4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varsó attól tart, hogy komoly befolyástól esik el, ha a magországok az integráció gyorsítása mellett döntenek. Brüsszel azt fontolgatja, hogy a tagok figyelmeztetést adnának ki a lengyel jogállam súlyos megsértésének kockázatai miatt. Orbán virágzó körét kellemetlenül érinthetik azok a sokasodó nyugati vélemények, hogy egyúttal szigorítani kell az uniós alapok elköltésének ellenőrzését is.
Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Tovább éleződött az EU centrum országai és Varsó közötti kapcsolat, miután a lengyel elnök a krynicai gazdasági fórumon éles kritikával élt a német-francia tengely irányába. Andrzej Duda szerint az európai vezető hatalmaknak nem a Macron francia elnök által támogatott többsebességes EU-n kellene gondolkodnia – amely akár széteséshez vezethet -, hanem inkább a szabad és egyenlő nemzetek uniójává kellene válnia. Duda szerint miközben az EU-t leköti a Brexit, valójában a legnagyobb veszély az, ha egyes tagállamok tovább integrálódnak és a többieket pedig hátrahagyják egy B-ligában.

Macron eltökélt

A lengyel vezetés frusztrációja érthető, hiszen diplomáciai és sajtóértesülések szerint Macron francia elnöknek már konkrét elképzelése van arról, hogyan néz majd ki a többsebességes – vagy ahogy ő nevezi, többsávos – Európa. A szeptember 24-i német parlamenti választásokat követően Franciaország javaslatokat tesz majd partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára. Ez annyit tesz, hogy mind szociális téren (elsősorban munkavállalók bére) mind adóügyben (adók nagysága) csökkenteni kell a maghoz tartozó országok közti különbséget.

Hasonló szorosabb integrációt képzel el a francia államfő a biztonság, a védelmi politika és az energiapolitika területén is. Merkel is szorgalmazza az euróövezet közös költségvetési politikájának létrehozását, ami lényegében azt jelentené, hogy egy közös „kvázi pénzügyminisztériumhoz” kerülnének bizonyos költségvetési döntések a nemzeti kormányoktól. Varsó most attól tart, hogy komoly befolyástól esik el, ha a magországok az integráció gyorsítása mellett döntenek. Ráadásul London, a lazább unió eddigi legkomolyabb súlyú támogatója éppen kifelé tart az unióból.

Repedezik az egységes piac

A gazdasági főrumon tovább öntötte az olajat a tűzre Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, aki szerint egyes nyugat-európai országok megpróbálják leépíteni az EU egységes piacát és diszkriminálják a lengyel vállalkozókat. Varsót felháborítja, hogy Macron már megnyerte a csehek és a szlovákok támogatását a kiküldetési irányelv módosításának ügyében. Ez arról szól, hogy egy országban nem lehetne más európai országok bérszínvonalán dolgozni - ez többek között a lengyel és magyar kamionosok munkáját is érinti.

A lengyelek - és a magyarok - szerint az irányelv módosítása sérti a keleti országok versenyelőnyét, ami az alacsonyabb bérszínvonal. A módosítást ezért alig leplezett francia protekcionizmusnak tartják. Macron szerint viszont kompromisszumra lenne szükség, ugyanis szerinte a nyugaton átmenetileg sokkal olcsóbban dolgozó keletiek igazságtalan versenyt támasztanak.

Varsó és Budapest célkeresztben

Juncker bizottsági elnök a nyári szünet előtt a sajtóhírek szerint arra kérte a biztosokat, hogy kormányaiknál lobbizzanak a Varsó elleni hetedik cikkely szerinti eljárás elindítása érdekében. Ehhez az EB vagy az Európai Parlament (EP) indoklással ellátott javaslata alapján a tagországok harmadának támogatására is szükség van. Brüsszel előzőleg azt kifogásolta, hogy súlyos veszélyek fenyegetik a demokratikus játékszabályokat, a bíróságok függetlenségét. Azt sürgette, hogy a varsói kormány vagy egy hónapon belül vonja vissza a tervezetet, vagy módosítsa azt.

Káncz Csaba

A lengyel tervezet leginkább vitatott része, hogy a parlament ellenőrzése alá kerülne a bírák kinevezésére hivatott testület, a Legfelsőbb Bíróság tagjai pedig csak akkor maradhatnának hivatalukban, ha az államfő megerősíti őket. Brüsszel azt fontolgatja, hogy a tagok figyelmeztetést adnának ki a jogállam súlyos megsértésének kockázata miatt. Ehhez négyötöd szükséges, vagyis meg lehetne kerülni Orbán Viktor vétóját.

Közben Brüsszelben erősödnek a hangok, miszerint a jövőben az uniós pénzeket a jogállamiság betartásához kellene kötni. A magyar miniszterelnök virágzó körét is kellemetlenül érinthetik azok a sokasodó vélemények, hogy egyúttal szigorítani kellene az uniós alapok elköltésének ellenőrzését, a visszaélések és a korrupció magakadályozása érdekében.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG