Hirdetés
Hirdetés

Több mint egymillió ember készül elhagyni az országot

2017. június 19., 12:09

Egy friss felmérés szerint Orbán Viktor, az alacsony fizetések és a rossz gazdasági helyzet miatt vándorolnak külföldre a magyarok. Leginkább a fiatalok mennének az országból, de még a Fidesz-szavazók is úgy látják, hogy külföldön könnyebb lenne. Már a saját bőrükön is tapasztalják a munkaerőhiány jeleit a itthoniak.

Több mint egymillió ember hagyná el az országot - derül ki a Publicus Intézet és a Vasárnapi hírek közös felméréséből.

A több mint ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre és ugyanennyien tartós munkát is vállalnak külföldön. A válaszadók közel háromnegyede érintett és a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre.

Hirdetés

Mennének

Leginkább a fiatalok körében téma az elvándorlás, 1,2 millió ember tervezi is, hogy külföldön vállal majd munkát. Az okok között az alacsony fizetések és a kormány szerepel. Azt is érzik, hogy egyre több ember hagyja el az országot: tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében, elsődlegesen az egészségügyben, a kiskereskedelemben és a vendéglátásban elsősorban.

A két évvel ez előtti felméréshez képest jó hír, hogy most kevesebben vállalnak tartós munkát külföldön. Ha pártpreferncia alapján nézzük az eredményeket, akkor látható, hogy a Fidesz-szavazók kevésbé érintettek. Ugyanez a helyzet korosztály tekintetében is, minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos itthon maradni. A legfiatalabb, 30 év alatti korosztályban a megkérdezettek 85 százaléka, a legidősebb, 60 év felettiben, több mint a felük (56 százalék) érintett.

Iskolázottság szerint a legalacsonyabb érintettségről a 8 általánost végzettek számolnak be (61 százalék), míg a szakmával, érettségivel, vagy diplomával rendelkezők között jóval magasabb az érintettek aránya, kisebb is köztük a különbség (73, 75 és 78 százalék).

15 százalék tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami egymillió fő. Ha hozzájuk vesszük a velük távozó kiskorúakat, akkor ez a szám felkúszik 1,5 millióra.

Élhetetlen?

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések (43 százalék), a Fidesz kormány és Orbán Viktor (26 százalék), valamint a rossz gazdasági helyzet (12 százalék) a felelősek, de csak hét százalék mondja azt, hogy az előző kormányok tehenek a kivándorlásról. Azt, hogy nem lehet megélni a fizetésből, még a Fidesz-szavazók is mondák (46 százalék).

A megkérdezettek szerint a munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetés és az, hogy a képzett emberek már külföldön vannak. Teljesen más a helyzet, ha a bizonytalan szavazókat nézzük: körükben az első említés az összességében harmadik helyen lévő gondolat, miszerint vannak akik lusták és nem akarnak dolgozni (66 százalék), majd az, hogy nem képeznek elég embert bizonyos szakmákból (55 százalék), és harmadik helyen említik, hogy sokan inkább a közmunkát választják, mert a biztosabb és/vagy jobban megéri (30 százalék). Majd negyedik és ötödik helyen említik az alacsony fizetéseket (29 százalék), illetve azt, hogy a képzettek már kivándoroltak (17 százalék).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok álomotthona: mindenki olyan házat épít, amilyet csak akar?

A magyarok álomotthona: mindenki olyan házat épít, amilyet csak akar?

Mi szabja meg, hogy milyen stílusú lesz egy újépítésű ingatlan? Leginkább a beruházó szándéka, kisebb mértékben a vásárlói igény és a településképi szabályok. Sőt az amerikai sorozatok is hatással vannak rá. Az építkezőknek jó hír, hogy az engedélyeztetés rugalmas, és mindig vannak egyedi stílusirányzatok, amelyek akár évtizedekre meghatározzák egy újépítésű lakóterület képét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?