Hirdetés
Hirdetés

Új párt jöhet Amerikában – összeesküvés a Brexit kulcsembereivel

Káncz Csaba, 2017. október 02., 12:48

Az amerikai fehér nacionalisták és az evangéliumi keresztények népi mozgalmat alapítottak, amely már egy „háttérpárt” jellegét ölti. Ez a Republikánus Párton belüli polgárháború kitörésével fenyeget. Az új mozgalom a Kína által jelentett veszélyt tűzheti zászlajára.

Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)
Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)

Az USA déli részén fekvő Alabama szövetségi államának szenátor-választása nem zavar sok vizet általában. A Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett szenátusi széket ideiglenesen a Trump által is támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be, de decemberben időközi választást kell tartani. Az amerikai választási rendszerben viszont már a jelöltek személyéről is közvetlenül, előválasztáson döntenek a regisztrált párttagok, így Strange-nek meg kellett méretnie magát a republikánus táborban.

Trump elmerül a mocsárban

A szeptember 26-án lezajlott második fordulóban azonban Trump és a republikánus elit jelöltje alulmaradt a fundamentalista, evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben. Holott Trump keményen bevetette magát a kampányba és automata telefonhívásokkal szólította fel a republikánus szavazókat Strange támogatására. Mint ismeretes, Trump tavaly a választási kampányban végig az amerikai politikai kaszt ellen kampányolt és a „washingtoni politikai mocsár” lecsapolásának ígéretével masírozhatott be a Fehér Házba.

Hirdetés

Mára viszont ebből a forradalmi hevületből jószerint semmi sem maradt, az elnököt tábornokok és a Goldman Sachs volt munkatársai veszik körül. Trump új személyi jövedelemadó tervei is az árulás jeleit hozzák, mutatja, hiszen a legfelső jövedelmi kategóriába tartozók nyernek a legtöbbet, az adókulcsuk 39,6 százalékról 35 százalékra mérséklődne. Ez bár százalékosan nem jelentős csökkenés, az óriási pénztömeg miatt számottevő kedvezményt jelentene azoknak, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.

Összeesküvés a Brexit kulcsfiguráival

A fehér nacionalistákat, úgymint Steve Bannon stratégiai tanácsadót és Sebastian Gorka nemzetbiztonsági tanácsadót az elnöknek a globális hegemónia köreinek nyomására a közelmúltban el kellett távolítania a Fehér Házból. Ők azonban most Sarah Palin volt alaszkai kormányzóval és Nigel Farage, a Brexit egyik fő támogatójával népi mozgalmat alapítottak (MAGA), akik szerint „a washingtoni elit mocsárja” magába szippantotta Trumpot, ezért van szükség „az elnökség megmentésére”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A MAGA első komoly sikere most tehát a fundamentalista Moore előválasztási sikere. Ő korábban az alabamai legfelső bíróság elnöke volt, ám kétszer is lemondásra kényszerült. Először azért, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, másodszor pedig azért, mert nem fogadta el és nem hajtotta végre a szövetségi legfelső bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.

Bannon közben már egy nacionalista „háttérpárt” megalapítását kezdte el azzal a titokzatos és semmilyen törvénytelen eszköztől vissza nem riadó milliárdossal, Robert Mercer-rel, aki már a Brexit homályos kampány machinációiban is kulcs-szerepet játszott. Bannon emellett a múlt hónapban kétszer is találkozott a világ egyik legbefolyásosabb emberével, Henry Kissinger volt külügyminiszterrel és a belső jelentések szerint készek arra, hogy a Kína által jelentett veszélyt az új mozgalom központi témájáva tegyék. Mind Bannon, mind Kissinger szakértői a világ katonai történetének és Bannon személyes meggyőződése, hogy az USA és Kína között hamarosan gazdasági háború fog kitörni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?