Hirdetés
Hirdetés

Több száz millióba kerülhet a miniszter elbaltázott kijelentése?

2017. november 16., 14:07

A brit miniszterelnök szerint nincs összefüggés a sokmilliós tartozás és a letartóztatás között.

Theresa May szerint nincs összefüggésben Nagy-Britannia 400 millió fontos tartozása és a korábban letartóztatott iráni-brit szociális munkás esete – írja a Reuters. A The Sun nevű brit újság információi szerint Nagy-Britannia készen állt kifizetni régóta halogatott tartozását Iránnak, hogy kiszabadíthassák Nazanin Zaghari-Ratcliffet, a Thomson Reuters Alapítvány projektvezetőjét.

A híresztelésekre a brit miniszterelnök szóvivője jelezte: a brit kormány nem lát összefüggést a tartozás és Nazanin sorsa között. Hozzátette: Tisztán látható, hogy a kettő nem hozható összefüggésbe, a híresztelések pedig spekulációk csupán. A The Sun szerint Irán követelte a brit kormánytól, hogy fizessék vissza azt a 400 millió font értékű tartozást, amit még 1979-ben adtak a briteknek összesen 1750 tankért és más harci járműért cserébe. Ezek a tételek ugyanis jobbára sosem érkeztek meg végül.

Hirdetés

Egy rossz mondat is elég

Az ügyet Boris Johnson brit külügyminiszter egy kijelentése indította el, ami miatt az iráni hatóságok újabb vádat emeltek egy már bebörtönzött, brit-iráni állampolgárságú nő ellen – írja az Index. Nazanin Iránba utazott családlátogatásra, a repülőtéren azonban őrizetbe vették és az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával bebörtönözték. Az iráni nő brit férje szerint feleségét öt évre ítélték. Később újra bíróság elé állítottak, miután Boris Johnson azt nyilatkozta: tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe egyszerűen újságírói tanfolyamot tartott.

A brit külügyminiszter ezzel megcáfolta Richard Ratcliffe álláspontját, miszerint felesége kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba. A brit sajtó szerint az újabb iráni vádemelés alapján akár a kétszeresére is meghosszabbíthatják Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését.

Összeomlás szélén a lebénult kormány - a lemondott miniszter az izraeli titkosszolgálatnak dolgozott?

A brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára esik molekuláira. A miniszterek botrányai erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. A londoni lapok nem teszik fel a kérdést, hogy vajon a kormányfő háta mögött operáló brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel? További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?