Hirdetés
Hirdetés

Trump csodát tett a jegybankárokkal

Fellegi Tamás, 2017. január 05., 12:05

Donald Trump megválasztása óta a tőzsdék szakadatlanul emelkednek, élen a pénzügyi szektorral. Azonban úgy tűnik, nem csak a befektetők lelkesedtek fel, hanem az addig egészen különösen viselkedő amerikai jegybankárok is: mintha hirtelen visszatérnének a megszokott monetáris politikához.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatdöntő üléséről megjelent összefoglaló szerint a résztvevők úgy gondolták, hogy Trump elnöksége alatt a fokozott költségvetési kiadások miatt a gazdaság gyorsabban nőhet, így immár semmi nem áll a kamatemelések útjában. Így véget érne a kamatnélküliség egészen példátlan és hosszúra nyúlt korszaka, legalábbis Amerikában.

Hirtelen megnyugodtak

A változás azért különösen szembetűnő, mert erre már rég lehetőség lett volna, de valamiért húzták-halasztották a döntést, és reális indoklás helyett sokszor egészen képtelen okokat soroltak fel, hogy miért is tartanak ki a szélsőségesen válságkezelő üzemmód mellett. Valódi ok már nem volt, hisz először a munkanélküliség csökkent le történelmileg is alacsony szintre (létrejött a kvázi teljes foglalkoztatás, egyes ágazatokban munkaerőhiány van), majd pedig a másik bűvös szám, az infláció is elrugaszkodott a 0 közeléből.

Hirdetés

Az eredeti ok

A folyamat kezdete a 2008 őszi válság idejére tehető, amely a világ legnagyobb, ráadásul félhivatalos pilótajátékának eredménye volt. Az amerikai ingatlanpiacon buborék keletkezett, a bankok boldog-boldogtalannak jelzáloghitelt adtak irreális árú ingatlanok megvásárlására. A lufi kipukkadt, a hiteleket nem fizették, az ingatlanokból csak töredéküket lehetett visszaszerezni, de eddigre már sok bank szépen becsomagolta a rossz hiteleket egy alapszerűségbe, és ezek értékpapírosított változatát sózta rá más bankokra.

Amikor kiderült, hogy ezek semmit nem érnek, és egyes bankoknak olyan sok van, hogy csődbe mennek, összeomlott a bankrendszer. A bizalom megszűnt, a bankok nem nyújtottak egymásnak hitelt, a kormányoknak rendkívüli válságkezelő lépéseket kellett tenni, hogy helyreálljon a pénzforgalom. Az végül helyreállt, sok bankot kimentettek illetve államosítottak, viszont a gazdaságban recesszió keletkezett, a bizalmatlanság pedig sokáig fennmaradt.

Válság maradt a fejekben

A dolgok végül, különösen Amerikában, lassan normalizálódni kezdtek, de a jegybankban megmaradt a válságkezelő üzemmód, sőt még fokozódott is. A már igen alacsony kamatot gyakorlatilag 0-ra vitték, és további monetáris könnyítés gyanánt fedezetlen kötvényvásárlási programba fogtak, melyet azóta már beszüntettek. Az utolsó 2-3 évben az amerikai gazdaság már kifejezetten egészséges jeleket mutatott: zuhant a munkanélküliség, és ugyan infláció nem volt, az alacsony munkanélküliség és az emelkedő bérek miatt a klasszikus deflációs spirál, melyet 1929-32-ben láthattunk, kizárható volt.

A Fed ennek ellenére félt ettől, vagy nem is tudni, mitől féltek. Minden újabb kamatdöntő ülésen, amikor nem emelték meg a 0 közeli kamatot, kitaláltak egy újabb érvet, hogy miért nem, hisz a munkanélküliségre már egyáltalán nem, és az inflációmentességre is egyre kevésbé lehetett hivatkozni, hisz tavaly már az is szépen megemelkedett. Így aztán hol az olajáresést emlegették, hol az esetleges kínai lassulást, görög válságot, Brexit népszavazást, mindenféle olyan tényezőt, ami Amerikának meg se kottyan.

Trump ébresztőt fújt

Nos, Trump megválasztására mintha megtalálták volna az okot, hogy abbahagyják ezt a gyakorlatot, és visszatérjenek ahhoz a monetáris politikához, amit a jegybanki céloknak megfelelő munkanélküliségi ráta illetve inflációs szint indokol. Ez pedig nagyjából 2-3 százalékos jegybanki alapkamatot jelent, szemben az eddigi 0-val. A tavalyi első emelés után most decemberben megvolt a második, és mint azt az ülés jegyzőkönyve mutatja, készek arra, hogy ésszerű lépésekben idén és jövőre erre a szintre emeljék a kamatokat.

Az ok, mint említettük, elvileg az, hogy a Fed véleménye szerint Trump majd elereszti a költségvetést, és ez inflációgerjesztő hatású lesz. Valójában nem feltétlenül lesz így, és ha az infláció el is száll, az nem elsősorban Trump költekezése miatt lesz, hanem pont a jegybank eddigi extrémen laza monetáris politikája miatt. Ez elkerülhetetlenül befűti az inflációt, hisz pont ez is volt a célja, csak kicsit tovább húzták, mint amit a gazdaság állapota indokolt. Most már csak az a kérdés, hogy az EKB, élén Mario Draghival, mikor fogja az amerikai példát követni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump valamire készül: a jövő héten robbanhat a bomba

Trump valamire készül: a jövő héten robbanhat a bomba

Donald Trump tartott egy kampánygyűlést, ahol megerősítette választási ígéreteit - pedig már egy hónapja ő az elnök. A legnagyobb port eddig a bevándorlást szigorító rendelete okozta rövid elnöksége alatt, most ugyanebben a témában készül újabb bejelentést tenni. Közben megy a casting a bukott nemzetbiztonsági főtanácsadó posztjára - ketten már visszautasították.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 13
  KSH: Építőipari termelés - december, éves (2016)
  GDP (évesített negyedév/negyedév) - Q4
  február 14
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, nyers) - előzetes
  Fogyasztói éves árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (hó/hó, év/év) december
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  Ipari termelés (év/év) - december
  ZEW index - február
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (év/év) - végleges
  ZEW index - február
  T-Mobile USA - 2016 Q4
  AIG - 2016 Q4
  február 15
  PepsiCo - 2016 Q4
  Cisco Systems - 2017 Q2
  Marathon Oil - 2016 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - február
  Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) - január
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Maginfláció (év/év) - január
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (év/év) - január
  Kapacitás kihasználtság - január
  NAHB házár index - február
  Üzleti raktárkészlet állomány - december
  ILO munkanélküliségi ráta - december
  Átlagbérek változása 3 hónap - december
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Heineken - 2016 Q4
  február 16
  KSH: Állatállomány - 2016 december
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - január
  Air France (KLM) - 2016 Q4
  OMV - 2016 Q4
  Philadelphiai Fed index - február
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - január
  Megkezdett lakásépítések (hó/hó) - január
  Kiadott építési engedélyek (hó/hó) - január
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Bloomberg gazdasági várakozások - február
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - február
  február 17
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - december
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - január
  Moody's - 2016 Q4
  Leading indicators kompozit mutató - január

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?