5p
Nyolc pontba foglalta a magyar gazdaság erősségeit a Nemzetgazdasági Miniszter. Varga Mihály az AmCham fórumán jelezte: Magyarországnak Görögországgal szemben sikerült a reorganizáció - ezt csak a hitelminősítők nem látják.

Magyarország 2008-ban a lejáró adósságokat nem tudta volna rendezni, ezért elsőként fordult a nemzetközi szervezetekhez – emlékeztetett Varga Mihály, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) fórumán tartott előadásában. Az IMF-től hazánk 7,5 milliárd euró hitelt vett fel, amelynek ötödét idő előtt törlesztette. Az EU által nyújtott 5,5 milliárd eurós kölcsön utolsó, 1,5 milliárdos részletét 2016-ban fogjuk törleszteni – jelezte a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Urbán Tibor, az Urbán és Urbán Kft. tulajdonosa egy korábbi átadón. MTI Fotó: Komka Péter

Varga szerint a hitelminősítőknél az elmúlt hónapok felminősítései ellenére is rosszabbul állunk, mint a környező országok, fontos lenne, ha a piac bizalma után a hitelminősítőket is meg lehetne győzni arról, hogy a magyar gazdaság jó úton halad. Mára lényegében minden nemzetközi szervezetet sikerült meggyőzni a magyar gazdasági fejlődés fenntarthatóságáról.

Nem csak az unió tolja az országot

A miniszter szerint az ország strukturális reformokat is végrehajtott, már csak ezért sem lehet igaz, hogy csak az uniós pénzekből fejlődik az ország. Ha ez a szkeptikus vélemény igaz lenne, nem csak mi fejlődnénk, hanem a többi azon európai ország is, amely nem nettó befizetője, azaz kedvezményezettje az uniós forráselosztásnak.

Az export továbbra is igen erős, az új piacokon jól teljesítünk, s sikerült vártnál kevesebb negatív következménnyel átvészelni az Oroszország ellen hozott uniós szankciókat is. A belső fogyasztás is erősödik a miniszter szerint – ezt a gazdaság erősödése és a csökkenő munkanélküliség mellett immár a devizahitelek elszámolása is erősíti a miniszter szerint.

Magyarországon a járműipar az egyik hajtóerő, de két sikeres év van a mezőgazdaság mögött is – jelezte a miniszter, aki szerint fontos volt, hogy az állam az elmúlt időszakban erősítette saját beruházásait, se ennek köszönhetően továbbra is kedvező a beruházások növekedési üteme. 2014-ben 6800 milliárd forintnyi beruházás történt. Tudjuk, hogy a régióban komoly verseny van a beruházásokért – e téren még vannak komoly feladataink – mondta a miniszter, aki szerrint nem elég csak új befektetőket hívni, de meg kell tartani azokat, akik már itt vannak, hiszen ők bíznak az országban.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság sikerének 8 pillére van:

1. Fegyelmezett fiskális és fegyelmezett és a gazdaságot segítő monetáris politika.

2. Az uniós támogatások sokkal nagyobb aránya fordítódik majd gazdaságfejlesztésre.

3. Az alacsony kamatkörnyezetben megindulhat a gazdaságot támogató hitelezés.

4. A 2011-es 3,8-ról 4,2 millióra nőtt foglalkoztatottak száma. A piaci igényekre válaszoló új duális szakképzés is elindul az ősztől.

5. Az exportpiacok tovább bővülnek, jól működik a kereskedőházas rendszer.

6. Jó úton haladunk a termelési sebezhetőség csökkentése terén: új iparágak vehetik fel a versenyt a világpiaccal a fejlesztések, az innováció terén. Varga Külön szólt a megújuló energiafelhasználást támogató Jedlik Ányos tervről a miniszter.

7. A bürokrácia csökkentése – ezen a téren ugyanakkor a miniszter megjegyezte: iszonyúan bürokratikusan halad a bürokrácia leépítése.

8. Megindultak a béremelések, amelyek a belső kereslet, a fogyasztás növelésére jótékonyan hatnak.

9. A feketegazdaság elleni küzdelem – itt külön megköszönöm, az AmCham segítségét – lehetett meghallani a tavalyi kitiltási botrányra való utalást a miniszter szavaiból. Szerinte nagy siker volt az online pénzárgépek és az EKÁE bevezetése. Szavai szerint a következőekben megvizsgálják az elektronikus számlarendszer megvalósítását is.

Ennyiben nem vagyunk görögök

A 10 éves lejáratú magyar állampapírért 4 százalékos hozamit kell fizetni, míg görög papírt nem vennének a külföldiek, de ha vennének 25 százalék körüli kamatot kérnének tőlünk – emlékeztetett Varga arra, hogy mennyire más utat járt be a 2010-ben még közel egy helyen lévő két ország.

A magyar-görög kereskedelmi kitettségünk 0,4 százalék, így a mostani helyzetnek közvetlen hatása nem lesz az országra, ami változhat, az az árfolyam és az állampapír-hozam, de az itteni folyamatok kézben tartására van lehetősége a kormányzati szerveknek. Görög bank nincs hazánkban, így a Hellászban történtek nem okoznak olyan gondot, mint például Bulgáriában, Szerbiában, ahol van közvetlen banki kitettség.

 

 

 

Az AmCam-mel kiemelkedően jó a magyar kormány kapcsolata, közösen nagyon sokat tudunk tenni, hogy jó befektetési környezetben tudjanak működni hazánkban az amerikai vállalatok – mondta a miniszter, emlékeztetve a két fél között 2011 februárban megkötött stratégiai megállapodásra. Európán kívül az USA, a legnagyobb kereskedelmi partnerünk: a kétoldalú forgalom 2014-ben több, mint 10 százalékkal közel 6 milliárd dollárt ért el, ezen belül a magyar kivitel 20 százalékkal nőtt.

Az amerikai vállalatok száma 1750 Magyarországon. Ezek a cégek összesen 9 milliárd dollár befektetési valósítottak meg, a cégekben 90 ezer dolgoznak. Az 50 legnagyobb amerikai cégből 40 jelenleg is itt van Magyarországon, ezek közül 10 a stratégia partnerek listáját is gyarapítja, (náluk 33 ezren dolgoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG