5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi napok merényletei után sokan vannak, akik azon törik a fejüket, hogy mivel lehetne védekezni a terroristák, ámokfutók és egyéb őrültek ellen. Bekameráznak majd mindent? Minden rendezvény előtt átvilágítanak bennünket? Tele lesz biztonsági emberekkel minden vonat és pályaudvar?

Több vezető német lap is foglalkozik olyan módszerekkel, amelyek a terrorizmus és más erőszakos cselekmények ellen a biztonságot növelni tudnák. Ötletek bőven vannak, valószínűleg nem mindegyik megvalósítható, és szinte biztos, hogy teljes biztonságot semmi sem tud garantálni.

1. Biztonsági őrök garmadája, magánhadseregek?

A FAZ.net tudósítása szerint a baltás vasúti támadó nyomán a német vasút több száz új biztonsági őr munkába állítását tervezi a vonatokon és a pályaudvarokon. Egyébként már eddig is 3700 őrt alkalmaztak, akiket 5000 járőröző rendőr egészített ki. A terv egyébként nem új, folyamatban van, és hozzá tartozik, hogy az őröket testre szerelhető kamerákkal is fel szeretnék szerelni. (Ám nem lehet minden vagonba rendőrt telepíteni, nincs az a pénz – teszik hozzá a kritikusok.)

A Die Welt szerint egyre több rendezvényen vannak kutyás biztonsági őrök szerte Európában, a privát biztonsági emberek egyre elterjedtebbek. Vannak, akiket vállalkozók alkalmaznak például üzleteik védelmére, másutt az önkormányzatok próbálják ezzel kiegészíteni a leterhelt rendőrségeket.

2. Beléptető kapuk és átvilágítás mindenütt

Míg évekkel korábban egy koncert vagy egy múzeumlátogatás a világ legbiztonságosabb dolgai egyikének számított, ma már a legtöbb helyen a repülőtéri ellenőrzéshez hasonló átvilágításon kell átessen a látogató. Minden tömegrendezvény biztonsági forgatókönyvében szerepel lassan, mi a teendő, ha tömeggyilkosság történne, és hogyan próbálják megelőzni. (Az első németországi öngyilkos támadó sem jutott be a fesztivál területére.)

3. A fegyvertartás szigorítása

A Die Welt szerint a korábbi módosítások nyomán Európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye a német, de ezt is tovább szigorítanák, miután bűnözők és terroristák gyakran használnak lőfegyvert. Legutóbb Münchenben például egy olyat, amelyet hatástalanított fegyverből alakítottak át vissza ismét élessé. Ezeket kellene a jövőben úgy átalakítani, hogy semmiképp se lehessen újra élesíteni. Ám megjegyzik azt is, hogy mindez talán mit sem ér, ha 95 százalékban illegális fegyvereket használnak a bűnözők.

4. Ellenőrizzék a Darknetet

A müncheni gyilkos az internet titkosított, sokszor illegális termékeket rejtő részén, „ Sötét neten” szerezte a fegyverét, most ennek a területnek a fokozott ellenőrzését is szorgalmazzák.

5. Mindent bekameráznak

A német kormány támogatja egy videó-megfigyelő rendszer felállítását, például a pályaudvarokon és a repülőtereken. Ez meg is kezdődött, de lassabban halad, mint ahogy tervezték. A rendszer része lenne egy intelligens számítógépes rendszer, amely gyanús mozgásokat vagy például őrizetlen csomagokat jelentene automatikusan. Fontosak már a bűnüldözői munkában a felhasználói, okostelefonnal készített videók is, ezek tömeges kiértékelésére alkalmas rendszeren is dolgoznak.

6. Betiltanák a gyilkos játékokat

Vitatott, hogy az agresszív, véres számítógépes játékok mennyire járulnak hozzá, hogy egyesek erőszakos cselekményeket kövessenek el, az biztos, hogy a müncheni ámokfutó is a rajongójuk volt. Most fellángolt erről a vita, de a belügyminiszter szkeptikus az esetleges betiltásukkal kapcsolatban és nem támogatja. (Akkor vélhetően illegálisan töltenék le ezeket a rajongók – a szerk.)

7. Bizalmas adatok hosszabb tárolása

Jelenleg sok személyes adatot, mint hogy ki telefonált kivel, csak tíz hétig őriznek meg Németországban. A jobboldali CDU/CSU ezen adatok őrzésének kibővítését szeretné elérni. Megkönnyítenék az olyan adatok felhasználását is a bűnüldözésben, mint a Messenger üzenőrendszer adatai.

8. Menekültek azonosítása

Tavaly, amikor naponta tízezer menekült is érkezett, nagy részük papírok nélkül, lehetetlenné vált a pontos azonosításuk. Sokakat nem kérdeztek ki személyesen, csak kérdőívet töltettek ki velük, ezt pótolni akarják. Legalább utólag fel szeretnék mérni, ki is tartózkodik Németországban, átvilágítani az embereket.

Bár az átvilágítás nem garantálja, hogy nem követhet el bárki bűncselekményeket, lehet, hogy ki lehet vele szűrni egyeseket, akik más országban már elkövettek valamit – írják. Azt a javaslatot viszont, hogy az átvilágításukig a menekültek a határon tranzitzónákban várjanak, már tavaly elvetették.

9. Büntetett előéletű külföldiek gyors kiutasítása

Erre az év elején már született egy jogszabályváltozás főként a szilveszteri kölni cselekmények miatt, ám továbbra is sok nehézségbe ütközik, például a másik ország nem akarja őket befogadni, vagy nem biztonságos. Joachim Herrmann, a bajor belügyminiszter azt találta most mondani, hogy akár nem biztonságos országokba is vissza kéne őket toloncolni, amivel óriási tiltakozást váltott ki emberi jogi szervezetek és más politikusok részéről – derül ki a Die Zeit írásából.

A CDU-s Peter Altmaier kancellária-miniszter egyesen azt mondta, hogy a menekültek nem veszélyesebbek, mint más emberek.

10. A katonaság bevetése belföldön

A németek problémája, hogy az Alkotmány erősen korlátozza a katonaság (Bundeswehr) belföldi bevezetését, például katasztrófák idejére, a belbiztonságot alapvetően a rendőrség kezébe téve le. Bár nagyobb, órákon át tartó támadások idején valószínűleg a jelenlegi szabályok szerint is bevethetők lettek volna a katonák, több politikus a szabályok rugalmasabbá tételét szorgalmazza – derül ki a Die Welt másik cikkéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG