4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Theresa May csak pár napja látogatta meg az új amerikai elnököt, elsőként, hogy igyekezzen az óceán túloldalán betölteni a tátongó űrt, amely az Európai Unióból való kilépés után vár országára. Trump aztán bevezette a hírhedt utazási tilalmat, ami brit polgárokat is érinthet, és May pártjában is nagy felháborodást keltett. Nincs hová szaladni Európa helyett.

A választási kampány során sok ijesztő dolgot mondott Donald Trump, aztán persze maradt a kérdés, hogy megvalósítja-e őket, vagy maradnak kampánytémák. Egy bő hét után látszik, hogy előszeretettel írja alá az elnöki rendeleteket, és pénteken egy olyat írt alá, amely fontos kampánytéma volt, de megvalósult formájában nagy felzúdulást keltett világszerte. Az elnök meglehetősen rendhagyó módon egész országokat tett teljes beutazási tiltólistára, ráadásul néhány részlet átgondolása nélkül, így akár brit kettős állampolgárokra is vonatkozhat.

Talált, süllyedt

Ez óriási felháborodást keltett a szigetországban, különösen a kormánypárt soraiban, ahol egyébként is elfogadhatatlannak tartják az egyes országok polgáraival szembeni teljes diszkriminációt, lényegében a kollektív bűnösség elvét, teljesen érthetően. Trumpnak talán nem ez volt a szándéka, de az eredmény mégis csak az lett, hogy 7 ország minden polgárát bünteti csak azért, mert azokból az országokból több terrorista származik, mint máshonnan. Viszont azáltal, hogy az országok kettős állampolgáraira is vonatkozik a szabály (e sorok írása idején még vita folyik erről, érzik, hogy milyen kínos), a világ szinte összes országa érintett lehet, mert hol ne akadna egy-egy iráni, szír vagy líbiai kettős polgár?

Ha valahol viszonylag sok akad, az Nagy-Britannia, és noha Theresa May sokáig kínosan ügyelt arra, hogy válaszolnia kelljen a neki feltett kérdésekre, a saját polgáraira vonatkozó kérdést nem kerülhette meg. Amerikai útját törökországi látogatás követte, és onnan hazatérve azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britannia fel fog lépni az amerikai kormánynál, ha polgáraira is alkalmazzák a beutazási tilalmat. Szóvivője a következőket mondta: "Az Egyesült Államok beutaztatási és bevándorlási politikája az Egyesült Államok kormányára tartozik, ezzel a megoldással azonban nem értünk egyet és ilyet mi sosem fogunk alkalmazni. Tanulmányozzuk, mik a lépés jogi következményei, különösen a brit állampolgárok tekintetében."

A lelkes Brexit-pártiaknak is sok

A Bloomberg szerint May konferenciahíváson beszélt Boris Johnson külügyminiszterrel és Amber Rudd belügyminiszterrel, és felhatalmazta őket, hogy aggodalmukat fejezzék ki a tilalommal kapcsolatban amerikai kollégáiknál. Johnson azt írta a Twitteren, hogy megosztó és téves a nemzetiség alapján való megbélyegzés. A legnagyobb felzúdulást az ügy eleve a konzervatív pártban keltette, melynek csak kis többsége van a parlament alsóházában, és pont most lenne rájuk nagy szüksége Maynek, hisz rekord gyorsasággal szeretné velük megszavaztatni az Európai Unióból való kilépés megindítását, és sokuk eleve csak fogcsikorgatva szavazná meg ezt.

Egy iraki születésű konzervatív párti képviselő, Nadhim Zahawi rámutatott, hogy ő és felesége a rendelet hatálya alá tartoznak. Hozzátette: nem kellene félrenézni, amikor az amerikai elnök hibát követ el. Egy másik konzervatív képviselő, Sarah Wollaston szerint nem kellene meghívni Trumpot a parlamentbe, amikor Londonba fog látogatni. Heidi Allen, egy másik prominens konzervatív azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy fél megmondani a nagyhatalmú amerikai elnöknek, hogy márpedig téved.

Jobb Európában

May washingtoni útját kezdetben nagy sikernek tartották, mondván, a szorosabb amerikai-brit kereskedelmi kapcsolatok majd ellensúlyozzák az Európai Unióval való szakítás okozta kárt, és a miniszterelnök még be is jelentette büszkén, hogy Trump elfogadta királynő meghívását a Buckingham Palotába. Sokak számára ez most egy pillanat alatt inkább kínos lett, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint nem kellene sietni azzal a látogatással, személyes véleménye szerint arra nem is szabad sort keríteni addig, amíg fel nem oldják a tilalmat.

A közelgő, az EU-val kapcsolatos parlamenti döntés előtt most mindenesetre megfontolhatják a képviselők, hogy mennyire ésszerű Amerikára hagyatkozni egy kemény Brexit, vagyis az európai belső piac elhagyása kedvéért. Talán mégis érdemes lenne erős kötelékeket tartani az Unióval, akár komoly kompromisszumok árán is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG