3p
A Központi Statisztikai Hivatal jóvoltából: kül- és kiskereskedelmi forgalomra, ipari termelési adatokra és negyedéves GDP-adatokra is várhatunk a héten. Az elemzők véleménye megoszlik a jövőt illetően. A GDP-növekedést leginkább előidéző ipari termelés visszaeshet a következő hónapokban, míg mások szerint marad a növekedés.

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi külkereskedelmi forgalom második becslését közli. Az első becslés szerint márciusban a kivitel euróban számolt értéke 12,9, a behozatalé 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, mindkettő gyorsult februárhoz képest, amikor az export 6,0, az import 6,1 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg márciusi többlete 288 millió euróval, 929 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben az export 7,7 az import 5,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,486 milliárd euró volt, 530 millióval több az egy évvel korábbinál.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalom áprilisi adataira vonatkozó első becslését közli a KSH. Márciusban a nyers adat szerint 6,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összevetve. Az első negyedévben 7,0 százalékkal, a kiigazított adat szerint 6,7 százalékkal nőtt a forgalom volumene, ezzel a kiskereskedelmi forgalom növekedése 21. hónapja töretlenül folytatódott.

Pénteken jelenik meg az első negyedéves részletes GDP-adat. A május 13-án közzétett előzetes adatok szerint 3,4 százalékkal - az elemzők várakozásával csaknem megegyezően - nőtt Magyarország bruttó hazai terméke az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptárhatástól és egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves növekedése, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés.

A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar teljesítményének javulása okozta. A makrogazdasági elemzők várakozása szerint az idén a GDP 2,5 és 3,3 százalék között bővülhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint 3 százalék feletti gazdasági növekedés várható az idén.

Pénteken az áprilisi előzetes ipari termelési adatot is közzéteszi a KSH. Az első negyedévben az első becsléssel megegyezően 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban az ipari kibocsátás 11,6, a munkanaphatástól megtisztítva 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaphatással korrigálva a termelés 2,6 százalékkal múlta felül az előző havit.

Elemzők szerint lassulhat az ipar növekedésének kétszámjegyű üteme a következő hónapokban, míg más vélemények szerint a tavalyi alacsony bázis miatt élénkülhet a növekedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG