Hirdetés
Hirdetés

Újra falat építenek a németek, de most nem betonból

Fellegi Tamás, 2017. június 15., 06:06

Németország választásokra készül, és a választásokat érintő legújabb kihívással, a számítógépes támadásokkal szemben fognak védekezni: tűzfalat építenek. Ugyanakkor megegyeztek, hogy a korábbi támadások során kikerült információkat a pártok nem használják fel a kampány során egymás ellen.

A tavalyi amerikai tapasztalatok, miszerint a szuperhatalom választásait kívülről befolyásolhatták, arra készteti a demokráciára vigyázó államokat, hogy megpróbálják elkerülni ugyanezt a problémát. Logikusan azt gondolnánk, hogy a fejlett elhárítású Amerika birkózik meg vele először,  de nem így lett, sőt még mindig azon vizsgálódnak, hogy mi is történt. A németek már nem bízzák a véletlenre a dolgot.

Eddigi támadások

Idén márciusban és áprilisban hackertámadás érte a két legnagyobb német párthoz kötődő intézmények szervereit. Egy évvel korábban egy lettországi szerverről próbálták meg adathalász emailekkel elárasztani több német parlamenti képviselőt. 2015-ben pedig feltörték a Bundestag, a német parlament hálózatát, és rengeteg adatot loptak ki belőle. A Bloomberg szerint, noha nincsenek bizonyítékok, a támadások egy olyan árnyékszervezethez köthetők, melynek kapcsolataik vannak orosz titkosszolgálati szervekkel.

Hirdetés

Mindegy, ki támad

Ez egyes vélemények szerint felveti annak lehetőségét, hogy a Kreml beavatkozna a választások menetébe, melyben Angela Merkel, Oroszország egyik fő európai kritizálója, negyedik kancellári ciklusáért száll ringbe. Logikája nem feltétlenül lenne a dolognak, hacsak az oroszok úgy nem vélik, hogy a Martin Schulz vezette szociáldemokratákkal könnyebben szót tudnak érteni. Felmerülhet, hogy a jobboldali Alternatívát Németországnak pártot akarják támogatni, bár ennek semmi esélye nincs a győzelemre.

Végül is mindegy, hogy ki akar, vagy nem akar beavatkozni, az a tény, hogy ez lehetséges, és a veszély fennáll, azt jelenti, hogy a választásokat meg kell védeni tőle. Angela Merkel rendkívül fontosnak tartja a kérdést, ennyiből jó, hogy eredetileg fizikus volt, bár NDK-s múltja is segíthet, hisz a kommunista keletnémet államban a gyanakvás és az óvatosság a mindennapi élet része volt. Pártja, a CDU olyan törvényt javasol, amely szerint az ország vissza-hackelhet, így ártalmatlaníthatja a támadó szervert, legyen az bárhol.

Az intézkedések

A Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), az ország erre létrehozott védelmi szervezete most 180 embert vesz föl, köztük ügyvédeket és programozókat, és szakértőit a választásokat figyelő szervezethez küldi. Ezenkívül olyan különleges csoportokat is létrehoz, amelyek a megtámadott szervereket vagy rendszereket rendbe hozza, és vigyázz arra, hogy a támadások által elért kormányzati szervek számítógépes rendszerei zavartalanul működjenek, vagyis ne lehessen őket külső támadásokkal tartósan megbénítani. A BSI a hasonló francia szervezettel is konzultált, és tanulmányozták, milyen támadások történtek a francia elnökválasztás idején.

Nemzeti közmegegyezés

A nagy pártok megegyeztek abban, hogy tűzszünetet kötnek a kampány idejére a támadások által kikerült érzékeny információk felhasználásra vonatkozólag. A 2015-ben a parlament szerveréről ellopott hatalmas mennyiségű email és egyéb információ bármikor felbukkanhat, de a pártok óvakodni fognak attól, hogy ezeket felhasználják egymás ellen. Ez igazi nemzeti összefogás a bajban, nem véletlen, hogy a demokratikus, modern Németországban a nagykoalíció is megvalósul időnként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hiszed, elszálltak a lakásárak? Ezt kapsz ma 200 ezer forintért

Azt hiszed, elszálltak a lakásárak? Ezt kapsz ma 200 ezer forintért

Az amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com a japán MORI Intézet a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérlet árakat a világ minden táján. Az Otthon Centrum kiegészítette mindezt saját, hazai adataival és megvizsgálta, mekkora lakást tudunk bérelni havi 200.000 forintért. Kapaszkodj meg: nem is olyan rossz ez, mint amire elsőre számítana az ember.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?