Hirdetés
Hirdetés

Trump üzenete Putyinnak: nem kellett volna ezt csinálni

2017. január 11., 18:19
Cimkék
Donald Trump

Sok morzsát elejtett megválasztása óta első sajtótájékoztatóján Donald Trump - a kést azonban rátette egy újabb iparág nyakára. Elismerte, hogy az oroszok hekkelték meg a demokratákat, de nem csinál belőle nagy ügyet. A Trump-birodalomtól úgy távolodik el, hogy két fiára bízza az irányítást, és állítólag nem fog beleszólni semmilyen üzleti döntésbe, de nem adja el tulajdonrészét.

Donald Trump sajtótájékoztatót tart 2017. január 11-én. Fotó: EPA / Justin Lane
Donald Trump sajtótájékoztatót tart 2017. január 11-én. Fotó: EPA / Justin Lane

Tényleg Putyinék hekkelték a demokratákat

Az Egyesült Államok leendő, 45. elnöke ismét hazugságnak nevezte azt az állítólagos hírszerzői dokumentumot, amelyet a Buzzfeed tett közzé szerdán, és alkalmas lenne Trump kompromittálására vagy épp zsarolására. Megpendítette, hogy esetleg az amerikai titkosszolgálatok állhatnak a szivárogtatás hátterében. Felhívta a figyelmet: Putyin is hamisnak nevezte a dokumentumokat, amit nagyra értékel.

Hirdetés

Azt azért elismerte, hogy a demokratákat az oroszok hekkelték meg, de ez szerinte nem rendkívüli: folyamatosan érik ilyen támadások az Egyesült Államokat a világ minden tájáról. A demokrata bizottság védelme egyszerűen nem volt elég jó.

Hogy mit üzen ezzel kapcsolatban Putyinnak? Nem kellett volna ezt tennie, és a jövőben sem kellene ilyesmit csinálnia. Trump szerint Oroszország az ő elnöksége alatt sokkal jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat, mint előtte - de nem csak az oroszok, hanem más országok is.

Ekkora munkahelyteremtőt még nem látott a világ?

A gazdaságról szólva elmondta: bár még nem ő az elnök, de máris sikerült eredményeket elérnie annak érdekében, hogy újra naggyá tegye Amerikát. Máris érkeznek bejelentések azokról az amerikai cégekről, akik a külföld helyett az Egyesült Államokban hajtanak végre beruházásokat, építenek gyárakat - elsősorban autóipari cégeket említett. A következő hetekben további komoly bejelentések várhatóak Trump szerint.

Aztán elővette a gyógyszergyárakat: azt mondta, annak ellenére, hogy Amerikában adják el termékeiket, külföldön termelnek - a terve az, hogy az ország dollármilliárdokat spóroljon a gyógyszerárak újratárgyalásán. A gyógyszergyárak egyébként folyamatosan gyilkosságokat úsznak meg Trump szavai szerint - a biotechnológiai szektor és a gyógyszeripar részvényei azonnal zuhanásba kezdtek, ahogy Trump kiejtette a szavakat.

Én leszek a legnagyobb munkahelyteremtő, akit Isten valaha megteremtett - mondta a leendő elnök.

Átadja cége irányítását Trump - a saját fiainak

Ha akarná, lehetne egyszerre az Egyesült Államok elnöke és a Trump Organization vezetője - tudná egyszerre csinálni, de nem fogja, mondta Trump. A cégét két fia, Don és Eric viszi tovább, akik nem beszélik majd meg vele a döntéseket - a pulpitus mellett hegyekben álló dokumentumokra mutatott, amelyek csak egy részét képezik azoknak, amelyeket aláírt a Trump-birodalom átadása érdekében. Adótanácsadója lépett a pulpitusra, aki hosszan ismertette, hogyan történik majd az elnökség és a cégbirodalom szétválasztása. Többek között nem fognak külföldi üzleteket kötni. Egy etikai tanácsadót is alkalmaz a cég, hogy minden etikusan menjen majd a cégnél.

Bár a törvény nem kötelezi erre, Trump úgy döntött: a külföldi kormányzatoktól származó bevételeket a hotellánca az amerikai államkincstárnak ajánlja fel.

Az adóbevallását egyébként továbbra sem hozza nyilvánosságra, szerinte az csak az újságírókat érdekli, az embereket nem - hiszen enélkül is megválasztották elnöknek.

Az Obamacare megy a kukába

Az Obamacare névre keresztelt egészségbiztosítási rendszert teljes katasztrófának nevezte. Felmerült, hogy hátradőlnek és megvárják, amíg összeomlik magától, de inkább kitaláltak helyette valami kevésbé drágát és jobbat. Arról nem beszélt, hogy ugyanannyi embernek lesz-e egészségbiztosítása a jövőben is, mint most.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bekeményítenek a futárcégek – vége az ingyen kiszállítás korának?

Bekeményítenek a futárcégek – vége az ingyen kiszállítás korának?

Tavaly mintegy 30 milliószor vásároltunk az interneten, az esetek több mint kétharmadában ráadásul egy vasat sem kellett fizetnünk a futárszolgálatoknak. Ez azonban komoly terhet ró a kereskedőkre és a logisztikai cégekre, így könnyen lehet, hogy idén már feljebb kúszik az az álomhatár, ami fölött nem kell szállítási díjat fizetnünk. Nekünk áldás, nekik átok – a kérdés az, hogy végül ki nyer majd az ügyön?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?