4p
A magyar külügyminiszter mindezt Moszkvában fejtette ki.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyaláson Moszkvában 2017. január 23-án. (Kép forrása: MTI Fotó, KKM/Szabó Árpád)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Moszkvában találkozott Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével. A találkozó után közös sajtóértekezlet tartottak. Az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy milyennek látják a Moszkva és Washington közötti viszony perspektíváit Donald Trump amerikai elnök beiktatása után,  Lavrov elmondta, a hétfői csak az első teljes munkanapja az amerikai adminisztrációnak és sok külpolitikai kérdés ügyében várni kell a hivatalos álláspont kifejtésére, mint ahogy a kormányalakításra és a külügyminiszter-jelölt szenátusi véglegesítésére is. Kijelentette, hogy Moszkva komoly figyelemmel kíséri a fejleményeket az Egyesült Államokban.

Hasonlóságok a két ország között

Oroszország elvi kérdésekben nem kevés egybeesést fedezett fel aközött, ahogy Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök meghatározta az Egyesült Államok, illetve Oroszország külpolitikai céljait. Az orosz külügyminiszter a hasonlóságok között az első helyen említette, hogy mindkét vezető saját hazája fejlődését tekinti a sikeres külpolitika alapjának, azt, hogy megerősítse tulajdon országát annak érdekeinek erősítése érdekében.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Trump külpolitikáját nem az ideológiára, nem a más országok belügyeibe való beavatkozásra alapozza, hanem az Egyesült Államok alapvető érdekeinek előmozdítására. Mint mondta, Oroszország ugyanilyen alapállásból cselekszik. Értékelése szerint Trump csapata értésre adta, hogy saját érdekeinek érvényesítése mellett kész tiszteleten tartani más országok érdekeit is. És ha ezek egybeesnek, az amerikaiak készek lesznek együttműködni másokkal, hogy együttesen érjenek el eredményeket a nemzetközi színtéren.

Nem mímelés kell az IÁ ellen

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy Trump fő prioritásként nevezte meg az Iszlám Állam elleni nem mímelt, hanem valódi harcot, a dzsihadista szervezet teljes megsemmisítéséig. Mint mondta, a terrorizmus elleni harcban egybeesnek az Egyesült Államok és Oroszország, de több más állam, így Magyarország érdekei is. Emlékeztetett rá, hogy Putyin elnök másfél éve indítványozta a terrorellenes nemzetközi front megalakítását, ami továbbra is érvényben van.    Lavrov megjegyezte, hogy a leköszönt Obama-kormányzat a legutolsó napjaiban több jogi vörös zászlót és aknamezőt hagyott hátra utódjának. Szerinte a hidegháború veteránjai és a neoliberális elit, amely a saját értékrendje alapján, az erő pozíciójából próbálta meg más országokra ráerőltetni saját akaratát, igyekszik megakadályozni, hogy normális kapcsolatok alakuljanak ki Moszkva és Washington között.

Szijjártó Péter az MTI kérdésére válaszolva kijelentette:

"az a tény, hogy Donald Trump a demokráciaexportot végül kívül kívánja helyezni az amerikai külpolitika fókuszán, szerintem nemcsak Magyarországnak, hanem az egész világnak jó hír".

" Az elmúlt években, amióta mi kormányon vagyunk, ha politikailag korrektül akarnék fogalmazni - mint ahogy nem akarok -, akkor azt mondanám, hogy sok iránymutatást kaptunk az amerikai kormánytól. Ha meg el akarom mondani, hogy mi történt valójában, akkor azt mondom, hogy sok beavatkozási kísérlet történt a belpolitikai életünkbe amerikai részről az elmúlt években" - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ azon 23 országa közé tartozik, amely valódi katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba. Rámutatott, hogy 150 magyar katona szolgál Észak-Irakban.

"Elkötelezettek vagyunk az Iszlám Állam elleni harcban, és kifejezetten pozitívan értékeljük azt, hogy az amerikai elnök is az Iszlám Állam elleni harcra kívánja helyezni a hangsúlyt" - mondta.

Jó viszonyok

A miniszter abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy ez pozitív fejlemény az amerikai-orosz kapcsolatok jövője szempontjából is.

"Hogyha pozitív irányba mozdulnak az amerikai-orosz kapcsolatok, akkor ennek hatásaképpen az európai-orosz kapcsolatok is jó irányba fognak mozdulni és az pedig nagyon jó Magyarországnak" - jelentette ki Szijjártó Péter.

"Ezért mi szurkolunk, hogy az új amerikai adminisztráció és Oroszország között minél előbb a jelenleginél sokkal jobb együttműködés jöjjön létre. Örültünk annak, amit ezzel kapcsolatban az új amerikai elnök a választási kampány során és azután elmondott" - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG