3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben Katalóniára figyelt a világ, a másik függetlenedni vágyó ország, Kurdisztán körül is zajlanak az események, ott a gyenge anyaország mellett a többi szomszéd is keménykedik, noha ki sem nyilvánították a függetlenséget, csak békésen lebonyolították a népszavazást. Háború nem valószínű, de az ellenségektől körülzárt országra komoly megpróbáltatások várhatnak.

Az iraki kurd autonóm terület Katalóniával szemben békésen tudta lebonyolítani a saját függetlenségi népszavazását, oda nem tudott behatolni az iraki rendőrség. Nincs is már régóta belépése: Kurdisztán már a gyakorlatban teljesen önálló állam volt, ráadásul az iraki rendőrség az Iszlám Állam elleni harccal van elfoglalva, ami minden energiáját le is köti. Ugyanakkor a kurd vezetés nem kapkodott el semmit: a népszavazás megtörtént, az igenek győztek, de nem kiáltották ki formálisan az államot, nem tettek egyoldalú lépést.

Irán villant

Egy, a Reutersnek nyilatkozó kurd kormányhivatalnok szerint Irán 12 tankot és tüzérséget vont össze a határon, úgy elhelyezve, hogy jól láthatóak legyenek a kurd oldalról. Ez önmagában nyilván a nyomásgyakorlás eszköze, egy tényleges katonai művelet azonban beláthatatlan következményekkel járna: a kurdokat fegyverrel támogató Amerika nyilván nem nézné tétlen szemmel, hisz Trump elnök amúgy is haragszik Iránra, így ilyen helyzetben szinte elkerülhetetlen lenne egy amerikai-iráni háborús konfliktus.

Irán ugyanakkor magyarázatot is adott a fegyvercsörtetésre: szerinte az egy iraki-iráni közös hadgyakorlat része, melyet kifejezetten a referendum okán rendeznek. Ezzel egyébként a síita többség Irak végképp Irán befolyása alá kerül, mondhatni szárnya alá húzódik, amit az iraki szunnita arabok nem néznek a jó szemmel, a kurdokról nem is beszélve. Az Iszlám Állam elleni harcban iráni támogatású milíciák is igen aktívan részt vettek, kellett is minden erő, hisz a műveletek elhúzódnak, és sok várveszteséggel jártak az iraki oldalon.

Határhelyzet

Maga Irak is megpróbál keménykedni: követeli a kurdoktól, hogy adják át a határállomásokat és a repülőtereket szövetségi, azaz iraki ellenőrzésre. A kurdoknak eszük ágában sincs ilyet tenni, amire a szomszédok és Irak egész sajátságos megoldást talált ki: a tervek szerint az iraki határőrök Iránba és Törökországba utaznak, és kívülről közelítik meg az átkelőket, és azoknak a külső oldalán helyezkednek el. Így a következő vicces helyzet alakulhat ki: a kurd oldalon állnak a kurd határőrök, az iráni és a török oldalon pedig először az iraki, utána az iráni-, illetve török határőrök.

Merre tovább?

Irak egyúttal lezárta saját légterét a Kurdisztánba tartó repülők előtt. Sokan rekednek így Kurdisztánban, mivel a legtöbb nyugati ország polgárai, minket is beleértve, vízummentesen utazhattak Kurdisztánba. Az ott rekedteknek felajánlotta Irak, hogy Bagdadból hazamehetnek, nem kell nekik vízum. Ez a nyomásgyakorlás egy kellemetlen eszköze, kérdés, meddig tartják fönn. Ennél is lényegesebb kérdés, hogy a kurd olaj exportja, ami jelenleg Törökországon át halad, biztosított lesz-e a jövőben.

Optimális esetben úgy gondoljuk, mégiscsak megindul majd valamilyen párbeszéd a kurdok és Bagdad között, és megpróbálnak kitalálni egy olyan megoldást, ahol egymással együttműködnek, a kvázi teljes kurd függetlenség megvalósul, de valami egész szerény hivatalos föderális kapcsolat marad, ami a szomszédoknak elégséges lehet a megnyugváshoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG