4p
A tüntetők vezérét, Alekszej Navalnijt az otthonából hurcolták el.

Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn Oroszország városaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken. A demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info adatai szerint Moszkvában 121, Szentpéterváron pedig 137 embert vezetett el a rendőrség. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Mahacskalában Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Az Euronews élőben jelentkezett Moszkvából:

Egyszerűen lakásra mentek

Röviddel a moszkvai megmozdulás kezdete előtt a rendőrök saját otthonának lépcsőházában vették őrizetbe Navalnijt. A hivatalos közlemény szerint a politikus tüntetésszervezés szabályainak megszegése és a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt indult eljárás.

A történtekről esőként Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A Tverszkaja utcán, ahol a hatóságok előzetesen nagy erőket vontak össze, a rendőrök feltartóztattak mintegy ezer embert, akik a Kreml felé próbáltak meg vonulni. A helyszínen paprikasprayt is bevetettek. A Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak az orosz fővárosban működő irodáiban lekapcsolták az áramot.

Így is keresztülhúzták a számításait

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul a YouTube-on, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást. Az ellenzéki blogger arra hivatkozott, a moszkvai hatóságok megakadályozták, hogy az eredeti helyszínen, a Szaharov sugárúton a szervezők által felkért szolgáltatók színpadot emeljenek és felszereljék a hangosítást.

Az orosz főváros hatóságai előzetesen "provokációnak" minősítették a megmozdulásnak a belvárosba történő áthelyezését és kemény fellépést helyezett kilátásba Moszkva központja az Oroszország napja elnevezésű ünnep alkalmából több látogatott esemény helyszíne. Vlagyimir Csernyikov, a moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztályának szóvivője előzetesen az Eho Moszkvi rádiónak kijelentette, hogy a rendőrség a Tverszkaján nem fogja akadályozni azoknak az ellenzékieknek a vonulását, akik plakátok és jelszavak nélkül érkeznek oda.

Nem ez az első eset

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

Alekszej Navalnij, aki Vlagyimir Putyin kihívója kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson, valamint az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

A hétfői szentpétervári megmozduláson ellenzéki becslés szerint mintegy 10 ezren vettek részt. Az orosz fővárosban egyébként, mintegy ezer fő részvételével tüntetés kezdődött az eredetileg meghirdetett helyszínen, a Szaharov sugárúton is. Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG