5p
Az Európai Unió legfontosabb tulajdonsága az egysége, amit mindenképpen meg kell őrizni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. A német Die Weltnek adott interjújában arról is beszél, hogy elfogadhatatlan az ellenőrzés nélküli beáramlás A sikerhez Törökországra is szükség lesz, de ennek nem a vízummentesség az ára.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Die Welt című német konzervatív lap interjút közölt szombati számában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Az EU-s rendszer szétesett és nem hatékony címmel.

Egyedülálló időszak

Történelmileg egyedülálló a válságok sűrűsödése, amellyel Európa szembesül: a menekültválság, az ukrajnai háború, a terrorfenyegetettség, általában a migráció olyan kihívások, amelyek egymagukban is megterhelnék az európai válságkezelést.

Európának a második világháború óta soha nem kellett egyszerre olyan sok válsággal küzdenie, mint most - mondta a miniszter arra a kérdésre, mi változott azóta, hogy Angela Merkel német kancellár egy éve kiadta a "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das) jelszót.

A "képmutatás és a politikai korrektség hangsúlyozása" nem vezet megoldásra, nyitottnak kell lenni, a válságokra "illúziók nélkül" kell tekinteni, és higgadt helyzetelemzés után cselekedni kell - tette hozzá Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy nem kellene mindig már az elemzés előtt megelőlegezni a választ.

Nem volt más választás

Arra a felvetésre, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint a határkerítés megépítéséről szóló bejelentés jelentősen több menekültet vonzott, mint a kancellár 2015. szeptember 4-ei döntése a határok megnyitásáról, azt mondta, hogy Magyarország nem épített volna határkerítést, ha lett volna közös európai válasz. Hangsúlyozta: "határunk védelme a magyar szuverenitás kérdése", és "ezt a szuverenitást soha nem fogjuk megkérdőjelezni".

Elfogadhatatlan volt, hogy naponta ezrek vagy tízezrek "nevetve átlépik a határt", és nem vesznek tudomást a törvényekről. Ezt a gyakorlatot fel kellett számolni, de "nemcsak a magyar jogot, hanem az európai jogot is védelmeztük" - mondta a miniszter, aláhúzva: nem szabad feladni az európai jogrendet a menekültválság miatt. A határkerítés felépítése a schengeni övezetről szóló megállapodás végrehajtása volt, "nem több és nem kevesebb", és a magyar lépés megmutatta, hogy lehet ellenőrizni a határokat és fel lehet tartóztatni az áradatot - jelentette ki Szijjártó Péter.

Megjegyezte: "természetesen boldogabbak lettünk volna", ha Görögország ellenőrizte és védte volna uniós külső határát. Egy tengeri határ védelme "nem lehetetlen, csak csinálni kell", de Görögország és Brüsszel nem tett meg mindent ezért - mondta.

A szállásokkal minden rendben A miniszter kijelentette: visszautasít minden olyan beszámolót, amely olyan "kontextust próbál konstruálni", hogy a magyarországi befogadóállomások nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak. Magyarország mindig betartotta ezeket az előírásokat, és soha nem volt helyhiány a szállásokon. A gond sokkal inkább az volt, hogy "a Magyarországon csak átutazó migránsok nem tartották be az EU szabályait", ami azt mutatja, hogy "az EU-s rendszer szétesett és nem hatékony".

Kettészakadt EU?

A magyar-német kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy az együttműködés jó és bizalommal teljes, mindkét országban egymáshoz közel álló pártok vannak hatalmon, és a német kancellár "nagyon jó viszonyban van miniszterelnökünkkel". A gazdaságban is szoros az együttműködés, és "Németország számunkra egyfajta iránytű, különösen külpolitikai kérdésekben" - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a menekültkérdésben ugyan eltérő politikát folytat a két ország, de "a véleménykülönbség nem tragédia".

Arra a kérdésre, formálódik-e az EU-ban egy tengely a visegrádi országok részvételével, és egy másik Németország, Hollandia, Svédország és Olaszország részvételével, kiemelte, hogy az EU legerősebb tulajdonsága az egysége, és ezt meg kell őrizni. "Nagyon remélem, hogy meg tudunk egyezni" - tette hozzá, kifejtve, hogy míg másfél éve bírálták Magyarországot a migránsválságban képviselt álláspontja miatt, most már Németországban is hasonló következtetéseket vonnak le politikusok.

Török téveszme

Az EU-Törökország megállapodásról szólva kiemelte: a "kiegyensúlyozott tárgyalásokhoz" fontos volt, és "bizonyos dolgokat megkönnyített" a balkáni útvonal lezárása, amely jelezte, hogy Európa önállóan is meg tudja védeni magát. Azt is elmondta: az Európai Bizottság alakította ki azt a téves képzetet Törökországban, hogy a migrációs megállapodás betartása elég a vízummentességhez, és nem kell a feltételeknek megfelelni.

A vízummentesség és a menekültválságban folytatott együttműködés "összekapcsolása veszélyes" a megállapodásra. "Attól tartok, a török fél tudatosan elterjesztette ezt az állítólagos kapcsolatot" Törökországban, és így "bármikor állíthatja, hogy Brüsszel rászedte" - mondta Szijjártó Péter.

A menekültek tagországok közötti szétosztásáról szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország elutasítja a kvótarendszert. Ha migránsok százait vagy ezreit küldenék Magyarországra, már a következő napon elindulnának Németországba, Svédországba vagy Ausztriába, továbbá a kvótarendszer "még több migránst csábítana", egy "újabb meghívás lenne Európába".

Magyarország attól is tart, hogy ha hozzájárulna az elosztási képlethez, akkor kialakulna egy állandó szabályozás, így Brüsszel bármikor azt mondja, hogy "a körülmények miatt Magyarországnak még több migránst kell befogadnia". "Velünk ezt nem lehet megtenni" - jelentette ki Szijjártó Péter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG