3p
Egy svéd munkahelyen kísérleti jelleggel bevezették a 6 órás munkanapot - bár számos előnnyel jár, elsőre ijesztőnek tűnnek a megugró költségek. Hosszú távon mégis lehet, hogy megoldást jelenthet a rövidebb munkahét - ha már egyszer egyre jobban állunk, érdemes lehet erre is költeni.

Első ránézésre nem túl biztatóak a svéd Göteborgban indult kétéves kísérlet első előzetes eredményei a Bloomberg beszámolója szerint. A városban 6 órára csökkentették a Svartedalen idősek otthonában dolgozó ápolók munkaidejét azonos fizetés mellett. A munkaidőcsökkentés ellensúlyozására a projekt idejére 17 főt vettek fel nagyjából 12 millió svéd korona (mintegy 388 millió forint) összköltséggel.

Az intézkedések eredményeként a dolgozók egészségesebbnek érzik magukat, kevesebbet vannak betegszabadságon és javult az idősek gondozásának színvonala is - a város mégsem tervezi, hogy a kísérleti rendszert véglegesen is bevezeti. Ennek oka pedig egyértelműn a megemelkedett költségszint. A helyi illetékes politikus, Daniel Bernmar szerint ugyanis belátható időtávon messze túlságosan drága a munkaórák számának csökkentése ahhoz, hogy általánosan is bevezessék.

A göteborgi kísérlet nem az egyetlen Svédországban: több hasonló projekt is fut a rövidebb munkanapok hatásvizsgálatára. Svédország nagyon ügyel a nagylelkű jóléti állam imázsra, kísérleteit pedig világszerte szoros figyelemmel követik - például Franciaországban, ahol másfél évtizede 35 órára rövidítették a munkahetet, de egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy törölje el ezt az intézkedést.

Bár a munkanapok átlagos hossza az elmúlt száz évben csökkent Svédországban, a hatórás munkanapokat jelenleg nem tervezik bevezetni országos szinten. A Bloomberg tudósítása mindazonáltal kiemeli azt a szempontot is, hogy az állami kiadások 4,7 millió koronával csökkentek a kísérlet első 18 hónapja alatt, mivel a pluszban felvett munkaerőnek nem kellett munkanélküliségi támogatást fizetni.

Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.

Rövid távon ugyan a költségek megugrása elijesztheti a döntéshozókat a hatórás munkanapok bevezetésétől, de azért azt is megvizsgálják, hosszabb távon milyen hatása lenne a társadalomra. A várakozások szerint a munkaintenzív szakmáknál például elképzelhető, hogy kitolhatja a munkaképesség időtartamát.

Daniel Bernmar emellett azt is elmondta: személyszerint hisz abban, hogy a rövidebb munkanapok hosszú távon igenis jó megoldást jelentenek. Ki kell használni az előnyeit annak, hogy egyre gazdagabbak vagyunk - és nem csak úgy, hogy új autót vásárolunk vagy többet fogyasztunk, mondta a politikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG