1p
Alaposan felborzolta a kedélyeket az a reggeli sajtóértesülés, ami tudni véli, hogy mit kér a magyar kormánytól az IMF a mentőcsomagért cserébe. A Privátbankár által megkérdezett elemzők többnyire egyetértettek abban, hogy az IMF nem szokott előállni ilyen aprólékos listával. De ha mégis ezt kérné, akkor érdemes végigmenni a pontokon.

Kőkemény feltételek: az államigazgatás leépítése, ingatlanadó, a szociális juttatások megkurtítása, az önkormányzati kiadások lefaragása, a bankadó eltörlése, valamint a bankszféra feltőkésítése. A Magyar Nemzet értesülése szerint egyebek mellett ezek lennének a feltételei az IMF-hitelnek. A napilap úgy tudja, hogy egy tegnapi vidéki frakcióülésen ismertették ezeket a pontokat a kormánypárti képviselőkkel.

Sokkal valószínűbb ugyanakkor, hogy ezek nem a Nemzetközi Valutaalap követelményei, az ugyanis ilyen részletes listával nem szokott előállni. Sokkal valószínűbb, hogy az IMF mindössze szeretné, hogy a magyar kormány biztosítsa középtávon a költségvetés fenntarthatóságát, a kormányközeli lapon keresztül pedig a közvéleményt szondázzák. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője, és Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője egyetértettek abban, hogy a lista túl részletes, a felsorolás pedig túlzásnak tűnik. Az elemzők szerint sokkal valószínűbb, hogy az IMF mindössze egy belátható költségvetést szeretne látni, amihez a sajtóban megjelent lista egy lehetséges út.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet, hogy az IMF-nek néha vannak konkrét követelései, mint Romániában és Ukrajnában, ahol viszont olyan alapvető dolgot kértek, mint a gázárak piacosítása. Nyeste Orsolya szerint a munkahelyvédelmi akcióterv miatt a költségvetésből kieső 250 - 300 forint pótlását kell megtalálni, erről szól az anyag. Közben az origo.hu úgy értesült a sárvári frakcióülésen résztvevőktől, hogy a korábbi információkkal ellentétben a sajtóban korábban megjelent információkkal ellentétben nem az IMF kérte, hanem Orbán Viktor azt egyfajta "horror-forgatókönyvként" vázolta fel.  A pontok nagy részéről nincs vita, hiszen évek óta hangoztatott követelmények, ugyanakkor van olyan rész amiről érdemes beszélni, illetve egy olyan pont van a sajtóértesülésben, ami értelmezhetetlen.

Nyugdíjcsökkentés - nyugdíjkorhatár emelése

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint ez a pont azért nem annyira fontos, mert a magánnyudíjpénztári rendszer átalakítása óta a nyugdíjkassza nagyjából egyensúlyban van. Az elemző szerint amennyiben ez a pont tárgyalási feltétel lenne, akkor a kormány "előnyben van", hiszen azt mondhatja, hogy jó a mérleg. Suppan Gergely emlékeztetett, hogy a korhatár emelése  folyamatos, évek óta tervezett módon folyik, legfeljebb azt tudja elképzelni, hogy a következő szakaszokat átugorva például 67 évre teszik egységesítve a korhatárt.

A családi pótlék csökkentése

A Takarékbank elemzője szerint ennek a pontnak akkor lenne értelme, ha differenciálttá tennék a rendszert, úgy, hogy a magas jövedelműektől elvesznek és a rászorulókat kompenzálják. A terület ugyanakkor nagyon érzékeny, nem az a klasszikus választási program. Viszont valószínűleg hozzá kell majd nyúlni a mostani szabályozáshoz.

SZJA emelése

Suppan Gergely emlékeztetett, hogy a magyarországi személyi jövedelemadó már így is nagyon magas, ha tovább emelnék az kontraproduktív lenne. A Takarékbank senior elemzője szerint abban az esetben lehetne növelni az szja-t, ha az járulékcsökkentéssel párosulna.

Privatizáció

A Privátbankár által megkérdezett elemzőknek nem igazán volt ötletük arra, hogy milyen állami tulajdont lehetne még úgy értékesíteni, hogy abból komoly bevétele lenne az országnak. Ahogy Suppan Gergely némi éllel megjegyezte: "legfeljebb a Molt lehetne eladni mégegyszer".

Vitathatatlan pontok

Abban az összes általunk megkérdezett elemző egyetértett, hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, a sajtóinformáció szerint pedig több ilyen pont is szerepel a listán. Ilyen az utazási kedvezmények megnyirbálása, a az önkormányzati és a központi költségvetés csökkentése. Az elemzők emlékeztettek rá, hogy ez minden bizonnyal elengedhetetlen a fenntartható költségvetés kialakításához, mindössze az a baj, hogy a rendszerváltás óta nem nyúlt hozzá érdemben a rendszerhez egyik kormány sem.

Ingatlanadó

Az ingatlanadóval kapcsolatban mind a két elemző felhívta a figyelmet, hogy ez a teher már évek óta létezik, legfeljebb nem ezen a néven, viszont több indokkal. Jelenleg az önkormányzatokat illeti az innen származó pénz, úgyhogy Suppan Gergely szerint elképzelhető, hogy e kérdés mentén konfliktusba keveredik a kormány a helyi önkormányzatokkal, ugyanis ez esetben pótolni kéne a helyhatóság kieső bevételeit. Nyeste Orsolya emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-kormány idején már volt egy erre irányuló próbálkozás, de azt az Alkotmánybíróság elmeszelte.

Suppan Gergely szerint ez az adónem kinyitna számtalan kiskaput, az ingatlanárakat tömegesen értékelnék le. Az elemző becslése szerint ráadásul legalább 3 - 4 évet venne igénybe az egységes felmérés, pontosabban magának az egységesítésnek a kialakítása, és legalább 30 - 40 milliárd forintba kerülne. (4 millió ingatlant feltételezve országszerte.)

A bankadó, és a jegybanki tranzakciós adó eltörlése

Ezekről teljesen világos, hogy a nemzetközi szervezetek elítélik, a pénzügyi világ ellene van és valószínűleg az IMF is beleakad. Ráadásul éppen a tranzakciós adóval kapcsolatban érkezett tegnap az a friss értesülés, amely szerint az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárás indíthat Magyarország ellen a tervezett sarc miatt.

A teljesen homályos pont: pénzjuttatás a bankszférának

Ezzel a ponttal egyáltalán nem tudott mit kezdeni az általunk kérdezett két elemző. A bankszférának való pénzjuttatás a jelenlegi magyar viszonyok szerint teljesen értelmezhetetlen. Arra ugyanakkor mind a ketten emlékeztettek, hogy a Magyarországon aktív - túlnyomórészt külföldi tulajdonú - bankokat az anyacégek már feltőkésítették, a mérlegeik pedig többnyire rendben vannak.

Az értesülésről egyébként mind a két elemző úgy vélte, hogy "meglepő", vagy "eltúlzott". A forgatókönyv valószínűleg az lehetett, hogy az IMF mindössze fenntartható számokat akar látni, ehhez pedig bevétel kell, ezen kívül úgy tűnik, hogy a kormány nem mond le a munkahelyvédelmi akciótervről, ez pedig Nyeste Orsolya szerint legalább 250 - 300 milliárd forint kiesés a költségvetésből. Amennyiben erről lemondana a kabinet, ez a pénz megmaradna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG