5p
Soros György szerint a dollárnak erősödnie, az eurónak gyengülnie kellene – elméletileg. Ámde a piac végül az elméletbeli igazság ellenkezőjét igazolhatja vissza, ha a kiépült short-pozíciókat elkezdik lezárni. A nacionalista, önkényes államirányítás lényege szerinte, hogy a hatalmon lévők a nép, az ország erőforrásait totálisan kisajátítják saját maguk és klienseik számára.

Az eurót körülvevő nulla kamatkörnyezet nagyon csábítónak tűnhet azok számára, akik a kamatmentesen megszerzett eurót a világ más részein kamattal tudják kihelyezni. Ha ilyen kereslet tömegesen keletkezik, amire nagy short pozíciók épülnek, akkor az euró árfolyama nem lefelé, hanem felfelé tendálhat piaci stresszhelyzet esetén – figyelmeztet Soros György az Alapblognak adott interjújában.

Az adósok lázadása

Európa elsősorban politikai bajoktól szenved. Az eladósodott európai országok fellázadtak, ki akarnak törni a rájuk kényszerített és szenvedést okozó hátrányos helyzetből. És ez ellenállásba ütközik a hitelező országok, mindenekelőtt Németország részéről. Ez egy potenciális harc adósok és hitelezők között. Németország eddig akadályozta a lazítást, a pénzpolitika, a monetáris és költségvetési politikák szigorán való enyhítést és azt, hogy az Európai Központi Bank nagyvonalú mennyiségi könnyítéseket vezessen be, mert – egyebek között – tart a tőkepiaci inflációtól, az eszközárak buborékszerű felfúvódásától és a lufi kipukkanásától.

Oroszország kormányzati modellje egzisztenciálisan fenyegeti a Nyugatot. Ugyanis az, ahogy Oroszországot irányítják, most sikeresebb, mint ahogy az Európai Uniót irányítják. (Erről az Soros az interjú első részében is beszélt, szerinte „a mai Oroszország lényegében a klasszikus fasiszta államra emlékeztet, annak egy újraélesztett változata”.

Vakmajom szerint Oroszország=Mordor

„A putyini Oroszország az egyik főgonosz a világban, Mordor, támadás a jogállam ellen – csak halogatni lehet az ilyen-olyan összeüközést vele, mert nem fog megállni, természetéből fakad az agresszió, a velejéig korrupt modellje máshogy nem tud életben maradni, miután lerabolta a saját országát, más lerabolnivaló kell neki” – kommentálta Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő és blogger Soros véleményét.

Az Orosz veszély

Pedig az orosz modellt a hatékonyság teljes hiánya jellemzi. „A nacionalista, önkényes államirányítás lényege nem más, mint hogy a hatalmon lévők végtelenül kizsákmányolják az embereket: a nép, az ország erőforrásait totálisan kisajátítják saját maguk és klienseik számára. Semmi egyéb cél nincs igazából, mint hogy a hatalmasok egyre több és több erőforrást birtokolhassanak és – érdemi ellenőrzés hiányában, annak formálissá tételével, valójában felszámolásával – megtehetik, hogy államinak, nemzetinek, a nemzet tulajdonának nevezzék a népnek szóló propagandában mindazt, amire valójában ők maguk tették rá a kezüket, amit praktikusan kisajátítottak kizárólag saját maguknak. Ennek a szisztémának a lételeme a nacionalista és etnikai felsőbbrendűséget, valamint a vallásosságot hirdető ideológiai szövegelés és a korrupció”  mondta Soros.

A kínai modell vége

A nemzetek közössége által demokratikus alapon irányított Európai Unió „üzemeltetése” viszont roppant költséges, bürokratikus és pazarló. Putyin kétségbeesetten keresi Kína kegyeit. De a kínaiak sokkal kevésbé lelkesek az oroszok irányában, mint fordítva. Kína ugyanakkor szembe kell, hogy nézzen egy hatalmasodó belső betegséggel: a belső eladósodottságának mértéke kezd tűrhetetlenné válni.

Ennek a kínai modellnek van talán még egy-két éves kifutása, de négy-öt évük így már semmiképpen sincs. Az egyik eszköz a kínai fizetőeszköz, a jüan leértékelése lesz, ez a leértékelési folyamat már kezdetét vette – írja a cikk.

Így zajlik a devizaháború

Devizaháború márpedig létezik, csakhogy abból nem jöhet ki jól minden egyes versenyző. Mert ha mindenki leértékel, akkor lényegében semmi sem változik, mert ha a konkurens is leviszi a saját pénze árfolyamát, akkor az enyém relatíve ismét felértékelődik.

Sokan megváltó erejű változásként várnak az euró begyengülésére a dollárral szemben. A dollár pedig sok szakértő szerint rendkívüli módon alulértékelt, erősödnie kellene – veti fel a riporter. Mindez Soros szerint igaz. Csakhogy az eurót újabban nulla kamatozású környezet veszi körül, ez pedig növelheti az étvágyat az euróban történő hitelfelvétel iránt. Az euróban felvett kölcsönt kihelyezheted másutt, más térségekben, más országokban, ahol a nullához képest mindenképpen magasabb kamatot tudsz beszedni.

Merre tovább, euró?

Ezáltal az euró egyre inkább finanszírozó devizává válhat, mint korábban a jen vagy a svájci frank az úgynevezett carry trade-ben. Most még azonban gyengül az euró. Egyúttal rengetegen nyitottak a további gyengülést megelőlegező úgynevezett short pozíciót. De a túl sok short időnként az euró erősödését okozhatja, például a globális kockázatvállalási hajlandóság visszaesése idején, ugyanis egyszerre sokaknak kell likvidálniuk a carry trade ügyleteket, zárniuk az euró short pozíciójukat egy euróvétellel.

Ez nagyon destabilizálóan hathat, mert ez a felszámolási kényszer hirtelen, nagyon gyors ütemben következhet be, piaci zűrzavarhoz vezethet – mondja Soros.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG