymódosításról dönthet, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. Az MTI összefoglalója szerint a változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrehozott miniszterelnöki tisztség.

Autokráciát szavaztatna meg a néppel az elnök

Az elnök gyakorlatilag teljhatalmat kapna - nem véletlen, hogy az ügy első számú támogatója maga Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök. Ha az alkotmánymódosítás életbe lép, Erdogan felügyelet nélkül, saját szempontrendszer alapján nevezhet ki vagy épp menthet fel minisztereket és magas rangú hivatalnokokat, komoly hatást gyakorolhat a törvényhozásra, feloszlathatja a parlamentet, még nagyobb ráhatása lesz az igazságszolgáltatásra.

Sokat elmond az ügyről, hogy a török parlament akkor hagyott jóvá népszavazásra bocsátandó alkotmánymódosításokat, amikor több ellenzéki képviselő börtönben volt.

Kampány határon innen és túl

A kampány már jó ideje dübörög, Erdogan azt szuggerálja, hogy az ’Igen’ szavazók a hazaszeretők, akik egy stabil és virágzó Törökországot akarnak. A ’Nem’ szavazókat pedig a terroristákkal igyekeznek összemosni. Mivel jelentős számú szavazó él külföldön, így a kampány is messze átnyúlik a török határon - ezt azonban sok nyugati országban nem nézik jó szemmel, Németországban is voltak tiltások, Hollandiával pedig egészen komoly diplomáciai botrányba keveredett Törökország.

Bejön Erdogan számítása vagy nem? Nagyon szoros lehet az eredmény

Törökország sok mindenben hasonlít Magyarországra, és itt nem csak arra gondolunk, hogy a média nagy részét letarolta a kormányzat. Vannak ugyanis kormányhoz nagyon közeli és kormánytól távoli kutatóintézetek, így a tőlük származó közvéleménykutatások eredményeivel nehéz mit kezdeni - nem igazán van így megbízható jóslat arra, vajon mi lesz a népszavazás eredménye. Első ránézésre mindenesetre a legutóbbi prognózisok egész hasonlóak.

Az MTI beszámolója szerint a Konda nevű, kormányközeli vállalat 51,5 százalékra jelezte előre az elnöki rendszert támogató "igenek" arányát. Megjegyezték, hogy a hibahatár plusz-mínusz 2,4 százalék. A felmérés alapján a referendumon 90 százalék körül alakul majd a részvételi arány. A Konda arról is beszámolt, hogy a bizonytalan szavazók aránya 9 százalékra csökkent a januári értékről, amely 20 százalék felett volt.

A Gezici nevű, a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közel álló cég a bizonytalan választók elosztását követően 51,3 százalékra tette az igenek, 48,7-re pedig a nem szavazatok arányát. A cég 9,9 százalékra tette a bizonytalanok arányát, és kiemelte, hogy sok megkérdezett nem akarja megosztani a véleményét.

A képet ráadásul tovább árnyalja, hogy a külföldön élő török állampolgárok már március vége óta leadhatják szavazataikat - szakértők szerint ők lehetnek a mérleg nyelve, hiszen a szavazásra jogosultak öt százalékáról van szó - itt írtunk a kilátásokról >>

Mindezt pedig végképp zárójelbe teszi, hogy az elmúlt időszak fontos választási-népszavazási kérdéseiben időről időre kudarcot vallottak a közvéleménykutatók - elég csak a Brexit-népszavazásra vagy az amerikai elnökválasztás váratlan végeredményére gondolni.

Mi lesz a népszavazás után?

Ha Erdogan győz, rögtön előveheti a halálbüntetés kérdését, ami viszont tabutéma az EU-ban - biztosan nem tenne jót az egyébként is rendkívül feszült EU-török-viszonynak és az egyébként folyamatban lévő török uniós csatlakozási tárgyalásoknak. A török gazdaság mélyrepülésben van, így valamiféle konszolidációt meg kell kísérelnie az elnöknek, ha belpolitikai hatalmát már bebetonozta. Ha viszont nem győz, tovább tarthat a gyilkos kampány és a bizonytalanság fenntartása - a lehetőségekről részletesebben korábbi háttérelemzésünkben olvashat.

Az első eredményekről a várakozások szerint magyar idő szerint még ma éjszaka, 23 óra tájban érkezhetnek jelentések.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG