5p
5 ázsiai és 5 európai nagyváros is szerepel azon a listán, amely azt a 12 helyet rangsorolja, ahol a legjobb a bevásárlás az egész világon. Budapest nincs a listán, de azért nem kell feltétlenül messzire utaznunk a top 12-es shopping-élményért.

A CNN nemrég összeállított egy listát a világ nagyvárosairól, ahová a leginkább érdemes elutazni egy jó bevásárlókörútra. Négy szempont alapján értékelték a városokat, szakértőket kérdeztek meg a világ minden részéről. Egyrészt vizsgálták a helyi tömegközlekedési viszonyokat, a takik árát és elérhetőségét, az utazgatáshoz szükséges időt. Megnézték azt is, milyen kedvezményeket kínálnak egy adott városban, milyenek a szezonális leértékelések, milyen az átlagos árszínvonal.

A harmadik értékelési szempont a változatosság volt: hányféle márka érhető el, milyen és mennyi bolt, áruház, butik vagy piac áll rendelkezésre. Negyedszer a vásárlói élményt igyekeztek felmérni: mennyire szép a város, milyenek a kirakatok és a bolti dekorációk, mennyire barátságos és hozzáértő a bolti személyzet, milyen étkezési és szálláslehetőségeket kínál az adott város. Ez alapján a következő végeredményt kapták:

A 12. helyre Szöul került, ahol a legmagasabb az egy főre eső hitelkártyás tranzakciók száma; a luxus mellett az olcsón elérhető helyi butikokat emelte ki a CNN.

A Myeongdong bevásárlóutca Szöülban.
Image credit: sepavo / 123RF Stock Photo

A 11. lett Milánó, elsősorban mint a divat világának egyik fővárosa.

Ilyen egy pláza Milánóban - a II. Viktor Emánuel passzázst Milánó szalonjának is nevezik.
Image credit: tomas1111 / 123RF Stock Photo

A 10. helyen Madrid végzett, a luxustermékeket itt kínálják az egyik legjobb áron a világban.

Ilyen Madrid bevárásló utcája télen, feldíszítve
Image credit: jiss / 123RF Stock Photo

Dubaj a 9. helyre került, a városban található a világ legnagyobb plázája - 2014. január 2-ától február elejéig tartják a Dubai Shopping Festival rendezvénysorozatot, ahol akár 70 százalékkal olcsóbban is vásárolhatnak a turisták.

A régi piac Dubajban
Image credit: philipus / 123RF Stock Photo

A 8. helyhez vagyunk a legközelebb, legalábbis földrajzilag: Bécsben ugyan nagyon korán zárnak az üzletek, de Európa talán legjobb árait is itt találta a CNN.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár legnagyobb regionális konkurense, a bécsi Rathaus előtt tartott karácsonyi vásár.
Image credit: sborisov / 123RF Stock Photo

A 7. Buenos Aires lett, főleg a kiváló minőségű bőrárukat emelték ki a felmérést készítők.

A Galerías Pacífico bevásárlóközpont a Florida street és a Cordoba Avenue sarkán.
Image credit: EcoSnap / 123RF Stock Photo

Hong Kong a 6. helyre került, ahol a boltokban már-már agresszív módon igyekeznek segíteni a vevőknek. Nagy pozitívum viszont az ár/érték-arány, felmérések szerint a vásárló turisták háromnegyede átlag fölötti mértékben volt elégedett azzal, amit a pénzéért kapott.

A Time Square bevásárlóközpont Hongkongban.
Image credit: saiko3p / 123RF Stock Photo

Párizs az 5. helyen végzett - a CNN röviden úgy összegzi a helyzetet, hogy a városban nem ruhát árulnak, hanem életstílust.

A Galeries Lafayette Párizsban, a Boulevard Haussmannon. 10 emeletnyi divat.
Image credit: nito500 / 123RF Stock Photo

A 4. helyre került a malajziai Kuala Lumpur. A világ 10 legnagyobb plázájából 3 itt található. Az árak a CNN szerint nem vészesek, a vásárlási élmény kiemelkedő, az akciók, vásárok időnként hónapokon át tartanak.

A Kuala Lumpur City Centre egy város a városban - a hatalmas bevásárlóközpont mellett a területen találhatóak a Petronas ikertornyok is.
Image credit: gracethang / 123RF Stock Photo

A dobogót elcsípte London: bár a taxi borzasztóan drága, a 3. helyet mégis a brit főváros kapta - ezzel Európa legjobb bevásárló-városa lett. Sehol máshol nincs ugyanis az öreg kontinensen ennyi bolt és ennyi nemzetközi és hazai márka.

Európa egyik legnagyobb áruháza a londoni Harrods.
Image credit: anizza / 123RF Stock Photo

A 2. helyre és egyben Ázsia csúcsára Tokió került. A vásárlókkal királyhoz méltóan bánnak, sok nyelven beszél a bolti személyzet, de a legnagyobb bevásárlóközpontokban személyre szabott tolmács-szolgálat is segít a pénzköltésben - és még egy saját tanácsadót is kaphatunk. A város igazi gasztronómiai mennyország, az árak pedig meglepően kedvezőek.

A turisták kedvelt tokiói célpontja a Ginza negyed - itt az összes luxusmárka megtalálható.
Image credit: sepavo / 123RF Stock Photo

A lista élén idén New York áll; itt megtalálható a divattörténelem minden korszaka, az összes nagy tervezőház üzlete - a változatosságra és a vásárlási élményre egyaránt a maximális 10 pontot kapta a város.

A Times Square New York egyik lefontosabb kereskedelmi csomópontja, a világ egyik legnagyobb gyalogosforgalmú útkereszteződése, egyesek szerint az Univerzum középpontja...
Image credit: gary718 / 123RF Stock Photo

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG