Hirdetés
Hirdetés

Több mint egymillió ember készül elhagyni az országot

2017. június 19., 12:09

Egy friss felmérés szerint Orbán Viktor, az alacsony fizetések és a rossz gazdasági helyzet miatt vándorolnak külföldre a magyarok. Leginkább a fiatalok mennének az országból, de még a Fidesz-szavazók is úgy látják, hogy külföldön könnyebb lenne. Már a saját bőrükön is tapasztalják a munkaerőhiány jeleit a itthoniak.

Több mint egymillió ember hagyná el az országot - derül ki a Publicus Intézet és a Vasárnapi hírek közös felméréséből.

A több mint ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre és ugyanennyien tartós munkát is vállalnak külföldön. A válaszadók közel háromnegyede érintett és a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre.

Hirdetés

Mennének

Leginkább a fiatalok körében téma az elvándorlás, 1,2 millió ember tervezi is, hogy külföldön vállal majd munkát. Az okok között az alacsony fizetések és a kormány szerepel. Azt is érzik, hogy egyre több ember hagyja el az országot: tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében, elsődlegesen az egészségügyben, a kiskereskedelemben és a vendéglátásban elsősorban.

A két évvel ez előtti felméréshez képest jó hír, hogy most kevesebben vállalnak tartós munkát külföldön. Ha pártpreferncia alapján nézzük az eredményeket, akkor látható, hogy a Fidesz-szavazók kevésbé érintettek. Ugyanez a helyzet korosztály tekintetében is, minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos itthon maradni. A legfiatalabb, 30 év alatti korosztályban a megkérdezettek 85 százaléka, a legidősebb, 60 év felettiben, több mint a felük (56 százalék) érintett.

Iskolázottság szerint a legalacsonyabb érintettségről a 8 általánost végzettek számolnak be (61 százalék), míg a szakmával, érettségivel, vagy diplomával rendelkezők között jóval magasabb az érintettek aránya, kisebb is köztük a különbség (73, 75 és 78 százalék).

15 százalék tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami egymillió fő. Ha hozzájuk vesszük a velük távozó kiskorúakat, akkor ez a szám felkúszik 1,5 millióra.

Élhetetlen?

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések (43 százalék), a Fidesz kormány és Orbán Viktor (26 százalék), valamint a rossz gazdasági helyzet (12 százalék) a felelősek, de csak hét százalék mondja azt, hogy az előző kormányok tehenek a kivándorlásról. Azt, hogy nem lehet megélni a fizetésből, még a Fidesz-szavazók is mondák (46 százalék).

A megkérdezettek szerint a munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetés és az, hogy a képzett emberek már külföldön vannak. Teljesen más a helyzet, ha a bizonytalan szavazókat nézzük: körükben az első említés az összességében harmadik helyen lévő gondolat, miszerint vannak akik lusták és nem akarnak dolgozni (66 százalék), majd az, hogy nem képeznek elég embert bizonyos szakmákból (55 százalék), és harmadik helyen említik, hogy sokan inkább a közmunkát választják, mert a biztosabb és/vagy jobban megéri (30 százalék). Majd negyedik és ötödik helyen említik az alacsony fizetéseket (29 százalék), illetve azt, hogy a képzettek már kivándoroltak (17 százalék).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

3 gyerekkel nagyobb lakásba költöznél? Mire elég az állami támogatás?

3 gyerekkel nagyobb lakásba költöznél? Mire elég az állami támogatás?

Jelenleg több mint 27 ezer új építésű társasházi lakást építenek, illetve terveznek a fővárosban, ami 15 százalékkal haladja meg az idén márciusban mért értéket. Egy friss elemzés arra volt kíváncsi, hogy ezen a piacon egy 3 gyerekes család CSOK igénybevételével mennyire könnyen tud-e 60 négyzetméternél nagyobb lakásba költözni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?