Hirdetés
Hirdetés

Újra falat építenek a németek, de most nem betonból

Fellegi Tamás, 2017. június 15., 06:06

Németország választásokra készül, és a választásokat érintő legújabb kihívással, a számítógépes támadásokkal szemben fognak védekezni: tűzfalat építenek. Ugyanakkor megegyeztek, hogy a korábbi támadások során kikerült információkat a pártok nem használják fel a kampány során egymás ellen.

A tavalyi amerikai tapasztalatok, miszerint a szuperhatalom választásait kívülről befolyásolhatták, arra készteti a demokráciára vigyázó államokat, hogy megpróbálják elkerülni ugyanezt a problémát. Logikusan azt gondolnánk, hogy a fejlett elhárítású Amerika birkózik meg vele először,  de nem így lett, sőt még mindig azon vizsgálódnak, hogy mi is történt. A németek már nem bízzák a véletlenre a dolgot.

Eddigi támadások

Idén márciusban és áprilisban hackertámadás érte a két legnagyobb német párthoz kötődő intézmények szervereit. Egy évvel korábban egy lettországi szerverről próbálták meg adathalász emailekkel elárasztani több német parlamenti képviselőt. 2015-ben pedig feltörték a Bundestag, a német parlament hálózatát, és rengeteg adatot loptak ki belőle. A Bloomberg szerint, noha nincsenek bizonyítékok, a támadások egy olyan árnyékszervezethez köthetők, melynek kapcsolataik vannak orosz titkosszolgálati szervekkel.

Hirdetés

Mindegy, ki támad

Ez egyes vélemények szerint felveti annak lehetőségét, hogy a Kreml beavatkozna a választások menetébe, melyben Angela Merkel, Oroszország egyik fő európai kritizálója, negyedik kancellári ciklusáért száll ringbe. Logikája nem feltétlenül lenne a dolognak, hacsak az oroszok úgy nem vélik, hogy a Martin Schulz vezette szociáldemokratákkal könnyebben szót tudnak érteni. Felmerülhet, hogy a jobboldali Alternatívát Németországnak pártot akarják támogatni, bár ennek semmi esélye nincs a győzelemre.

Végül is mindegy, hogy ki akar, vagy nem akar beavatkozni, az a tény, hogy ez lehetséges, és a veszély fennáll, azt jelenti, hogy a választásokat meg kell védeni tőle. Angela Merkel rendkívül fontosnak tartja a kérdést, ennyiből jó, hogy eredetileg fizikus volt, bár NDK-s múltja is segíthet, hisz a kommunista keletnémet államban a gyanakvás és az óvatosság a mindennapi élet része volt. Pártja, a CDU olyan törvényt javasol, amely szerint az ország vissza-hackelhet, így ártalmatlaníthatja a támadó szervert, legyen az bárhol.

Az intézkedések

A Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), az ország erre létrehozott védelmi szervezete most 180 embert vesz föl, köztük ügyvédeket és programozókat, és szakértőit a választásokat figyelő szervezethez küldi. Ezenkívül olyan különleges csoportokat is létrehoz, amelyek a megtámadott szervereket vagy rendszereket rendbe hozza, és vigyázz arra, hogy a támadások által elért kormányzati szervek számítógépes rendszerei zavartalanul működjenek, vagyis ne lehessen őket külső támadásokkal tartósan megbénítani. A BSI a hasonló francia szervezettel is konzultált, és tanulmányozták, milyen támadások történtek a francia elnökválasztás idején.

Nemzeti közmegegyezés

A nagy pártok megegyeztek abban, hogy tűzszünetet kötnek a kampány idejére a támadások által kikerült érzékeny információk felhasználásra vonatkozólag. A 2015-ben a parlament szerveréről ellopott hatalmas mennyiségű email és egyéb információ bármikor felbukkanhat, de a pártok óvakodni fognak attól, hogy ezeket felhasználják egymás ellen. Ez igazi nemzeti összefogás a bajban, nem véletlen, hogy a demokratikus, modern Németországban a nagykoalíció is megvalósul időnként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Míg a világ tőzsdei csendesen lefelé tartanak, nálunk újra nekiestek a tisztelt befektetők a hátsó sornak: Appeninnt és Enefit zsákolnak, pedig a múlt héten lett már belőle nemulass. Az angol font kitartóan gyengélkedik, az arany ugyanakkor jól tartja magát, bár 1300 dollárról elsőre kissé visszaesett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?