4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Első pillantásra a külföldiek bűnözése magas Németországban, de csak első pillantásra. A számok tartalmazzák ugyanis az átutazókat vagy a jól szervezett balkáni bűnbandákat, így a németek és nem németek bűnözési szokásait nem lehet összehasonlítani – írja egy német lap. Az adatok növekedést mutattak ugyan tavaly, de az ott élő külföldiek száma is nőtt.
Rendőrök várják a pesti vonatot Münchenben szeptember 12-én(Wikimedia Commons)

A Die Zeit című német lap egyes német szövetségi államok bűnügyi statisztikáiba nyert betekintést, és „Több menekült egyenlő több bűnözéssel?” című cikkében kereste a válaszokat. A hivatalos, egész országra szóló statisztikákat csak májusban fogják közzétenni, de részeredmények az egyes szövetségi államok szintjén már akadnak.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a tavaly érkezett egymillió menekült a bűnözés emelkedését hozta. Berlinben például a bűncselekmények összes gyanúsítottjai között 37 százalék nem volt német állampolgár tavaly, ez 3,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A lakásbetöréseknél ez az arány ráadásul 48,5 százalék volt, a zsebtolvajlásnál 86,7 százalék.

Nincs igazuk a riogatóknak

Hamburgban a gyanúsítottak 41,4 százaléka volt külföldi. Az erőszakos és a szexuális bűncselekményeknél átlag feletti, 46,5, illetve 41,5 százalék volt a külföldiek aránya. Északrajna-Vesztfáliában 33,9 százalék volt a külföldi gyanúsítottak aránya, amivel a cikk arra utalt, hogy nem csak a nagyvárosokban, hanem vidéken is hasonló a szituáció.

Ennek ellenére nincsen igazuk azoknak, akik a külföldiek bűnözésével riogatnak, valójában a külföldiek berlini bűnözési rátája nem magasabb a német népességénél – állítják. A külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma inkább azért nőtt, mert nőtt a külföldiek aránya is a lakosságon belül – írják. (A menekülteken kívül is több mint egymillióan érkeztek tavaly, főleg Kelet-Európából – a szerk.) Ezt egyébként korábban egy kiszivárgott német szövetségi bűnüldözési jelentés is írta, amiről beszámoltunk.

Nem lehet összehasonlítani

A statisztikákat az is rontja, hogy benne vannak a turisták és átutazók, például kamionsofőrök, amerikai katonák vagy cserediákok is, csak a 3,5 milliós Berlinben évente nyolcmillióan fordulnak meg. Így értelmetlen a külföldiek bűnözési rátáját azoknak a lakosságon belüli súlyával összehasonlítani, ami egyébként Berlinben 15 százalék – írják. Megjegyzik, hogy a járműfeltöréseket például szinte kizárólag szervezett külföldi bandák követik el, amelyek tagjai nem is élnek Berlinben. Emiatt a bűnüldöző szervek szerint sem lehet összehasonlítani a németek és nem németek bűnözési szokásait.

Kétharmaduk ártatlan

Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a statisztikák a gyanúsítottakat tartalmazzák, akik közül később csak mintegy harmadát ítélik el, nagy részük ártatlan. Márpedig egy külföldinek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy gyanúsítottá váljon, sokkal gyakrabban jelentik fel őket. Valamint például a németek között kitört verekedéseket sokkal ritkábban jelentik be, gyakran nem lesz belőle feljelentés, ha külföldi a tettes, akkor viszont igen. Ez a tendencia a lakosságban terjedő idegenellenesség miatt erősödik is.

A külföldiek között sok a fiatal, szegény férfi, akik körében gyakoribb a bűnelkövetés, mint az egész lakosságban, ahol a nemek aránya kiegyenlítettebb. Így egy szociológus szerint, ha az elkövetők társadalmi helyzetét is figyelembe vesszük, akkor összességében a külföldiek bűnözése még alatta is marad a helyi lakosságénak.

Kevesebb mint egy százalék lett elkövető

Az egyik helyi rendőrfőnök szerint a náluk regisztrált 40 ezer menekültből tavaly 300 vált bűnelkövetővé, tehát kevesebb, mint egy százalék. A cikk, bár hangsúlyozza, hogy az egész országra szóló adatok még nem hozzáférhetőek, arra a következtetésre jut, hogy a külföldiek bűnözése nem haladja meg kiugróan az átlagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG