5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy évtizeddel az európai szomszédságpolitika indítása után Brüsszel most új életet próbál lehelni a projektbe, amelynek eredeti célkitűzéseit már többszörösen felülírták az erőszakos ukrán és a mediterrán fejlemények. Máig nem tudjuk, hogy az EU naív vagy szándékosan konfrontatív volt-e Ukrajnával kapcsolatban a harci cselekmények kirobbanása előtt. Ezt a kérdést pedig sokan fölteszik most, amikor Kijev az államcsőd szélén tántorog. A jövőben a szomszédságpolitika hangsúlyozottan koncentrál az energiabiztonságra, a szervezett bűnözésre, a terrorizmusra és a menekültek áramlásának kezelésére.

„Az európai szomszédságpolitika célja, hogy az európai uniós integrációból fakadó előnyökből a szomszédos országok is részesüljenek, és ezáltal javuljon a térségben a stabilitás és a biztonság, és növekedjen a társadalmi jóllét.” Nos, az EU Bizottság honlapján az Európai szomszédságpolitikának (ENP) ez a nemes és veretes definíciója.

Ha figyelembe vesszük, hogy az ENP partnerországai közé tartoznak olyan (polgár)háborúval sújtott országok, mint Ukrajna, Szíria, Líbia és Palesztina, akkor felismerhetjük, hogy nem akármilyen kihívással állunk szemben. Egy évtizeddel az ENP indítása után Brüsszel most új életet próbál lehelni ebbe a politikába, amelynek eredeti célkitűzéseit már többszörösen felülírták az erőszakos ukrán és a mediterrán fejlemények.

Füle vezércsele

Ukrajna esetében Stefan Füle szomszédságpolitikai biztos 2013 decemberében gyakorlatilag Kelet és Nyugat közötti válaszút elé állította az országot és kijelentette: „az EU készen áll, hogy a társulási megállapodást alapján segítséget nyújtson Ukrajnának a modernizációhoz. Ennek érdekében az EU az IMF által nyújtandó kölcsönt is hajlandó kiegészíteni”. Füle világossá tette az ukrán fél számára, hogy az EU támogatás "csak egyre nagyobb és nagyobb" lesz a Brüsszelben csak "többért többet"-elvnek nevezett megfontolás értelmében, ami azt jelenti, hogy Brüsszel minél több gazdasági és politikai előrelépést, reformot lát, annál több segítséget hajlandó nyújtani partnereinek. Elképesztő olvasni ezeket a geopolitikailag dilettáns (vagy szándékosan jégre-vivő?) szirénhangokat egy év távlatából.

Az EU külügyminiszterek tavaly februári tanácsülését záró közlemény pedig leszögezte: a társulási szerződés és a szabadkereskedelmi megállapodás nem jelenti az EU-ukrán kapcsolatok végső célját. Ez uniós nyelven óriási előrelépést jelentett, hiszen felcsillantotta az EU a tagság lehetőségét Kijev számára, megerősítve az ukrán ellenzéket. Mint tudjuk, Moszkva másképp gondolkozott a Krím és a Donyeck-medence jövőjéről és ’einstandolta’ a számára létfontosságúnak tartott területeket. Az ENP pedig alapjaiban rendült meg, a teljes európai biztonságpolitikai építménnyel egyetemben!

Európa megvédése a cél

Ilyen múlttal a háta mögött mutatta be március 4-én Federica Mogherini, a Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai biztos az EU szomszédságpolitikájának új irányvonalait a keleti és déli szomszédos régiók felé. A 2014-2020-as időszakra 15 milliárd eurót terveztek be erre a szakterületre.

Régiónk lángokban áll, közölte Mogherini, utalva az ukrán, szír és líbiai helyzetre. Mogherini a sajtótájékoztatón nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, hogy az EU „naív vagy konfrontatív” volt-e Ukrajnával kapcsolatban a harci cselekmények kirobbanása előtt. Ez pedig alapkérdés, amire Brüsszelnek egyszer választ kell adnia. Különösen most, hogy Kijev az államcsőd szélén tántorog.

Az Arab Tavasz után az egyiptomi és libanoni politikai instabilitás és az Izraeli-Palesztin béketárgyalások megrekedése is arra utal, hogy az EU-nak nem sikerült stabilizálni a szomszédságát. Moldovában is mintha csúszna ki Brüsszel kezéből az irányítás. Két hete Kisinyovban egy kétes hátterű üzletember alakított kisebbségi kormányt az EU-ellenes Kommunista Párt támogatásával.

Míg az ENP eddig az EU demokratikus sztenderdjeinek kialakítását támogatta, mostantól a fókuszba Európa megvédése kerül a szomszédság instabilitásának következményeitől. A jövőben az ENP hangsúlyozottan koncentrál az energiabiztonságra, a szervezett bűnözésre, a terrorizmusra és a menekültek áramlásának kezelésére.  Az EU ezentúl a „szomszédok szomszédaival” is együtt kíván működni. A konfliktusok utáni időszakra a jelentés álam- és intézmény-építési tevékenységek támogatását emeli ki.

Moszkva témájában még izzik a levegő

Az energia területén „Oroszországot és a közép-ázsiai partnereket” említi az anyag. Mogherini kiemelte, hogy Moszkva számára is nyitva áll az európai együttműködés kapuja, de ehhez a nemzetközi jogot és elveket tisztelni kell, mert csak úgy fogadják el nemzetközi és regionális kulcs-szereplőnek.

Mindenesetre Obama amerikai elnök a napokban egy évvel meghosszabbította az Oroszország elleni amerikai szankciókat, amelyet még a Krím tavaly márciusi elfoglalása után vezettek be. Ez világos üzenetet küld Washington részéről az EU szövetségeseknek is: a Moszkva elleni nyugati nyomásnak fenn kell maradnia. Az EU szankciói idén júliusban járnak le és meghosszabbításukhoz a 28 tagállam teljes konszenzusára van szükség.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG