Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Brüsszelben: kiderült, mi kell a jó keleti partnerséghez

2017. november 24., 14:33

Összefogás nélkül esélytelen, hogy Európa visszaszerezze a versenyképességét?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter (j2) kétoldalú találkozója az Európai Unió és a Keleti Partnerség országainak brüsszeli csúcstalálkozója keretében 2017. november 24-én.  Forrás: MTI/KKM/Szabó Árpád
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter (j2) kétoldalú találkozója az Európai Unió és a Keleti Partnerség országainak brüsszeli csúcstalálkozója keretében 2017. november 24-én. Forrás: MTI/KKM/Szabó Árpád

Az uniós és a keleti partnerségi országok vezetői tartanak csúcstalálkozót Brüsszelben, ezen a találkozón mondta el véleményét a partnerségről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Meglátása szerint az Európai Uniónak folyamatos pozitív visszajelzéseket kell adnia az úgynevezett keleti partnerországoknak, a velük való együttműködés ugyanis a közösség politikai, gazdasági, energetikai és biztonsági érdeke.

Hasonló véleményen van az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is, aki közös cselekvésre buzdította a jelenlévőket. Mint fogalmazott: itt az ideje, hogy a felek „a demokratikus pluralizmus, az emberi és az alapvető szabadságjogok, a jogállamiság és a felelősségteljes kormányzás, a korrupció elleni küzdelem alapvető értékein alapuló, világos politikai elképzelést határozzanak meg a partnerségi együttműködés jövőjére nézve az átláthatóság, valamint a civil társadalom megerősítése érdekében”.

Hirdetés

Miről szól ez a találkozó?

Az Európai Parlament egy hosszabb távú keleti partnerségi modell kialakítását sürgeti azon társult országok számára, amelyek jelentős előrehaladást értek el a társulási megállapodásokban meghatározott reformok végrehajtásában. Az EU Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Georgiával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával tart fenn úgynevezett keleti-partnerségi kapcsolatrendszert. A mostani csúcstalálkozón áttekintik, hogy milyen eredményeket értek el a legutóbbi, 2015-ben Rigában tartott egyeztetés óta, különösen a tekintetben, hogy a partnerség milyen kézzelfogható változásokat hozott a hat keleti partnerország polgárai számára.

Az eseményen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, utána azonban egy egészen különleges vendéget fogad, maga a kínai miniszterelnök látogat el személyesen az országba, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?