4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Takarékbank felfelé módosította az erre az évre és 2015-re vonatkozó magyarországi növekedési várakozásait és alapvetően optimista a gazdaság jövőjével kapcsolatban. A forint a magas fizetési mérleg-többlet miatt fundamentálisan nincs leértékelődésre ítélve, a kamatok is jó helyen vannak. Jövőre lesz viszont újra infláció és kamatemelés.

Magyarország jelenleg a leggyorsabban növekvő európai uniós tagállam, bár a végleges és teljes adatsorok közzététele után lehet, hogy valamelyik ország letaszítja majd az első helyről. A visegrádi országok között Magyarország az élre ugrott. Növekedési kilátásainkat azonban behatárolják a külföldi hatások – mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője (a képen balra).

Az euróövezet kilábalása megtorpant, olyan geopolitikai okok miatt, mint az ukrán válság, de komoly, tartós recesszióval nem számolnak. Németországban a legutóbbi megtorpanás valószínűleg csak átmeneti volt, a ZEW index csökkenő trendje megállhat.

Kapuzárási pánik lesz év végén

Itthon megtorpantak, de még mindig kedvezőek a bizalmi mutatók – mondta Suppan. A beruházások gyors ütemben növekednek Magyarországon, ráadásul döntően a versenyszféra a húzóerő. Nem csak Mercedes és Audi, rengeteg más beruházás is van jelenleg Magyarországon – tette hozzá. Arra számít, hogy az utolsó negyedévben a növekedési Hitelprogram is fel fog gyorsulni, a végén lesz még egy „kapuzárási pánik”.

A beruházások továbbra is növekedni fognak, az EU-beruházások, amelyek a 2013-ban zárult ciklushoz taroznak, 2015-ben zárulnak le. Arra számítanak, hogy jövőre, illetve a következő 1-2 évben élénkülés lesz a lakásberuházások piacán is, valamint a kereskedelmi ingatlanok terén.

Minden növekszik, főleg az ipar

Az idei gazdasági növekedési prognózisát a bank 3,1 százalékról 3,5 százalékra emelte a jó második negyedéves adat miatt. A növekedés dinamikája jövőre 2,4 helyett 2,9 százalék lehet, elsősorban amiatt, hogy a ,devizahiteles mentőcsomag a fogyasztást élénkíti. Az ipar bővülésének dinamikája a beruházások miatt maradhat magas. „Minden ágazat növekszik, az ipar a húzóerő”, a két számjegyű növekedés az év végéig kitarthat az iparban – véli Suppan.

Az export és az import már túlszárnyalja a 2008-as válság előtti szintet, a közösségi fogyasztás is meghaladja azt. A fogyasztás és a beruházások még nem érték el azt, várhatóan még pár évig eltarthat, amíg ez bekövetkezik, a 2016-os év előtt egyik téren sem számítanak a 2008-as szint elérésére. A beruházások mélypontja 2012-ben volt, idén már meghaladhatja a 20 százalékot a beruházási hányad (a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatsor).

Randán néz ki a dél-afrikai rand is

Az infláció szeptemberben a bázishatások miatt még negatív lehet, jövőre azonban már két százalék körüli értékek várhatók, de a három százalékos inflációs célt nem látják veszélyeztetve. Továbbra is az élelmiszerek és a rezsiköltségek húzzák lefelé, a gyenge forint tolja felfelé a mutatót – mondta el Suppan.

 

Ami a forintárfolyamot illeti, jövő év közepén az MNB a Takarékbank szerint kamatot emelhet, az euró/forint árfolyam pedig 307,50 forint lehet 2015 végén, 312,0 idén Szilveszterkor. Az alacsony kamat biztosan gyengíti a forintot, de a nemzetközi trendek sokkal nagyobb arányban befolyásolják az árfolyamot. Az elemző szerint sokszor több mint 90 százalékban is a nemzetközi hatások érvényesülnek, erre bizonyságul a forint és a dél-afrikai rand együttmozgását mutatta be. Ezzel együtt is a forint stabilabbá vált a feltörekvő piaci devizákkal szemben, de a régiónkon belül lemaradt. Ezt az államadósságunk magas szintje okozhatta.

 

Nem indokolt a gyengülő forint

Sok más feltörekvő országban negatív vagy nulla közeli a reálkamat, mivel magas az infláció. Nálunk még a jelenlegi alacsony kamatszinten is pozitív a rövid távú reálkamat. Magyarországon a stabilan pozitív folyó fizetési mérleg nem indokolja a forint leértékelődését, más feltörekvő országokban, ahol fizetésimérleg-hiány van, viszont igen, indokolt a deviza leértékelődése és indokolt a magas alapkamat is – hangzott el.

Fundamentálisan nem indokolt a forint leértékelődése – vonta le a végkövetkeztetést Suppan Gergely. Az államadósság gyorsabb leépülése 2015-től várható. A Takarékbank elemzői elmondták, hogy tudatában vannak annak, hogy optimistának számítanak a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikban. Nem ők az egyetlenek – tették hozzá.

Középpontban a mezőgazdaság

A Takarékbank a jövőben fokozottan szeretne a mezőgazdaságra koncentrálni. A mezőgazdaság felértékelődése világjelenség – mondta el Fórián Zoltán, a bank új Agrár Központjának vezető agrárszakértője (a képen jobbra). Szerinte 2020-ig a mezőgazdaság kibocsátása 20 százalékkal fog növekedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG