3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A színezet nem véletlen: az eleinte Margaret Thatcherhez mért második női brit kormányfőt, Theresa Mayt újabban kezdik Gordon Brownhoz, a sikeres Tony Blairt követő, kudarcot vallott miniszterelnökhöz hasonlítani. Fogy a türelem, nem tesz jót az időhúzás, de kétségtelenül May egy reménytelennek tűnő feladatot kapott.
Gordon Brown volt brit miniszterelnök. Forrás: Wikimedia Commons

Nehezebb, mint remélte

Nincs könnyű helyzetben a brit miniszterelnök. Amikor megválasztották, mindenki örült, hogy hamar kimozdítja valaki az országot abból a kátyúból, amibe az EU-tagságról szóló népszavazás váratlan eredménye által került. Nos, ez egyelőre illúziónak minősült, hisz nincs igazán elfogadható megoldás. Először az EU nyugati, most pedig a keleti fele lépett fel rendkívül hevesen, mondván, a britek vagy elfogadják mind a négy szabadságjogot, vagy egyik sem jár nekik. Konkrétan, ha korlátozzák a munkaerő áramlását, a szabad piachoz sem férhetnek hozzá ugyanúgy.

Hasonlóságok

Gordon Brown 2007-ben vette át a hatalmat Tony Blairtől, amiről már előre lehetett tudni, hogy hiba lesz. Tony Blair ugyanis, bármennyire próbálják is utólag befeketíteni az iraki ügyben, igen népszerű volt, nem véletlenül választotta meg kétszer a nép. Csak azért kellett átengednie a miniszterelnöki posztot, mert ezt valamikor régen megígérte pénzügyminiszterének. Mind pénzügyminiszter, jól működött Brown, de nem volt karizmatikus egyéniség.

Miniszterelnökként ráadásul késlekedett a döntésekkel, és elidegenítette magától kollégáit. May, Brownhoz hasonlóan, ugyancsak sikeres kormánytag volt korábban, nevezetesen belügyminiszter. Egy, a Bloomberg által megszólaltatott londoni egyetemi professzor szerint mindkettő introvertált személyiség, és mint ilyenek, remekül vezetnek egy olyan hivatalt, ahol csak 2-3 fontos dologra kell figyelni egy miniszterelnöknek azonban képesnek kell lennie sok feladatot egyszerre áttekinteni. Brown képtelen volt gyors döntések sorozatát meghozni, neki nagyon hiányzott, hogy hosszasan átgondolhassa őket.

A korábbi miniszterség hagyatéka

May először járt kormányfőként az ENSZ-ben, és ott rá szegeződött a legnagyobb figyelem, miközben a várakozásokkal ellentétben továbbra sem nyilatkozott arról, hogy képzeli a brit kilépés lebonyolítását. May, miután belügyminiszter volt, úgy tekinti az egész Brexit-kérdést, mint bevándorlási problémát, ugyanakkor mintha nehezebben birkózna meg a probléma teljes súlyával. Ilyen helyzet Brown esetében is lejátszódott: mint korábbi pénzügyminiszter, eleinte mikroszinten jól kezelte a regnálása alatt beütő 2008-as pénzügyi válságot, de később, amikor a hatások az egész országot elborították, képtelen volt kormányát uralni.

Egy óriási előny May javára

Ha mutatkozik és néhány hasonlóság Brown és May között, egy nagy könnyebbsége van az utóbbinak. Brownnal szemben egy jól felkészült, fegyelmezett ellenzéki párt állt Cameronnal az élen, így aztán könnyen el is páholták 2010-ben. May ezzel szemben egyelőre lényegében ellenzék nélkül kormányoz, miután a Munkáspárt mélyen megosztott, vezetőjét, Jeremy Corbynt mint vezetőt még parlamenti frakciója jelentős része is elutasítja. Így Maynek egyelőre csak a rá váró, kétségkívül majdhogynem lehetetlennek tűnő feladat meg nem oldása jelent veszélyt politikai karrierjére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG