3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Draghi egyetlen dolgot tehet igazán: megpróbálja úgy leértékelni az eurót, ahogy csak tudja, és ezt is teszi. Draghi lenyomja a szuperszigorú németeket. Az EKB bekeményített – vélik szakemberek a meglepő csütörtöki EKB-kamatdöntéssel kapcsolatban.

Beküldte a nehéztüzérséget az Európai Központi Bank: váratlanul további, még nagyobb mínuszba vágták az egynapos betéti kamatot, és bejelentették, hogy gyakorlatilag elkezdik a QE-t, a pénznyomtatást – írja Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője az Alapblogon. Ami külön érdekes szerinte, hogy az eddigiekkel szemben nem volt egységes a döntések kapcsán a vezetés. Valószínűleg az „überstrikt németeknek nem tetszett a pénznyomtatósdi - Weimar emléke generációkon át hat” – teszi hozzá. (Überstrikt=szuperszigorú, túl fegyelmezett – a szerk.)

Leértékelni, leértékelni, leértékelni

Draghi korábbi ígéretének megfelelően „valóban mindent elkövet, hogy a feltűnni látszó defláció rémét elhárítsa, így megpróbálja begyengíteni az eurót, és hitelezésre ösztönözni a bankokat” – írja. Európa idei gyengélkedése a korábbi gazdaságpolitikai hibákból adódik, elsősorban az ECB vonakodásából, hogy valódi, eurozónás jegybankként lépjen fel, másodsorban a fiskális politika hibái miatt. Amit tetéz a bankok óvatossága, a hitelleépítés.

Ez utóbbit azonban főleg az ECB stressztesztjeire való rákészülés okozza. Mivel ez 2015-re kikerül a képből, valamint a csökkenő kamatok és gyengülő euró is stimulálni fogja a gazdaságot, ezért jövőre és 2016-ban is normális 1,5-2,5 százalékos növekedés várható. Draghi „egyetlen dolgot tehet igazán: megpróbálja úgy leértékelni az eurót, ahogy csak tudja...teszi is” – fejezi be a szerző.

Kemény ez a jegybank

A magyar gazdaság ezer szálon kötődik az EU-hoz, főleg Németországhoz, így nekünk is nagyon nem mindegy, mekkora lesz a gazdasági növekedés – tehetjük hozzá.

Bekeményített az EKB – ezzel a címmel tudósított a KBC Equitas hírlevele. Váratlanul 0,15 százalékról 0,05 százalékra, új rekordalacsony szintre csökkentette az eurózóna alapkamatát az EKB. Ezen túl az egynapos betéti ráta mínusz 0,1 százalékról mínusz 0,2 százalékra csökkent. A döntés meglepetésként érte a piacot, mivel Mario Draghi korábban elmondta, hogy a kamatok elérték a kívánt alsó határt. A jegybank az egyre nyomasztóbb deflációs veszélyek miatt dönthetett a kamatvágás mellett.

Visszavették a növekedési prognózist

A kamatvágáson túl az EKB egy eszközfedezetű értékpapír-vásárlási programot indít a további monetáris lazítás keretében – folytatja az Equitas. A jegybank a monetáris lazítás újabb körével igyekszik beindítani a gazdasági növekedést az eurózónában, mellyel kapcsolatban pesszimistábbak lettek. Az EKB szerint idén már csak 0,9 százalékkal (korábban egy százalékot vártak), jövőre 1,6 százalékkal (a korábban várt érték 1,7 százalék) bővülhet a zóna gazdasága.

Az EKB-n kívül a Bank of England is kamatdöntő ülést tartott, melyen a döntéshozók nem változtattak az aktuális monetáris politikán. A jegybanki alapkamat rekordalacsony szinten, fél százalékon maradt és az eszközvásárlási program keretösszege is változatlan maradt. Mark Carney jegybankelnök elsősorban az alacsony inflációval magyarázta a támogató monetáris politika további szükségességét. A font változatlanul féléves mélypontok közelében mozgott a dollárral szemben a döntés után az Equitas szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG