3p
Végre komolyan veszi a szíriai polgárháborút a nemzetközi közösség: Münchenben 17 ország képviselői tárgyalnak, és most úgy tűnik, konkrét és hatékony lépésekre szánták el magukat, legalábbi rövidtávon. Jobb későn, mint soha. A hosszabb távú rendezésben viszont még nem sikerült egyezségre jutniuk.

Humanitárius segély

Az erőteljes orosz beavatkozás által megváltoztak az erőviszonyok a szíriai polgárháborúban: a kormányerők iráni és Hezbollah segítséggel egyre inkább teret nyernek. Ez annyiból előnyös lehet, hogy lassanként az Iszlám Államot is visszaszorítják, ugyanakkor sok más ellenzéki csoport is van, és most elsősorban velük folyik a harc. A legnagyobb baj az, hogy a polgári lakosság a harcok közé szorult, és azonnali humanitárius segítségre van szükség.

Ezt most a konferencia megpróbálja mindenáron tető alá hozni, Amerika és Oroszország egyaránt támogatja a tervet, hogy egy héten belül tűzszünet lépjen érvénybe, és azonnal segélyeket szállíthassanak az ostromlott területekre.

Amiben egyetértenek

John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégája mellett ülve mondta el, hogy a repülőről ledobott élelmiszercsomagok célba juttatása már a héten megkezdődhet. Kettejük közös fellépése azt jelzi, hogy ez gond nélkül megvalósulhat, hisz légierejük nem kerülgetni fogja egymást, mint eddig, hanem együtt fognak működni. Egyúttal a bizalom szempontjából is kedvező együttes fellépésük: ha valaki, akkor ők ketten tényleg előrelépést érhetnek el a szír konfliktusban.

A tűzszünet nem terjedne ki az Iszlám Államra és egy másik szélsőséges csoportra. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának minősített csoportokkal nem tárgyalnak, és továbbra is támadják őket. A jelenleg harcok által sújtott területeken az ENSZ becslése szerint 460 ezer ember él, és a szír kormányhadsereg előretörés óriási menekültáradatot indított el, tovább rontva az eddigi helyzetet, amikor is milliók hagyták el lakhelyüket elsősorban Törökország felé, közülük egy millióan már beléptek Európába, létrehozva ezzel a 2. világháború óta legsúlyosabb menekültválságot.

És amiben nem

A tűzszünet viszont sajnos még nem jelent békemegoldást, annak kidolgozása sokkal bonyolultabbnak tűnik. Ugyan tárgyalások kezdődtek a szembenálló felek között, de ezek a múlt héten megrekedtek Aleppó, a legnagyobb szír város kormányerők általi ostroma miatt. Ekkor felszínre bukkant a nézeteltérés a szuperhatalmak közt: Amerika az orosz bombázásokat okozta, az oroszok szerint viszont ők  az ENSZ BT által terroristáknak minősített csoport ellen harcoltak, tehát az akció legitim volt.

A fő ellentét továbbra is Aszaddal kapcsolatos. Az oroszok szerint neki legalább van harcoló és rendfenntartó ereje, rendszerének megdöntése nem lenne megoldás, nem alakulna ki működő életképes rendszer helyette. Amerika szerint viszont jobb lenne egy új politikai berendezkedés. Arról sajnos most nem beszélnek, hogy a legfőbb gondot, a síita-szunnita ellentétet csak a két csoport kettéválasztásával, adott esetben két ország és két rendszer létrehozásával lehetne elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG