Hirdetés
Hirdetés

Trump elvtárs, egyszer még kérünk magától valamit

2017. szeptember 08., 15:46

Donald Trump furcsa húzása, amely során az ősellenség ellenzékkel szövetkezett a költségvetési plafon kitolására, megosztja az elemzőket. Vannak, akik szerint naiv vagy buta, mások szerint mesterien kijátssza egymás ellen a két nagy pártot, megint mások népszerűség-hajhászást vélnek felfedezni az időközi szavazások előtt. Az adóreform azonban veszélyben lehet.

Donald Trump republikánus elnökjelölt a veteránokkal kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Trump Towerben. EPA/JASON SZENES
Donald Trump (EPA/JASON SZENES)

Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit – ez „A tanú”, Bacsó Péter 1969-ben készült filmje egyik szállóigévé vált mondata. Lehet, hogy Donald Trump amerikai elnök is hasonló helyzetbe lavírozta most magát, amikor az októberben elfogyó amerikai adósságplafon december közepéig történő meghosszabbítását érte el az amerikai szenátusban.

A dologgal az egyik baj, hogy csak átmeneti. Nem takarították fel a sörösdobozt az útról, csak odébb rúgták, azaz időlegesen a szőnyeg alá söpörték a problémát. A másik, hogy Trump saját párttársainak egy része ellenében demokrata párti, tehát ellenzéki képviselőkre, „az ősellenségekre” is támaszkodott. Ennek messzemenő következményei lehetnek.

Hirdetés

Nem díjaznák a csődöt

Az adósságplafon elérése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy az USA központi kormányzata durva megszorító intézkedésekre kényszerül, például hivatalokat zárnak be, közalkalmazotti bérek maradnak kifizetetlenül. Erre már volt példa korábban is, és sem a társadalom, sem a tőzsde nem díjazta.

A plafon elérésének elodázását volt, aki pozitívan értékelte azzal, hogy így jut idő más intézkedések, mint például az adóreform előkészítésére. Mások szerint éppen ellenkezőleg, az adóreform tartalma és mértéke még inkább kérdésessé vált, a tőzsdék pedig csúnya turbulenciák elé néznek.

Trump eljátszott egy adut?

A svájci média egyik tudósítása szerint a demokraták most december közepéig komoly alkupozícióra tettek szert, avagy zsarolási potenciálra, pluszhatalomra. Adóreform, mexikói fal, 2018-as költségvetés vagy bevándorlási politika, fenyegetőzhetnek majd azzal, hogy nem fognak hozzájárulni az adósságplafon tovább emeléséhez. Trump egy komoly adut játszott ki idő előtt, kótyavetyélt el.

Eközben saját pártjának, a republikánusoknak ez olyan volt, mint egy arculcsapás. A szakértők most azon vitatkoznak, hogy Trump tudta-e, mit csinál, vagy sem. Például lehet, hogy naiv volt, és a hurrikánkárokat akarta gyorsan enyhíteni a költségvetésből. Az adósságplafon kitolásának ugyanis a hurrikánkárosultak megsegítése volt az egyik fő indoka.

Oda a Trump-rali veleje

A Seekingalpha befektetési oldal egyik szerzője például úgy véli, Trump megegyezése a demokratákkal labilissé teheti a tőkepiacokat. Az adósságplafon emelése ugyanis a két nagy párt közötti, a gazdaságélénkítő célzatú adócsökkentést is magában foglaló megegyezéscsomag része lett volna.

Aminek így egy fontos része elveszett, így kérdésessé vált, hogy az adócsomagnak mi lesz a tartalma, mikor jön, ha elfogadják egyáltalán. Ezért esik a dollár és emelkedik az arany erőteljesen tegnap óta. (Bár tegnap az EKB is ülésezett, annak is lehetett hatása.) Az amerikai részvénypiac tavaly év vége óta főleg Trump adóreform- és más gazdaságélénkítő elképzeléseik miatt emelkedett szépen.

Ez már választási kampány?

Ám Trump lépésében némi logika is lehet. Nyilván népszerűséget növelő, fontos momentum, hogy tud-e hatékonyan és gyorsan segíteni a hurrikán károsultjainak, és 2018-ban lesz majd egy sor kerületben időközi választás. Ilyenkor az elnökök kevésbé érdekeltek a nagyívű, hosszú távú törvénykezésben, inkább látványos eredményekre van szükségük.

Emellett a verzió mellett szól az is, hogy a megállapodás sajtója szokatlanul jó lett, egyesek arra vetemedtek, hogy Trumpot demokratikus elnöknek nevezzék. Ezúttal nemcsak a Trump-párti, jobboldali sajtó dicsérte meg.

Trump, a megosztó

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Trump ezzel erősítette pozícióit saját pártján belül is, mert megmutatta, hogy nincs mindenben feltétlenül párttársaira utalva.

Egy megint másik értelmezés szerint Donald Trump a mestere annak, hogy kijátssza egymás ellen az embereket. Lehet, hogy most ezt játssza el a két nagy párttal, a republikánusokkal és a demokratákkal is?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?