5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A friss adatok szerint nem csökken az EU gazdag országaiba vándorlás, továbbra is évente egy kisvárosnyi embert érint. Eközben a sokat emlegetett déli országokból alig megy valaki. Mik az okok, és minek kellene itthon változni ahhoz, hogy a folyamat lelassuljon? Mekkora bérszínvonallal elégednénk meg?

A folyamat 2004-től indult meg, de akkor még csak korlátozottan: gyakorlatilag Anglia volt az egyetlen közkedvelt célpont ország, amely megadta a lehetőséget. Akkor főleg a lengyelek indultak meg tömegesen. Talán kissé rosszabbul álltak, mint mi, de ami a lényegesebb, hogy négyszer annyian vannak. A folyamat a 2008-as válság után felgyorsult, de az áttörés a német és osztrák munkaerőpiac 2011-es megnyitásakor következett be. Közel vannak ezek az országok, sokan tudnak németül, és combosak a jövedelmek.

Kik nem mennek?

Ugyanakkor a lengyelek kivonulása arányában kissé mérséklődött, leginkább talán azért, mert sokat fejlődtek. A válság szinte egyedüli kivételként egyáltalán nem érintette őket, fejlődésük kiegyensúlyozott. A románok és a bolgárok átmeneti 7 éve viszont tavaly járt le, és ők sokkal nagyobb ütemben indultak meg, noha nem kis hányaduk már korábban is nyugaton dolgozott. Ez teljesen érthető: az ő bérszínvonaluk a miénknél is alacsonyabb.

Ellenben a válság óta sokat emlegetett dél-európai euró-zóna tagok lakossága alig mozdul. Ez elsőre meglepő, hisz sokat hallottuk, hogy mély válságban vannak, nagy az eladósodottság, nagy a munkanélküliség, mentőcsomagokra szorultak. Mindez így van, csakhogy ezek ellenére a munkabérek sokkal magasabbak, mint régiónkban, sokkal kevésbé maradnak el a német vagy brit szinttől. Annak ellenére, hogy pl. Portugália és Görögország GDP-je érdemben a miénkkel egyezik meg, náluk is jóval magasabbak a fizetések (ha Görögország végül összeomlik, és a jön a drachma, akkor azért biztos lesz onnan egy kis elvándorlás, hisz akkor életszínvonaluk azonnal a miénk szintjére süllyed).

Gazdag olaszok

Mi lehet az oka a déliek magasabb bérszintjének? Olaszország esetében a dolog indokolt, hisz bármennyi negatívum is hangzott el, főleg Berlusconi idejében, alapvetően egy gazdag országról van szó. Az olasz egy főre jutó GDP a német adat 70-75 százaléka, ami lássuk be, igen kellemes állapot. Mindez úgy, hogy a szegényebb déli részek is benne vannak, amiből az adódik, hogy az északi, fejlett részek GDP-je közelíti a németet (ez Spanyolországban is hasonló: a baszk és katalán részek német vagy francia szintűek, a dél elmaradottabb).

Az olaszok esetében indokolt is a fejlettség. A 2. világháború után náluk is rögtön demokratikus rendszer alakult ki (bár néha a kommunisták majdnem nyertek), és szinte rögtön integrálódtak a kialakuló európai együttműködésbe, mely az Európai Unió magja lett. Így fejlődésükhöz már lassan 70 éve adottak a feltételek, érthető is, hogy a legmesszebbre jutottak.

Hamarabb csatlakoztak

A másik három déli ország, Spanyolország, Portugália és Görögország csak 30 évvel később kerültek be az európai demokráciák közé. Addig szélsőjobboldali diktatúrák alatt sínylődtek, az európai integrációból kimaradtak, fejlődésük nem volt gyorsabb, mint a miénk a vasfüggöny mögött. Viszont 1975-ben megdőltek a diktatúrák, a három ország a demokrácia és az integráció útjára lépett, 15 évvel előttünk. Ez a 15 év elég volt arra, hogy ha gazdaságilag nem is feltétlenül, de bérszínvonalukat tekintve jóval nagyobbat haladjanak, mint mi. Ennek egyik tényezője az volt, hogy valutáik reálértékben felértékelődtek, az eurózónába való belépéskor árszínvonaluk közel volt a fejlett országokéval, így bérszínvonaluk is sokkal közelebb került ahhoz. Emellett Spanyolország a tényleges fejlődésben is elhúzott a két kisebb ország elől, ha az olasz szintet nem is érte el.

A következő ugrás az euró bevezetés után jött: ekkor a déli országokban folytatódott az a béremelési dinamika, amit még folyamatosan elinflált saját valutáik időszakában szoktak meg. És itt kezdődtek a gondok: túl magasra emelkedett a bérszínvonal, az országok versenyképtelenek lettek és eladósodtak. Mostanra viszont, a görögöket kivéve stabilizálták gazdaságukat, de a miénknél sokkal nagyobb bérek mellett. Még a spanyoloknál meglévő magas, 20 százalék feletti munkanélküliség sem készteti távozásra a tömegeket.

Mélyről jövünk

Nos, ezzel szemben a volt keleti blokkban a rendszerváltáskor rendkívül alulértékelt valuták, és ezáltal a nyugatihoz mérten elképesztően kis bérek voltak. Ez sokat javult az eltelt 25 év során, de még mindig az indokoltnál nagyobb különbség maradt. Különösen nálunk, ahol az árszínvonal is kisebb a cseh vagy a szlovák szintnél, ami a forint alulértékeltségére utal. A bérek pedig ugyan dinamikusan emelkedtek a rendkívül alacsony induló szintről, de még nem tudtak elég magasra jutni.

Nálunk a munkaerő teljes költsége óránként 7 euró, míg az EU átlag 24 körül van, a fejlett országoké 28-30 körül. A négyszeres különbség nem indokolt, valószínűleg elbírnánk egy kicsit többet is. Ha a következő években fennmaradna a tavaly megindult reálbér növekedés és a forint is tartósan erősödne, 5-6 év alatt már lefékeződhetne a kifejezetten a magasabb bérért történő elvándorlás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG