7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pont a hírek fele, 48-ból 24 az MTI-nél ma délelőtt a kvóta-népszavazásról szólt. Az NVI, akinek a szavazást kell felügyelnie, már előre tudja, hogy nem fognak csalni és kikéri magának.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy vannak, akik csalással vádolják meg a szavazatszámláló bizottsági tagokat. Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy miként lehet kiszűrni a csalásokat, főleg azokban a szavazókörökben, ahol nincsenek ellenzéki tagok, azt mondta, ugyanúgy, ahogy azokon a helyeken, ahol vannak.

A népszavazáson Magyarországon 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, valamennyi legalább öt taggal. A parlamenti frakcióval rendelkező pártoknak – és a népszavazást kezdeményező kormánynak – lehetősége volt arra, hogy a bizottságok mindegyikébe tagot delegáljon. A mintegy ötvenezer főből a Fidesz 13 880, a Jobbik 175, a KDNP 279, az LMP 41, míg az MSZP 4012 tagot delegált az országos népszavazásra. (Ez összesen 18 387 – a szerk.)

Alig van megfigyelő

Öt nagykövetség és három szervezet összesen huszonhárom nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát a vasárnapi országos népszavazásra – közölte az NVI. A nagykövetségek közül Mongólia mellett Dánia, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia nagykövetsége delegált 12 megfigyelőt. Mellettük még Románia Nemzeti Választási Irodája, Dél-Korea Nemzeti Választási Bizottsága és Lettország Központi Választási Bizottsága küldött 11 megfigyelőt. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 23 szervezet, illetve intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát.

Ennyi érvényes szavazat kell

Az NVI arra számít, hogy vasárnap este 20-22 óra között megérkezik a legtöbb szavazókörből az eredmény, akkor látszik majd, mennyi magyarországi választópolgár vett részt a vasárnapi országos népszavazáson. A pénteken lezárt névjegyzékben 8 272 625 választópolgár szerepel, vagyis 4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott 10 ember szerepel a névjegyzékben. A legnagyobb külföldi szavazókör Londonban lesz, 1327 voksoló szavaz majd itt. Londont München (761), Csíkszereda (741) és Brüsszel (714) követi.

Levelező és költözködő tagozaton

Külön hosszú hírt szenteltek a levélben szavazóknak, „a jogosultak már 121 ezer levélszavazatot leadtak az október 2-ai népszavazásra, ebből több mint 88 ezer már megérkezett az NVI-be - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke” sajtótájékoztatóján. Újabb hírben emlékeztettek arra, hogy éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a postán feladott levélszavazatoknak.

Az már megint egy másik hír volt, hogy több mint 80 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országos népszavazáson. „Sokan jelentkeztek át a fővárosba, ez lehet, hogy sorban állásokat fog okozni, főleg a XI. kerületben” – állítják.

Az is egy külön hírt ért meg ma, hogy „a népszavazás idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi referendummal kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ” – közölte az NVI elnöke.

A győzelem vagy a részvétel a fontos?

A vasárnapi kvótanépszavazáson az eredmény lesz a perdöntő Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint, "nem önmagában az érvényesség és hogy hányan mentek el szavazni, hanem az, hogy az igenek vagy a nemek vannak többségben". Mint ismeretes, nem is olyan régen még teljesen mást mondtak a kormánypárt vezetői.

A vasárnapi népszavazás idején - a szavazókörök 150 méteres körzetét leszámítva - nincs kampánycsend, de választási gyűlést sehol nem lehet tartani - közölte az NVI. Azon kívül akár szórólapozni is lehet. Nem számítanak választási gyűlésnek a családi rendezvények, ha azokon nem jelennek meg olyan transzparensek, illetve nem hangzanak el olyan szónoklatok, amelyek a népszavazással függenek össze.

Szolidaritás és tolerancia kellene?

A Magyar Liberális Párt (MLP) az európai értékeket próbálta képviselni ebben a kampányban, a vasárnapi népszavazáson pedig az igen szavazat az egyetlen kormányellenes tett - mondta Fodor Gábor országgyűlési képviselő, az MLP elnöke az MTI szerint. „Ez a szavazás a jövő miatt is fontos, hiszen Európáról, az Európai Unióhoz tartozásról, a szolidaritás és a tolerancia értékeiről szól, amelyeknek Magyarország hátat fordított” - fejtette ki.

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein a népszavazás helyi idő szerint szombat reggel, több mint hatszázan voksolhatnak azon a kontinensen. Az első szavazóhelyiségek Brazíliában, Chilében és Argentínában nyíltak meg, közép-európai idő szerint 11-kor. Brazíliavárosban és Sao Paulóban 8-8, Buenos Airesben 14, Santiagóban 12-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Négyezer terroristával riogatnak

A bevándorlás biztonsági kockázatai már most is érintik Magyarországot, a kormány pedig nem szeretné, ha ez súlyosbodna - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter. Szerinte a „kényszerbetelepítés” rengeteg kockázata mellett a biztonsági veszélyek a legmagasabbak, mivel az "illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van".

A miniszter információi alapján összesen négyezer migránsnak álcázott terrorista lehet most Európában, közülük pedig Magyarországra is juthatnak, ha Brüsszel végrehajtja kényszerbetelepítési programját – idézi az MTI. Dömötör Csaba államtitkár szerint pedig a népszavazásnak mindenképpen lesz politikai következménye.

Emberi jogokat és jogállamot tiprunk?

A biztonságpolitikai szakértőnek nevezett Nógrádi György a német menekültpolitikát ostorozta reggel az egyik kormánytelevízióban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig levélben fordult Thorbjorn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához, amiért a szervezet emberi jogi biztosa a magyar menekültpolitikát bírálta.

"Nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az EU javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt, a magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel. Hozzátette: az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a magyar kormány menekültpolitikája mutatja leginkább" – idézi az MTI a főtitkárt.

Az is baj, hogy jönnek, az is, hogy továbbállnak?

Az igazságügyi miniszter szerint nem megoldás, elfogadhatatlan Magyarország számára az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer, amely felülről nyitott, így azt üzeni a migránsoknak, hogy "lehet jönni" - mondta az igazságügyi miniszter egy kormánycsatornán reggel. Trócsányi László szerint nem tekinthető eredményesnek az a kvótarendszer, amely alapján egy év alatt mintegy 5800 embert sikerült áttelepíteni. Sokszor csak papíron létezik az áttelepítés: Litvániába például 22 embert telepítettek, de közülük 21-en visszament, ennek ellenére az Európai Bizottság ezt próbálja meg lenyomni a tagállamok torkán.

Az öt éve elfogadott Alaptörvény minden magyar alkotmánya, Magyarország pedig minden magyarnak az országa - hangoztatta Semjén Zsolt előadásában, amelyet A nemzeti összetartozás és felelősségviselés az alaptörvény tükrében címmel szombaton Ópusztaszeren tartott konferencián.

Szent István, intelmei nélkül

„A mai magyar valóságot a történelmi hagyományainkkal összekötő Alaptörvény - a keresztény államalapítás és a keresztény Európához való kapcsolódás kapcsán - egyedül Szent Istvánt nevezi meg. Ennek kapcsán pedig a Szent Koronát, valamint a történelmi alkotmányhoz való viszonyt tételesen is említi” – tette hozzá az MTI szerint. Tudta?

Ma 12.00 óráig az MTI-n 49 hír jelent meg, ebből egy a hírek felhasználásainak szabályairól szóló állandó szöveg. A 48 maradék hírből 19 nagyobb hír a kvótanépszavazásról, a migrációról és az alaptörvény kapcsán a nemzeti összetartozásról szól, öt pedig ugyanezek rövid változata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG