Hirdetés
Hirdetés

Végre normális kamatok lesznek, nem is akárhol

Fellegi Tamás, 2017. március 13., 15:24

A hét közepén összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsa, és minden bizonnyal kamatot emel. Ez még nem lenne olyan érdekesség, de most döntő változás érlelődik: vélhetően egy emelési ciklus indul, amely kivezet a modern pénzügy történetében példátlan kamattalanságból, legalábbis Amerikában.

Két százalékos infláció, emelkedő munkabérek, 4,7 százalékos munkanélküliség, ami közgazdaságilag a teljes foglalkoztatottsághoz közelít, csúcsra járó részvénypiacok, és már az európai recessziótól sem kell félni. Minden együtt áll a Fed számára, hogy a kamatszintet fokozatosan visszaemelje arra a szintre, ami az ilyen ideális gazdasági állapotokat jellemezni szokta. Szerdán vélhetően látjuk is az első lépést.

Normális szint

Ekkor a kamat 0,75 és 1 százalék közé fog emelkedni, elérve annak a sávnak az alját, amelyet a 2008-as válság előtt alkalmaztak. Míg korábban a Fed mindig talált okot, hogy késleltesse a normalizálódást, most úgy tűnik, hogy irányt váltottak, és minél előbb el szeretnék érni a 2, de inkább 3 százalékos szintet. Ha így van, vélhetőleg idén akár négy emelés is lehet, amire korábban senki sem számított. A piac feszülten fogja figyelni, mit hámozhat ki erre vonatkozólag a jegybank közleményéből.

Hirdetés

Igazi tavasz

A Reuters szerint a március korábban kritikus hónap volt Janet Yellen Fed-elnök számára. 2015-ben az alacsony infláció miatt vettek vissza és halasztották el a kamatemelést, tavaly a tőzsde erős korrekciója ijesztette meg a jegybankárokat. Most viszont az infláció a jegybanki célnál van, a tőzsdék örökös csúcson, és még Japán és az eurózóna gazdasága is lényegesen jobban mutat, mint tavaly ilyenkor. Emellett most még a Donald Trump által ígért adócsökkentések infrastruktúra-beruházások is tovább fűthetik a gazdaságot.

Nyugodt piac

Ami még megnyugtató a Fed számára, hogy most annak ellenére, hogy kiadósabb kamatemelkedés van láthatáron, nem jelentkezett pánikszerű eladási hullám a kötvénypiacon, mint 2013-ban, amikor még csak a pénznyomtatási program (a jegybank által eszközölt fedezetlen kötvényvásárlás, ami az eurózónában még most is zajlik) fokozatos leállítása vetődött fel. Most a befektetők nyugodtan fogadták a Fed álláspontjának az elmúlt hónapokban érezhető változását, és csak a rövidtávú hozamok emelkedtek.

Ez a korábbi kamatemelési ciklusoknál is így volt jellemzően: a rövidtávú hozamok megemelkedtek, de az ingatlanhitelek kamatai vagy a hosszú lejáratú, 10 vagy akár 30 éves kötvények hozama nem változott jelentősen. Az előző ciklusokban viszont megjelent az erős béremelkedés és az infláció, a gazdaság túlfűtöttségének a veszélye, ezért a kamatokat rövid idő alatt magasra túl magasra emelték. Most ettől jóval kevésbé félnek, a bérnövekedés 2,8 százalékon még nem olyan vészes, az inflációt meg a stagnálás hosszú évei után most egyáltalán nem tekintik ellenségnek.

És Európa?

A nagy kérdés továbbra is az, hogy Európa, ezen belül az EKB mikor követi a nagy testvért, mikor szünteti meg kötvényvásárlási-pénznyomtatási programját, és mikor kezdi meg a kamatok emelését. Az eurózóna helyzete persze összetettebb, miután a déli országok gazdasága lazább monetáris politikát igényel, de a fedezetlen pénz és a 0 kamat már az ő esetükben sem indokolt. Elképzelhető viszont, hogy a normalizálódási folyamat után a dollár kamata tartósan magasabb lesz, mint az euróé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bejött a papírforma a francia elnökválasztáson

Bejött a papírforma a francia elnökválasztáson

Nem volt egyszerű dolga a franciáknak, akinek 11 jelölt közül kellett végül kiválasztaniuk azt a kettőt, akire rábíznák az ország vezetését a következő időszakra. A szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága mellett végül Emmanuel Macron és Le Pen mérkőzhet meg a második fordulóban, az izgalmak azonban még csak most kezdődnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?