5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy 30 megawattnyival bővült a FŐTÁV fogyasztói bázisa 2016-ban - ez megfelel Kaposvár teljes távhőszolgáltatásának.

Folyamatosan fejleszt a társaság, így egyre több helyen lesz elérhető a környezetbarát távfűtés a fővárosban, amely a tévhittel ellentétben egyáltalán nem drága. Dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója volt a Nap Vendége a Trend FM-en. A teljes beszélgetés meghallgatható itt >>>

A városok életminőség szerinti rangsorát vezető Bécs városában a levegő még a mostani szmogos időszakban is példás. Nem véletlen: Bécs belvárosának nagy részén távfűtést alkalmaznak - mondta a vezérigazgató. Ha a budapesti belvárosban is sikerülne átállni a távfűtésre, akkor a levegőminőség ugrásszerűen javulna. A Kéménymentes belváros program keretében a nagyobb állami, önkormányzati és ipari fogyasztók mellett társasházi lakásokat is szeretnének a távfűtési rendszerbe bekötni.

Tévhit, hogy drága a távfűtés

A távfűtésről persze az a hit terjedt el, hogy drága - a rossz beidegződések leginkább az információhiány miatt alakulhattak ki a vezérigazgató szerint. 2016-ban az elmúlt három évtized legnagyobb bővülését érte el az ügyfélszámban a FŐTÁV, ennek legnagyobb része a magánszektorban jelentkezett - márpedig az ingatlanfejlesztők a tervezésnél a költségekből indulnak ki.

A lakossági fogyasztóknál a számla végösszege távhőszolgáltatás esetén kisebb lesz, mintha egyébként gázzal vagy olajjal tüzelnének, különösen, ha a gáz bekötését, a kémény bélelését és rendszeres takarítását, a gázkazán cseréjét és javítását is figyelembe vesszük a költségek között – sorolta dr. Mitnyan György.

Ahogy a rendszer fejlesztése halad, 2017 őszétől már megkezdhetik a felkészülést az ötödik kerületi háztartások a távfűtés bevezetésére. Hogy az önkormányzatoktól, különböző energetikai pályázatokból milyen támogatás lesz majd elérhető, azt egyelőre még nem tudni, de ha egy lakásban például jelenleg cirkófűtés üzemel, akkor az átállás csak annyit jelent, hogy két csövet összekötnek – bonyolult, technikai jellegű beruházást ez nem igényel. Ahol konvektorok vannak, ott persze ki kell építeni a rendszert a lakáson belül is, ám a tervek szerint a FŐTÁV finanszírozási, részletfizetési programot is indít majd az átállás segítésére.

Növelnék a saját hőtermelést – csak környezetbarát energiával

A Főtáv oktató-nevelő programokkal, szóróanyagokkal igyekszik a környezettudatosság eszméjére ráerősíteni és bemutatni a távfűtés környezeti előnyeit. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a mindenféle szemetet, műanyag hulladékot eltüzelő fogyasztók egyik napról a másikra átállnak távfűtésre - de azzal, hogy jó árú szolgáltatást kínálnak egyre szélesebb kör számára, van arra esély, hogy előbb-utóbb a szennyező anyagokkal fűtő háztartások is átálljanak.

A környezetvédelmi normákat a fejlesztéseknél is alapvető fontosságúnak tartják: ha új erőmű-kapacitást hoz létre a társaság, azt csak a legszigorúbb környezetvédelmi feltételek mellett teszik. Ez jelenleg azt jelenti, hogy nem olaj és gáz, hanem biomassza elégetésével termelhetnek energiát az újonnan létesülő erőművek, de természetesen a napenergiából nyert villamosenergia is szerepel a vállalati jövőképben - mondta dr. Mitnyan György.

Hogyan lehet versenyezni, ha minden árat rögzítenek?

A Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal jelenleg maximált árat ír elő az erőműveknek, amelyen az energiát a távhőszolgáltatók felé értékesíthetik. Jelenleg a távhőszolgáltatók számára biztosított pénzügyi keretek meglehetősen szűkösek, ha egyszerre akarnak olcsó árat biztosítani a fogyasztóknak, fejleszteni és környezetbarát, korszerű vállalatként működni. Ha azonban létrejön az egységes budapesti hőpiac, az javíthatja a FŐTÁV tárgyalási pozícióit is a hőtermelőkkel szemben, így nagyobb mozgástér is elérhető – mondta dr. Mitnyan György.

Még nem áll saját lábon a társaság, de egyre közelebb van hozzá

Bár a végső mérleg még nem készült el, a Főtáv üzleti eredménye pozitív lesz - mondta dr. Mitnyan György. A kép persze ennél árnyaltabb: a vállalat rögzített áron veszi az energiát és rezsicsökkentett áron adja tovább a fogyasztóknak - az állam emiatt kompenzációban részesíti a társaságot, ami több milliárd forintot jelent a költségvetésben.

Van arra példa a világban ugyanakkor, hogy teljesen üzleti alapon is nyereséggel tud működni a távfűtési rendszer, ezekben a városokban azonban teljes mértékben kiépült rendszeren működnek a szolgáltatók. Budapesten viszont a gerinchálózat jelentős részen hiányzik, emiatt költséges fejlesztéseket kell finanszírozni, amelyek jelenleg is folynak. A belső működés hatékonysága eközben folyamatosan javul, így az alaphálózat fejlesztését szolgáló beruházások elkészülése után az állami támogatás 2022-es kivezetése esetén is biztosítható a stabil vállalati működés tulajdonosi tőkeinjekció nélkül is – véli a vezérigazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG