Hirdetés
Hirdetés

Szabadulni akarnak, de kik is valójában a katalánok?

Fellegi Tamás, 2017. október 03., 06:07

Sokan talán csak most, a vasárnapi drámai események után figyeltek fel a katalán-spanyol konfliktusra, miközben általában alig tudunk valamit a katalánokról. Nem volt szó róluk a történelemórán, mint például a skótokról, és nem szerepeltek annyit a hírekben, mint a kurdok, akiket Szaddam Husszein iraki diktátor sanyargatott.

Ha ránézünk a világ térképére, feltűnik, hogy Európában viszonylag kis területen mennyi ország van, noha korábban a mi kontinensünk adta a világot gyarmatosító legnagyobb hatalmakat. Akkoriban azonban messze nem volt ilyen sok ország, hisz a néhány nagy a legtöbb népet uralma alatt tartotta. Az 1878-as Berlini Kongresszus előtt Németországon, Nagy-Britannián, Franciaországon, Oroszországon, az Oszmán Birodalmon és az Osztrák-Magyar Monarchián kívül csak pár független nemzetállam létezett, köztük a birodalmát vesztett Spanyolország és Portugália az újonnan egységesült Olaszország. Összesen 18 országból állt a kontinens, míg ma 40 fölött járunk.

Róma után

Majdnem mindenki elnyerte függetlenségét az idők során, a skótok nemrég dönthettek, a baszkok kisebbségben vannak saját területükön, már csak a katalánok maradtak. Nézzük, kik is ők, hová is nyúlnak vissza gyökereik. Egész a Római Birodalomig megyünk vissza, amikor az egész Ibériai-félsziget egy prosperáló, teljesen latin nyelvű terület lett. A római uralom hanyatlásával, ahogy más területeken is, itt is germán törzsek jelentek meg: szvévek, vandálok, vizigótok. Utóbbiak lettek a domináns erő a Római Birodalom megszűnésekor: létrehozták a Vizigót Királyságot, amelyhez hozzátartozott a mai Franciaország Földközi-tengeri parti sávjának egy része.

Hirdetés

Az első katalán állam

Az északi területekre időnként betörtek a frankok, de a helyzet akkor változott meg döntően, amikor az arabok léptek be az Ibériai-félszigetre 711-ben. Elfoglalták lényegében az egészet, sőt, a mai Franciaország déli részét is, és az akkori frank területeket kezdték ostromolni. Martell Károly frank király végül megállította, majd Kis Pipin kiűzte őket, Nagy Károly pedig átlépett a Pireneusok hegyláncán, a mai Spanyolország északi zónájában létrehozta a Spanyol Őrgrófságot, mint ütközőállamot, ez rövidesen szétvált a Navarrai Királyságra és a Barcelonai Grófságra. Ez utóbbi volt az első katalán állam, még a Frank Birodalom részeként. A frankok gótoknak tekintették és annak is nevezték őket, nevük feltételezések szerint a latin Gathia Launia vagy a Goth-Alania elnevezésekből ered.

Spanyol egység

Az első ezredforduló környékén a megszűnt a frank (inkább már francia) függés, a Barcelonai Grófság független állam volt, amíg nem egyesült a mellette időközben létrejövő Aragóniával. Az arabok teljes kiűzése után aztán Aragónia és Kasztília egyesülésével jött létre a mai Spanyolország, így tehát annak Katalónia kvázi alapító tagja. Spanyolország eleinte töredezett volt, de a több kis ország, melyből létrejött, végülis nagyjából összeolvadt a spanyol néppé, de a katalánok nemzeti tudata megmaradt.

Az utolsó 200 év

Amikor Napóleon megjelent és fél Európát meghódította, átmenetileg felszabadított néhány későbbi nemzetállamot, köztük Katalóniát is. Engedélyezte az addig tiltott katalán nyelvet, igaz, hogy aztán az utolsó napóleoni évekre a tartományt egyszerűen hozzácsapták Franciaországhoz. Napóleon bukása után visszakapta Spanyolország, majd a 19. században Katalóniában is jöttek a nyelvújítók és a modern nemzetet megalkotók, ahogy az összes európai nemzetnél. A század végén megindult a gyors iparosodás, akkor lett a régió a baszk területekkel együtt Spanyolország gazdaságilag legfejlettebb része.

A múlt század 30-as éveiben Katalónia nagyfokú autonómiát élvezett, még saját pénze is volt (ezt ma nem akarnák, az eurónál nincs jobb), aztán jött Franco diktatúrája, amikor ismét betiltották a katalán nyelv hivatalos használatát. A 70-es években lezajlott demokratizálódás óta ismét nagyfokú autonómiát élveznek, a függetlenségi népszavazáshoz végül Koszovó Szerbiából való kiválása, majd a skót függetlenségi népszavazás hozta meg a kedvüket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?