4p
Kétnapos látogatáson van Washingtonban a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Autóipari és gépgyártó vállaltokkal tárgyalt le milliárdos beruházásokat, de filmstábokat is csábított az országba.

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője az Egyesült Államokban szerdán újabb magyar-amerikai gazdasági megállapodásokat kötött, csütörtökön pedig részt vesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalíció képviselőivel tartott külügyminiszteri eszmecserén.

A kétnapos látogatáson Washingtonban tartózkodó miniszter szerdán jelentős amerikai agytrösztök és kutatóintézetek befolyásos vezetőivel folytatott eszmecserét, majd három - szintén jelentős, Magyarországon munkahelyeket teremtő - gazdasági megállapodást kötött amerikai nagyvállalatok vezetőivel.

Képmutató Európáról beszélt az amerikaiknak

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a kutatóintézetek vezető munkatársai közt ott volt például Kurt Volker, a McCain Intézet igazgatója, Jeff Rathke, a CSIS európai programjának igazgató-helyettese, Robert Herman, a Freedom House alelnöke, Josh Walker, az APCO Worldwide egyik igazgatója és a Georgetown Egyetem professzora, Michael Czinkota.

Szijjártó Péter az európai helyzetről cserélt eszmét velük. Mint az MTI-nek kifejtette: elmondta a kutatóknak, hogy az Európai Unió történelmi kihívás előtt áll, tekintettel arra, hogy Európában a helyzet - ahogyan a miniszter fogalmazott - "nem normális". "Európa minden idők legsúlyosabb fenyegetésével néz szembe, és ha az az Európai Unió nem hajlandó feladni eddigi képmutató politikáját és nem hajlandó nevükön nevezni és megoldani azokat a problémákat, amelyek ide vezettek, akkor Európában még ennél is súlyosabb bajokkal nézünk szembe" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter a találkozón szólt a Brexitről és a terrorfenyegetettségről is. Mint hangsúlyozta: a britek várható kilépése az Európai Unióból és a súlyos terrorfenyegetettség azt jelenti, hogy az európai politikának igenis, meg kell változnia. "Az európai politikának az európai emberek érdekeinek megfelelően kell alakulnia, és az európai politikának képesnek kell lennie arra, hogy biztosítsa az emberek biztonságát" - szögezte le. Hozzátette: "Magyarország és a magyar kormány is azért tudott sikeres válaszokat adni súlyos kihívásokra, mert a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt".

A külügyminiszter fontosnak tartotta hangsúlyozni a kutatóintézetek vezetőinek, hogy Magyarország erőteljes támogatója az Egyesült Államok és Európa közötti együttműködés még szorosabbra fűzésének, mind gazdasági, mind politikai értelemben.

Autóipari beszállító, mezőgazdasági gépgyártó és egy médiavállalat a trófeák közt

A magyar-amerikai gazdasági együttműködést sikertörténetnek nevezte Szijjártó Péter, és hangsúlyozta, hogy 1600 amerikai vállalat van jelen Magyarországon és mintegy százezer embernek adnak munkát. Szijjártó Péter tizenhárom amerikai vállalat tizenkilenc vezetőjével találkozott, és három megállapodást sikerült megkötni.

A miniszter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy amerikai autóipari beszállítással foglalkozó vállalat 15 milliárd forintos beruházást hajt végre Magyarországon, amelynek nyugati vidékén ezzel 200 új munkahelyet hoz létre. Az új vállalat a Magyarországon és Közép-Európa más országaiban működő autógyárak beszállítója lesz. Arra a kérdésre, hogy melyik cégről is van szó, Szijjártó Péter közölte: "a bejelentést közösen tesszük meg a céggel, Magyarországon".

Szintén sikerült megállapodást kötni a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalatával, amely 100 új munkahelyet teremtve gabonasilókat gyárt majd Magyarországon. Továbbá megállapodást írt alá az egyik legnagyobb amerikai médiavállalattal arról, hogy további filmek és tévésorozatok gyártását hozzák Magyarországra. A vállalat az utóbbi két évben 20 milliárd forintot költött Magyarországon filmgyártásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG