1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kemény hangvételű cikkben kritizálta a brit The Economist az Orbán-kormány eddigi eredményeit, a magas munkanélküliséget, a recessziót, az adóemeléseket, a szélsőjobb megerősödését és az erősödő kivándorlási hullámot. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy saját cikkben reagált, amikben azokat a mutatókat sorolják, amikben jól teljesít az ország.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Jó hírek a Dunánál címmel reagált az Economist múlt heti cikkére, amelyben a brit gazdasági-politikai folyóirat azt írta, "komor olvasmány" a négyéves mandátuma félidejénél tartó magyar kormány bizonyítványa.

Az NGM a kormany.hu-n tett közzé válaszként egy cikket. Ebben  hangsúlyozzák, hogy "Magyarország az egyik kiemelkedő sikersztori Európa új peremén, amelyet Közép-Európának hívnak".

Az Economist múlt pénteken Beteg ország a Dunánál címmel közölt cikket Magyarországról, amelyben a kormány eddigi "bizonyítványáról" azt írja: a munkanélküliség 12 százalékhoz, az infláció 6 százalékhoz közelít, a magyar gazdaság pedig a leggyengébb a térségben. (Lásd keretes írásunkat.)

Az érem másik oldala: erre reagált az NGMA tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken megjelent  kiadásának írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2020-ig egymillió új munkahelyet ígért; ebből talán 50 ezer jött eddig létre, de ezek közül sok a közmunkaprogramok keretében, amelyek a segélyért folyamodókat árokásásra vagy hulladékgyűjtésre kényszerítik juttatásaik elvesztésének terhe mellett.

 

A Fidesz kezd kétségbeesni. Grandiózus tervekkel áll elő, és amikor ezek működésképtelennek bizonyulnak, új adókat talál ki.

 

A Fidesz "nyolcévi szocialista tunyaság és korrupció" után zűrzavart örökölt, és ezt még sokkal súlyosabbá tette az euróválság. A kifogások azonban kezdenek kopni.


Orbán Viktor a szocialista éra korrupciójának elsöprését ígérte, ám az egyik magyar oligarchacsoportot felváltotta a másik, amely a Fidesszel szövetséges, és egyes szervezetek véleménye szerint mára intézményesült a korrupció.

 

Mindeközben Horthy Miklós, Hitler egykori szövetségese előtt ma szobrokkal és egy átnevezett térrel tisztelegnek, ősztől három szélsőjobboldali író kerül vissza a tantervbe, a gyűlöletbeszéd és az idegengyűlölet pedig erősödőben van.


Egy minapi felmérés szerint a fiataloknak csaknem a fele kivándorlást tervez. Magyarország rohanvást távolodik a modernitástól, s ez éppen azok exodusát ösztönzi, akikre a leginkább szüksége lenne - írta az Economist.

Az NGM angol nyelvű válasza szeirint Magyarország példátlan eredményt ért el, és 2010 óta sikeresen csökkenti GDP-arányos államadósságát. A tárca idézi az Európai Bizottság előrejelzését, miszerint 2010 és 2013 között csak öt európai uniós tagállamnak sikerül csökkentenie adósságát, és ezek közül Magyarország éri el a második legjobb eredményt 3,4 százalékpontos csökkentéssel.

A cikkben az NGM kifejti, hogy a pozitív fejlemény - a nyugdíjrendszer reformjának átalakításából származó egyszeri hatás mellett - a mostani fiskális konszolidációnak köszönhető.

A tárca hozzáteszi, hogy 2010-ben 4,2 százalék volt a költségvetési hiány, ami 7 százalék lett volna, ha a kormány, júniusi hivatalba lépése után nem irányoz elő gyors lépéseket. 2011-ben Magyarország 4,3 százalékos GDP-arányos többletet ért el, amely az Európai Unióban kiválónak számít - emeli ki az NGM.

A tárca ír arról is, hogy 2012-ben 2,5 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak Magyarországon, amelyet már az EU is elismer, és amely "kimagaslóan pozitív adat" a korábbi magyar és a jelenlegi uniós statisztikákhoz képest.

A minisztérium kitér arra is, hogy az első negyedéves GDP-adat "kiábrándító volt", ugyanakkor hangsúlyozza, hogy senki sem vonna le következtetést csupán egy negyedév adata alapján. 2011 utolsó negyedévében az egyik legjobb növekedést produkálta magyar gazdaság, messze túlteljesítve az előzetes várakozásokat - írja az NGM. Hozzáteszik, hogy 2012 második felében további stabilizálódás, 2013-ban pedig erőteljes GDP-növekedés jöhet.

Az NGM szerint a munkaerő-piaci reformoknak köszönhetően a magyarországi lesz Európa egyik legrugalmasabb szabályozása. Kiemelik, hogy az Eurostat adataiból már látszanak is az első eredmények: a foglalkoztatási ráta a 15-64 évesek körében 2010 második negyedévétől 2011 végéig 1,2 százalékponttal emelkedett. "Ez a teljesítmény Magyarországot az EU élvonalába helyezi", különösen azért, mert az Európai Unió átlagában ennél kisebb mértékű volt a ráta emelkedése - olvasható a cikkben.

További statisztikák bizonyítják, hogy a magyar gazdaság szerkezete és kilátásai javulnak - hívja fel a figyelmet az NGM. Hozzáfűzi, hogy a svájci IMD versenyképességi rangsorában két helyet tudott előrelépni Magyarország. A gazdaság belső struktúrájának átalakulásával párhuzamosan a magyar gazdaság külső egyensúlya is szembetűnően javult a magyar exportszektor versenyképességének köszönhetően - hangsúlyozza az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG