Hirdetés
Hirdetés

Trump szerint Amerika történetének legnagyobb boszorkányüldözése zajlik

2017. május 18., 16:27

Kifakadt az amerikai elnök, miután egy megbízott fogja megvizsgálni, volt-e orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztási kampányba, esetleg volt-e titkos együttműködés a kampánystáb és Moszkva között. A tőzsdék megroppantak: miután Trump megválasztása óta csak emelkedtek, most esnek, mint a kő.

Méltatlankodás

Miután a kongresszus részéről egyre nagyobb lett a nyomás, az amerikai igazságügyi minisztérium kinevezte a korábbi FBI igazgatót, Robert Muellert, mint megbízottat, hogy vizsgálja ki a tavalyi kampány és Oroszország közti esetleges kapcsolatokat. A Reuters szerint tegnap az elnök még azt nyilatkozta, hogy egy ilyen vizsgálat igazolni fogja, hogy nem volt semmilyen kapcsolat kampánya és bármely külföldi szervezet között, ma már azt mondta, hogy ez a legnagyobb boszorkányüldözés Amerika történetében.

Twitter bejegyzésében az elnök kifogásolta, hogy az Obama elnöksége alatt illetve Hillary Clinton kampányában elkövetett esetleges illegális cselekmények kivizsgálására soha nem neveztek ki megbízottat. A Reuters szerint Mueller kinevezésének bejelentése előtt Trump azt mondta: soha politikust még nem kezeltek rosszabbul és igazságtalanabbul.

Hirdetés

A fő kérdés

Egy republikánus képviselő, Charlie Dent szerint nem kétséges, hogy az oroszok beavatkoztak az elnökválasztásba, de ha ez az elnök és csapata tudta nélkül zajlott, ez nem róható fel neki. A vizsgálatnak igazából azt kell kideríteni, volt-e együttműködés a két oldal között. Reméli, hogy nem, mert ha igen, annak igen súlyos következményei lennének. Egy demokrata szenátor, Joe Manchin üdvözölte a vizsgálatot, és azt mondta: Nem boszorkányt üldözök, hanem tényfeltáró misszión vagyok.

Imádták a tőzsdék

A tőzsdék mindenesetre megrettentek a fejleményektől, ami mostanában szokatlan. Az utolsó fél évben történhetett bármi, nem volt érdemi esés. Trump elnökké választásakor meredek emelkedés indult, ami később lassult, de tegnapelőttig kitartott. Miután így egyértelműen Trump-rali volt, érthető, hogy akkor bicsaklik meg, amikor felmerül az elnök idő előtti távozásának lehetősége.

A befektetők elsősorban Trump adócsökkentési és infrastrukturális költekezési tervei miatt kezdtek heves részvényvásárlásba november 8-ától, és most attól tartanak, hogy ha az elnök meg is tarthatja hivatalát, sokkal kevesebbet fog tudni foglalkozni ezekkel a dolgokkal, illetve sokkal kevesebb támogatást kap majd a képviselőház és a szenátus részéről. Távozása esetén pedig nem tudni, mi lenne az új elnök, a jelenlegi alelnök, Mike Pence programja.

Az elmúltnyolcév

Emellett a hatás valószínűleg jórészt pszichológiai: a piacokon 8 éves emelkedő trend van, de az elnökválasztás előtt egy korrekció, visszaesés zajlott, ami a választáskor hirtelen véget ért. Talán nem is kellett magyarázat vagy indok sok befektetőnek, egyszerűen csak vagy short pozícióban voltak, ami csak vitte a pénzt, ezért zárni kellett, vagy ha nem is shortoltak, unták, hogy mindig lemaradnak az emelkedésről valamilyen félelem miatt, így az elnökválasztás után nem halasztották tovább a vételeket.

Az amerikai esés tegnap még önmagában nem volt olyan nagy, de állítólag fél éve először igen komoly intézményi eladók is megjelentek. Európában viszont már második napja zajlik az esés, a DAX 0,75 százalékkal van lejjebb, a francia CAC-40 több mint egy százalékkal, a spanyol piac 2 százalékkal. Az arany ára egy hét alatt 1220-ról 1250 dollár fölé emelkedett, a biztonságot jelentő nemesfém iránt megnőtt a kereslet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Már senkit nem érdekel, marad-e Trump

Már senkit nem érdekel, marad-e Trump

Ledolgozták az amerikai tőzsdeindexek a múlt heti esést, eltűnt az elnök esetleges korai távozása miatti aggodalom. Az euró tovább erősödik a dollárral szemben, a BÉT-en pedig az FHB-ra fog felvásárlási ajánlat érkezni. Európában is emelkednek a tőzsdék, történhet majdnem bármi: a piac bull.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?