Hirdetés
Hirdetés

Új párt jöhet Amerikában – összeesküvés a Brexit kulcsembereivel

Káncz Csaba, 2017. október 02., 12:48

Az amerikai fehér nacionalisták és az evangéliumi keresztények népi mozgalmat alapítottak, amely már egy „háttérpárt” jellegét ölti. Ez a Republikánus Párton belüli polgárháború kitörésével fenyeget. Az új mozgalom a Kína által jelentett veszélyt tűzheti zászlajára.

Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)
Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)

Az USA déli részén fekvő Alabama szövetségi államának szenátor-választása nem zavar sok vizet általában. A Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett szenátusi széket ideiglenesen a Trump által is támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be, de decemberben időközi választást kell tartani. Az amerikai választási rendszerben viszont már a jelöltek személyéről is közvetlenül, előválasztáson döntenek a regisztrált párttagok, így Strange-nek meg kellett méretnie magát a republikánus táborban.

Trump elmerül a mocsárban

A szeptember 26-án lezajlott második fordulóban azonban Trump és a republikánus elit jelöltje alulmaradt a fundamentalista, evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben. Holott Trump keményen bevetette magát a kampányba és automata telefonhívásokkal szólította fel a republikánus szavazókat Strange támogatására. Mint ismeretes, Trump tavaly a választási kampányban végig az amerikai politikai kaszt ellen kampányolt és a „washingtoni politikai mocsár” lecsapolásának ígéretével masírozhatott be a Fehér Házba.

Hirdetés

Mára viszont ebből a forradalmi hevületből jószerint semmi sem maradt, az elnököt tábornokok és a Goldman Sachs volt munkatársai veszik körül. Trump új személyi jövedelemadó tervei is az árulás jeleit hozzák, mutatja, hiszen a legfelső jövedelmi kategóriába tartozók nyernek a legtöbbet, az adókulcsuk 39,6 százalékról 35 százalékra mérséklődne. Ez bár százalékosan nem jelentős csökkenés, az óriási pénztömeg miatt számottevő kedvezményt jelentene azoknak, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.

Összeesküvés a Brexit kulcsfiguráival

A fehér nacionalistákat, úgymint Steve Bannon stratégiai tanácsadót és Sebastian Gorka nemzetbiztonsági tanácsadót az elnöknek a globális hegemónia köreinek nyomására a közelmúltban el kellett távolítania a Fehér Házból. Ők azonban most Sarah Palin volt alaszkai kormányzóval és Nigel Farage, a Brexit egyik fő támogatójával népi mozgalmat alapítottak (MAGA), akik szerint „a washingtoni elit mocsárja” magába szippantotta Trumpot, ezért van szükség „az elnökség megmentésére”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A MAGA első komoly sikere most tehát a fundamentalista Moore előválasztási sikere. Ő korábban az alabamai legfelső bíróság elnöke volt, ám kétszer is lemondásra kényszerült. Először azért, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, másodszor pedig azért, mert nem fogadta el és nem hajtotta végre a szövetségi legfelső bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.

Bannon közben már egy nacionalista „háttérpárt” megalapítását kezdte el azzal a titokzatos és semmilyen törvénytelen eszköztől vissza nem riadó milliárdossal, Robert Mercer-rel, aki már a Brexit homályos kampány machinációiban is kulcs-szerepet játszott. Bannon emellett a múlt hónapban kétszer is találkozott a világ egyik legbefolyásosabb emberével, Henry Kissinger volt külügyminiszterrel és a belső jelentések szerint készek arra, hogy a Kína által jelentett veszélyt az új mozgalom központi témájáva tegyék. Mind Bannon, mind Kissinger szakértői a világ katonai történetének és Bannon személyes meggyőződése, hogy az USA és Kína között hamarosan gazdasági háború fog kitörni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, a magyar közmédia drága? Akkor figyeld meg őket

Azt hitted, a magyar közmédia drága? Akkor figyeld meg őket

Németországban a közmédia 32-szer annyi pénzből gazdálkodik, mint Magyarországon, 2543 milliárd forintból – van is róla vita, hogy alaposan meg kéne reformálni. Ráadásul az állami média csúnyán belenyúl a piac működésébe. A brit BBC is drága. Az emberek egyre kevésbé akarnak televíziós díjat fizetni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?