Hirdetés
Hirdetés

Trump szerint Amerika történetének legnagyobb boszorkányüldözése zajlik

2017. május 18., 16:27

Kifakadt az amerikai elnök, miután egy megbízott fogja megvizsgálni, volt-e orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztási kampányba, esetleg volt-e titkos együttműködés a kampánystáb és Moszkva között. A tőzsdék megroppantak: miután Trump megválasztása óta csak emelkedtek, most esnek, mint a kő.

Méltatlankodás

Miután a kongresszus részéről egyre nagyobb lett a nyomás, az amerikai igazságügyi minisztérium kinevezte a korábbi FBI igazgatót, Robert Muellert, mint megbízottat, hogy vizsgálja ki a tavalyi kampány és Oroszország közti esetleges kapcsolatokat. A Reuters szerint tegnap az elnök még azt nyilatkozta, hogy egy ilyen vizsgálat igazolni fogja, hogy nem volt semmilyen kapcsolat kampánya és bármely külföldi szervezet között, ma már azt mondta, hogy ez a legnagyobb boszorkányüldözés Amerika történetében.

Twitter bejegyzésében az elnök kifogásolta, hogy az Obama elnöksége alatt illetve Hillary Clinton kampányában elkövetett esetleges illegális cselekmények kivizsgálására soha nem neveztek ki megbízottat. A Reuters szerint Mueller kinevezésének bejelentése előtt Trump azt mondta: soha politikust még nem kezeltek rosszabbul és igazságtalanabbul.

Hirdetés

A fő kérdés

Egy republikánus képviselő, Charlie Dent szerint nem kétséges, hogy az oroszok beavatkoztak az elnökválasztásba, de ha ez az elnök és csapata tudta nélkül zajlott, ez nem róható fel neki. A vizsgálatnak igazából azt kell kideríteni, volt-e együttműködés a két oldal között. Reméli, hogy nem, mert ha igen, annak igen súlyos következményei lennének. Egy demokrata szenátor, Joe Manchin üdvözölte a vizsgálatot, és azt mondta: Nem boszorkányt üldözök, hanem tényfeltáró misszión vagyok.

Imádták a tőzsdék

A tőzsdék mindenesetre megrettentek a fejleményektől, ami mostanában szokatlan. Az utolsó fél évben történhetett bármi, nem volt érdemi esés. Trump elnökké választásakor meredek emelkedés indult, ami később lassult, de tegnapelőttig kitartott. Miután így egyértelműen Trump-rali volt, érthető, hogy akkor bicsaklik meg, amikor felmerül az elnök idő előtti távozásának lehetősége.

A befektetők elsősorban Trump adócsökkentési és infrastrukturális költekezési tervei miatt kezdtek heves részvényvásárlásba november 8-ától, és most attól tartanak, hogy ha az elnök meg is tarthatja hivatalát, sokkal kevesebbet fog tudni foglalkozni ezekkel a dolgokkal, illetve sokkal kevesebb támogatást kap majd a képviselőház és a szenátus részéről. Távozása esetén pedig nem tudni, mi lenne az új elnök, a jelenlegi alelnök, Mike Pence programja.

Az elmúltnyolcév

Emellett a hatás valószínűleg jórészt pszichológiai: a piacokon 8 éves emelkedő trend van, de az elnökválasztás előtt egy korrekció, visszaesés zajlott, ami a választáskor hirtelen véget ért. Talán nem is kellett magyarázat vagy indok sok befektetőnek, egyszerűen csak vagy short pozícióban voltak, ami csak vitte a pénzt, ezért zárni kellett, vagy ha nem is shortoltak, unták, hogy mindig lemaradnak az emelkedésről valamilyen félelem miatt, így az elnökválasztás után nem halasztották tovább a vételeket.

Az amerikai esés tegnap még önmagában nem volt olyan nagy, de állítólag fél éve először igen komoly intézményi eladók is megjelentek. Európában viszont már második napja zajlik az esés, a DAX 0,75 százalékkal van lejjebb, a francia CAC-40 több mint egy százalékkal, a spanyol piac 2 százalékkal. Az arany ára egy hét alatt 1220-ról 1250 dollár fölé emelkedett, a biztonságot jelentő nemesfém iránt megnőtt a kereslet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország eljátszott mindent, amit '56-tal és '89-cel felépített?

Magyarország eljátszott mindent, amit '56-tal és '89-cel felépített?

Bár a Visegrádi Négyek szövetsége a menekültkérdésben egységesnek tűnik, külpolitikai szakértőnk szerint egyre nagyobbak a repedések, amelyeket persze Európa igyekszik újabb és újabb ékekkel növelni. A V4 helyett hamarosan átállhatunk egy Varsó-Budapest tengelyre, a keleti-illiberális fordulat azonban megtette hatását: Magyarország elszigetelődött a civilizált világtól. Káncz Csabát kérdeztük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?