4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, a törökök diktálnak Szíria északnyugati részén, Amerika meg nem tudja, mit tegyen a szövetségesek és ellenségek áttekinthetetlen rendszere között, pontosabban melyik szövetségest áldozza fel a másikért. Vajon meddig diktálhatnak egy szuperhatalomnak, és mi sülhet ki az egészből?

Amerika nemrég jelentette be, hogy Szíriának abban a részében, melyet az általa támogatott kurd-arab SDF szövetség szabadított fel az Iszlám Állam uralma alól, létrehoz az SDF erőiből egy működőképes határőrséget. A cél nyilván az volt, hogy működőképes országrész alakuljon ki, melyben kisebb az amerikai erőkre háruló szerep.

Ki fújja a passzátszelet?

Az ötlet azonban felpaprikázta Erdogan török elnököt, aki úgy gondolta, nem lesz az jó, ha a szomszédjában lévő kurd területeket maguk a kurdok ellenőrzik, nem is beszélve azokról a nyugatabbi részekről, ahol az arab lakosság van többségben. Ugyan az amerikai terv úgy szólt, hogy a határőrség a helyi etnikai viszonyoknak megfelelően alakul, vagyis kurdok csak a kurd részeken lesznek, Törökország mégis úgy döntött, hogy inkább katonai erővel megszállja a terület egy részét, még ha ott is állomásozik elvben legnagyobb szövetségese, NATO-tagtársa, Amerika hadserege.

A hadművelet meg is indult, ám most a török kerek perec felszólították Amerikát, hogy vonja ki erőit Manbidzs városából, hisz oda ők óhajtanak behatolni. Ha nem mennek, akkor baj lesz, akár összetűzések is kialakulnak, akár ki is lesznek akolbólintva, már persze, ha a világ legnagyobb katonai hatalma úgy nem dönt, hogy katonáinak ne diktáljon sem ellenség, sem barát, és erőit akár meg is védi egy esetleges támadástól.

Hálátlan szövetséges

Ilyesmire azonban nehezen szánja rá magát ebben az esetben, hisz egy szövetségi rendszeren belül nem túl szerencsés összecsapásba keveredni egy taggal, főleg úgy nem, hogy a szövetség az utóbbi időben ellenséges a másik gigantikus hatalommal, Oroszországgal szemben. Ráadásul a szíriai helyzet is meglehetősen képlékeny, van épp elég barát és ellenség, nem lenne jó, ha ez még tovább bonyolódna.

Az amerikai vezetés vélhetően nincs könnyű helyzetben, mivel ők támogatták pénzzel és paripával az SDF-et, hogy felszabadítsa Szíriának az Eufrátesztől északra és keletre fekvő részét az Iszlám Államtól, ráadásul már akkor, amikor egyedül voltak ebben: sem Aszad rendszere nem tudott mit tenni még az orosz támogatás 2015-ös megérkezése előtt, sem a törökök nem tudtak érdemben beavatkozni, sőt kifejezetten féltek az Iszlám Államtól, amely azt a határt birtokolta akkor, amit a törökök most maguk foglalnak el az Iszlám Állam kiűzőitől.

Török ukáz

Szombaton a török elnöki hivatal szerint az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megígérte a törököknek, hogy nem támogatja a továbbiakban fegyverekkel az YPG-t, az SDF szövetség kurd haderejét, amely annyira hatékony volt az Iszlám Állam elleni harcban. A Reuters szerint a török külügyminiszter az ígéreteken túl konkrét lépést vár Amerikától, például, hogy kiürítse Manbidzs városát.

Minek köszönhető vajon a török magabiztosság, és mit tehet Amerika? A török elnök már korábban is megmutatta, hogy hajlamos kockázatot vállani, adott esetben konfrontálódni a legnagyobb hatalmakkal. 2015-ben lelőtt egy orosz harci repülőt, amely áthaladt egy pár kilométeres török területdarab fölött, de akkor Putyin elnök haragra gerjedt, és brutális lépéseket léptetett életbe Törökországgal szemben. Fél évvel később a török elnök visszavonult: elnézést kért és azóta igyekszik minél barátibb viszonyt ápolni Törökországgal.

Patthelyzet

Úgy tűnik, most Amerika türelmének határait is feszegeti, jóval nagyobb sikerrel. Meglepő, hogy a két NATO-szövetséges nem folytatott tárgyalásokat egymással mielőtt a helyzet így elfajult, ahogy az is, hogy a törökök hadműveletet indítottak egy olyan területen, ahol az amerikaiak pont azért tartanak csapatokat, hogy erre ne kerüljön sor. Most vélhetően középutat kellene kell keresniük a törökökkel való konfrontáció és a nagyméretű, saját szövetséges általi megaláztatás között, ami egyelőre nem látszik egyszerűnek. Mindazonáltal az YPG kurd haderővel sem lesz könnyű dolga a török haderőnek, hisz gyűjtöttek némi tapasztalatot, amíg leverték az Iszlám Államot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG