Hirdetés
Hirdetés

Újabb kormány alatt rezeg a léc – előrehozott választások jönnek?

2017. november 24., 15:57

Szinte nem telik el hét bizalmatlansági indítványok nélkül.

Fotó: EPA/Robert Ghement
Fotó: EPA/Robert Ghement

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be Frances Fitzgerald ír miniszterelnök-helyettes ellen a második legnagyobb írországi parlamenti párt, a Fianna Fáil.

A beterjesztést a dublini parlament kedden tárgyalja. Ha a felmerült vitás kérdésben addig nem sikerül megoldást találni - mindenekelőtt úgy, hogy Frances Fitzgerald lemond tisztségéről -, akkor nagy valószínűséggel még az idén előrehozott parlamenti választásokat tartanak Írországban.

Hirdetés

Az ügy 2006-ig nyúlik vissza, amikor egy ír rendőrtiszt, Maurice McCabe először panaszt tett a rendőrségi ügykezelési eljárásokban általa vélelmezett korrupciós ügyek miatt.

McCabe az évek során egyre több adatot gyűjtött olyan esetekről, amelyekben megítélése szerint visszaélések történtek, ám időközben eljárások indultak ellene is, a Fianna Fáil párt szerint lejárató céllal.

Nagyon rossz időpontban jön

A kibontakozó írországi kormányválság a lehető legrosszabbkor jön Leo Varadkar ír miniszterelnök számára, akire kulcsszerep hárulna az Európai Unió december közepi csúcsértekezletén. Ezen a találkozón kellene dönteni arról, hogy a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról szóló tárgyalássorozat átléphet-e a második szakaszba, amelynek fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének kialakítása lesz a Brexit utáni időszakra.

Dublinnak e döntésben komoly szava van, mivel a továbblépés egyik feltétele az, hogy a Brexit-tárgyalások jelenlegi szakaszában - amely a kilépés feltételrendszeréről szól - érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

Mostanában sok a bizalmatlansági indítvány Európában, legutoljára épp Horvátországban történt hasonló. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?